Револуција у лијечењу инфаркта

Инфаркт миокарда чак и за оне који га преживе оставља велике последице на срчани мишић. Стручњаци су осмислили нову „закрпу“ са матичним ћелијама која може да поправи штету од срчаног удара, преноси Би-Би-Си.

Здравље 05.06.2019 | 12:27
Револуција у лијечењу инфаркта
Зашивена за срце, три центиметра дугачка и два центиметра широка закрпа, узгојена у лабораторији од узорка пацијентових сопствених ћелија, претвара се и стапа са срчаним ткивом.

Осим тога, ослобађа хемикалије које помажу у поправљању и регенерисању постојећих срчаних ћелија.

Тестови на зечевима показали су да је безбедна, а сада би требало да почну и пробе на људима, рекли су стручњаци са Краљевског колеџа у Лондону на конференцији Британског кардиоваскуларног друштва у Манчестеру.

Срчани удари један су од водећих узрока смрти у свету, а до њих долази због зачепљења крвних судова који пролазе кроз срце, због чега не може да добије потребан кисеоник и храњиве материје.

Чак и кад пацијент преживи, период који је срце провело без кисеоника оставља велике последице и општећења по мишић, што даље утиче на снагу срца да пумпа и доводи до могућег каснијег престанка рада срца, који не може да се лечи.

РТС

фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар