Лајчак: Извјештај је пријатељски

Главни партнер Србији је ЕУ, а извештај Европске комисије је пријатељска порука која треба да помогне влади у Београду, изјавио Мирослав Лајчак.

Свијет 05.06.2019 | 10:03
Лајчак: Извјештај је пријатељски
Министар спољних послова Словачке и председавајући ОЕБС-а за РТС рекао да Србија треба да настави са реформама.

"ОЕБС не претендује да буде главни међународни партнер Србији, јер главни партнер је Европска унија и главни циљ је чланство у ЕУ и ОЕБС то подржава и помаже у важним реформама које се тичу медија, судских процедура, борбе против корупције и криминала. То су питања важна за читав регион и, наравно, регионална сарадња", рекао је Лајчак.

Поводом извештаја ЕК о напретку Србије ка Европској унији, Лајчак сматра да је Србија добила добар, позитиван извештај, али и који показује где се очекује напредак.

"То је једна пријатељска порука и треба да помогне влади. Треба да се настави дијалог Београда и Приштине који је донео конкретне резултате. Мора да се поштује договорено. Ако је договорено успостављање Заједнице српских општина, онда то мора да се испуни", истакао је Лајчак.

Он је, такође, рекао да је задовољан резултатима европских избора у Словачкој и великом излазношћу грађана ове земље. Истиче да учествује у неколико пројеката формулисања приоритета за Европску комисију и Европски савет.

"Кључно је да се врати поверење у тај пројекат, који треба да обезбеди мир, безбедност, просперитет и који помаже да се реше питања миграције, борбе против тероризма. За нас у Словачкој важно је да ЕУ потврди наставак политике проширења", рекао је Лајчак.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БОБА

05.06.2019 08:31

ПОЗДРАВ ЗА ЛАЈЧАКА НАЈОМИЉЕНИЈИ ПОЛИТИЧАР ЗА МЕНЕ ЛИЧНО.СВОЈОМ ПОЈАВОМ НЕ СТРАШИ НАРОД.ИМА ХАРИЗМУ,ЉЕПОТУ И ДИПЛПМАТСКИ СТАВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

05.06.2019 08:44

Лајчак некада био млади лазов а сада само лазов

ОДГОВОРИТЕ
Name

е да

05.06.2019 08:51

да србија потпише приступницу за нато сада овог момента, до вечери би била примљена и у ЕУ и све би било у реду неби било замјерки на српске извјештаје, е боже мој ...

ОДГОВОРИТЕ