Lajčak: Izvještaj je prijateljski

Glavni partner Srbiji je EU, a izveštaj Evropske komisije je prijateljska poruka koja treba da pomogne vladi u Beogradu, izjavio Miroslav Lajčak.

Svijet 05.06.2019 | 10:03
Lajčak: Izvještaj je prijateljski
Ministar spoljnih poslova Slovačke i predsedavajući OEBS-a za RTS rekao da Srbija treba da nastavi sa reformama.

"OEBS ne pretenduje da bude glavni međunarodni partner Srbiji, jer glavni partner je Evropska unija i glavni cilj je članstvo u EU i OEBS to podržava i pomaže u važnim reformama koje se tiču medija, sudskih procedura, borbe protiv korupcije i kriminala. To su pitanja važna za čitav region i, naravno, regionalna saradnja", rekao je Lajčak.

Povodom izveštaja EK o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, Lajčak smatra da je Srbija dobila dobar, pozitivan izveštaj, ali i koji pokazuje gde se očekuje napredak.

"To je jedna prijateljska poruka i treba da pomogne vladi. Treba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine koji je doneo konkretne rezultate. Mora da se poštuje dogovoreno. Ako je dogovoreno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, onda to mora da se ispuni", istakao je Lajčak.

On je, takođe, rekao da je zadovoljan rezultatima evropskih izbora u Slovačkoj i velikom izlaznošću građana ove zemlje. Ističe da učestvuje u nekoliko projekata formulisanja prioriteta za Evropsku komisiju i Evropski savet.

"Ključno je da se vrati poverenje u taj projekat, koji treba da obezbedi mir, bezbednost, prosperitet i koji pomaže da se reše pitanja migracije, borbe protiv terorizma. Za nas u Slovačkoj važno je da EU potvrdi nastavak politike proširenja", rekao je Lajčak.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BOBA

05.06.2019 08:31

POZDRAV ZA LAJČAKA NAJOMILJENIJI POLITIČAR ZA MENE LIČNO.SVOJOM POJAVOM NE STRAŠI NAROD.IMA HARIZMU,LJEPOTU I DIPLPMATSKI STAV.

ODGOVORITE
Name

Re.

05.06.2019 08:44

Lajčak nekada bio mladi lazov a sada samo lazov

ODGOVORITE
Name

e da

05.06.2019 08:51

da srbija potpiše pristupnicu za nato sada ovog momenta, do večeri bi bila primljena i u EU i sve bi bilo u redu nebi bilo zamjerki na srpske izvještaje, e bože moj ...

ODGOVORITE