Радници ступили у штрајк упозорења

Радници Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске ступили су данас у једночасовни штрајк упозорења. Небригом надлежних и стављањем Института у подређен положај на тржишту, кажу радници, доведени смо у незавидну ситуацију, а уколико се нешто не уради, радници би могли завршити и на улици.

Република Српска 04.06.2019 | 18:44
Радници ступили у штрајк упозорења
Штрајком упозорења покушавамо да укажемо да је стање у Институту све горе, плате и доприноси касне, а из ресорног министарства не добијамо никакве конкретне информације, кажу огорчени радници.

Представници радника кажу да су се неколико пута састајали са ресорним министром Сребренком Голић и да оно што су чули није нимало охрабрујуће.

Директор инситута признаје да стање у овој јавној установи у 2019. години није добро. Тврди да све додатно оптерећује дуг према пореској управи, за који очекује да ће  бити одобрен репрограм. Уз све то институт има и велика потраживања за обављен постао. Међу онима који им дугују су чак и јавне установе, као што је Клинички центар Републике Српске.  

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију одбацују тврдње радника да нема разумијевања за ситуацију која је задесила Институт. Кажу да министарство није орган који је надлежан да надзире ову јавну установу и да је у протеклом периоду настојало да им повјери што више послова од јавног интереса и да су у протеклих 8 година Институт финансијски помогли са  2 и по милиона марака.

Све је кренуло силазном путањом након што је Институт преузео раднике Новог урбанистичког завода РС и његове обавеза од 1,3 милиона марака. Уколико се ускоро не пронађе неко рјешење, без посла би могло да остане 75 радника Института, међу којима је 80 одсто високообразованих кадрова. 



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Додиг

04.06.2019 17:39

Најдузе до краја године а онда под лед. Потоп

ОДГОВОРИТЕ
Name

распад система

04.06.2019 17:42

Цовјеце ово је тотални колапс. Све је пропало, ниста није нормално остало. Народ анестезиран трпи, вецина ради без плате мјесецима. А најгоре тек долази, теско оном ко је јос увијек у РС. Не слути на добро никако.

ОДГОВОРИТЕ