Radnici stupili u štrajk upozorenja

Radnici Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja. Nebrigom nadležnih i stavljanjem Instituta u podređen položaj na tržištu, kažu radnici, dovedeni smo u nezavidnu situaciju, a ukoliko se nešto ne uradi, radnici bi mogli završiti i na ulici.

Republika Srpska 04.06.2019 | 18:44
Radnici stupili u štrajk upozorenja
Štrajkom upozorenja pokušavamo da ukažemo da je stanje u Institutu sve gore, plate i doprinosi kasne, a iz resornog ministarstva ne dobijamo nikakve konkretne informacije, kažu ogorčeni radnici.

Predstavnici radnika kažu da su se nekoliko puta sastajali sa resornim ministrom Srebrenkom Golić i da ono što su čuli nije nimalo ohrabrujuće.

Direktor insituta priznaje da stanje u ovoj javnoj ustanovi u 2019. godini nije dobro. Tvrdi da sve dodatno opterećuje dug prema poreskoj upravi, za koji očekuje da će  biti odobren reprogram. Uz sve to institut ima i velika potraživanja za obavljen postao. Među onima koji im duguju su čak i javne ustanove, kao što je Klinički centar Republike Srpske.  

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju odbacuju tvrdnje radnika da nema razumijevanja za situaciju koja je zadesila Institut. Kažu da ministarstvo nije organ koji je nadležan da nadzire ovu javnu ustanovu i da je u proteklom periodu nastojalo da im povjeri što više poslova od javnog interesa i da su u proteklih 8 godina Institut finansijski pomogli sa  2 i po miliona maraka.

Sve je krenulo silaznom putanjom nakon što je Institut preuzeo radnike Novog urbanističkog zavoda RS i njegove obaveza od 1,3 miliona maraka. Ukoliko se uskoro ne pronađe neko rješenje, bez posla bi moglo da ostane 75 radnika Instituta, među kojima je 80 odsto visokoobrazovanih kadrova. 



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dodig

04.06.2019 17:39

Najduze do kraja godine a onda pod led. Potop

ODGOVORITE
Name

raspad sistema

04.06.2019 17:42

Covjece ovo je totalni kolaps. Sve je propalo, nista nije normalno ostalo. Narod anesteziran trpi, vecina radi bez plate mjesecima. A najgore tek dolazi, tesko onom ko je jos uvijek u RS. Ne sluti na dobro nikako.

ODGOVORITE