Овај природни лијек има невјероватну моћ

Због све чешће употребе антибиотика, али и отпорности коју је већина микроорганизама стекла на нијх, неопходно је наћи решење у природним лековима.

Здравље 04.06.2019 | 10:12
Овај природни лијек има невјероватну моћ
Истраживања показују да у природи постоји мноштво производа са антибиотским деловањем, а прополис је један од њих. То је савршена намирница која храни и лечи људско тело.

Прополис је заједничко име за смесу смоластих супстанци које пчела сакупља са цветова различитих биљака. Пчеле га сакупљају и мешају са секретом својих жлезда, ензимски га модификују тако да најважнији састав, флавоноиди, постају активни.

Сама реч прополис долази из старогрчког језика од речи "про" (испред) и "полис" (град). Наиме, грчки пчелари схватили су да пчеле овај лепак користе за изградњу зида испред своје кошнице, па је овој лепљивој маси било логично дати овакво име.

Пчеле овим лепком такође затварају и мале пукотине у кошницама, али најважнија улога прополиса је дезинфекција саћа прије него што се младе пчеле излегу.

Прополис је специфичног изгледа, јединственог горкастог укуса, карактеристичног и ароматичног мириса. Састав и боја прополиса зависе од биљних врста се којих пчеле прикупљају материјал и од годишњег доба.

Прополис садржи 50 одсто смоле, 30 одсто воска, 10 одсто етеричних уља, пет одсто цветног праха, бројне витамине и минерале, органске киселине, полифеноле и флавоноиде.

Флавоноиди су у највећој мјери заслужни за лековито деловање прополиса.

Прополис је један од оних мудрих лекова природе који убија све што смета здравом организму. Истовремено чува здраво ткиво и лечи оболело.

Бројним истраживањима утврђено је да је прополис природни анестетик, антиоксидант, антисептик, антибиотик, да делује против већине вируса, укључујући и вирус грипа. Одличан је у борби против гљивица и паразита.

Посебност прополиса је да бактерије на њега не стварају отпорност и нема штетних попратних појава, што је мана синтетичких антибиотика.

Лековито дејство прополиса познато је у лечењу рана које тешко зарастају, многих кожних и гљивичних обољења, болести ува, упале грла, усне шупљине. али и у лечењу тешких дијареја, чирева, опекотина и убода.

Прополис има својство да зауставља абнормално размножавање ћелија (цитостатик) и лечи доброћудне туморе. Познато је да прополис стимулише стварање нових ћелија и регенерише оштећено ткиво.

Као снажан антиоксидант ефикасно делује против слободних радикала, који се данас сматрају узрочницима многих, па и најтежих болести попут атеросклерозе, катаракте, рака, Паркинсонове и Алцхајмерове болести.

Најновија истраживања показују да прополис јача имунолошки систем те има антиканцерогени ефекат.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар