БиХ: Неко и нерад дебело наплати

Замислите да ништа не радите, а да сте за то плаћени и то неколико хиљада марака. Односно између четири и шест хиљада. Е па има и таквих срећника, ријеч је о парламентарцима БиХ. Нити засједају, нити су формирали комисије, а нити долазе на посао. При томе се некима од њих исплаћује и накнада за одвојени живот и становање. Је ли то законито?

Босна и Херцеговина 03.06.2019 | 22:21
БиХ: Неко и нерад дебело наплати
Данашњи призори зграде Парламентарне скупштине БиХ. Празни ходници, на њима мир и тишина. Може се срести тек понеког службеника и то око 14 сати. Они који би требали њима крочити, државни парламентарци нису ту, а сами процијените јесу ли ту и били.

А иако нису на послу – примају плату, те су уз то остварили и право на одвојени живот , превоз и смјештај, и то њих укупно 21. Ово су њихова имена.
 
Борјана Кришто, Бариша Чолак, Предраг Кожул, Мира Пекић, Влатко Главаш, Златан Бегић, Даријана Филиповић, Небојша Радмановић, Мирјана Лепић-Маринковић, Мијо Матановић, Никола Шпирић, Ненад Стевандић, Денис Бећировић, Сњежана Бурсаћ-Новаковић, Зукан Хелез, Енвер Биједић, Амир Фазлић, Шемсудин Мехмедовић, Драган Човић, Лидија Брадара и Лазар Продановић.

А ово је износ колико Парламентарна скупштина БиХ сваког радног дана кошта пореске обвезнике. Ни мање ни више него 62.398 КМ.

Да ли је законита та исплата, пита се посланик СББ-а Дамир Арнаут, који је то питање поставио министру безбједности БиХ Драгану Мектићу.

– Једноставно ме интересује став надлежних институција, да ли је је то законито и укоилко дође до става да јесте, онда је то мени још једна идеја за мијењати закон. Укинули смо бијели хљеб, укинули смо привилегије комисијама и то јесте сврха посланичких питања, да нешто добро из тога изађе – рекао је Арнаут.

Подсјећања ради, за само четири мјесеца на рачуне парламентараца из џепова грађана БиХ уплаћено је 750.763 КМ. А до данас нису одржали ниједну сједницу.

– Јесу нам плате превисоке, и дуго времена сам тражио у институцијама власти да се коригују, никада нисмо имали ту врсту сагласности –  истакао је Никола Шпирић, СНСД.

– То је заиста дегутантно, ја знам да свако од оних људи који су изабрани у Парламент, не осјећа се уопште пријатно због ове ситуације која је настала – рекао је Младен Босић, СДС.

– То су енормно високе плате, које изазивају огорчење грађана – нагласио је Лазар Продановић, СНСД. 

А да ли су оправдано високе?

– Оне су неоправдано високе – тврди Продановић.

– Мислим да је безобразно зашто Парламент не ради, а ми примамо плату – рекао је Нермин Никшић, СДП БиХ.

Да ли мислите да сте је заслужили? 

– Ма ко ће заслужити плату, ако не ради – пита се Никшић.

– Осјећам се заиста срамотно да ми шест мјесеци не радимо, а примамо плате – истакао је Сафет Софтић, СДА.

Управо је Сафет Софтић из СДА заговорник и тога да би и у овом случају требао реаговати високи представник.

– Међународна заједница и њихови пројекти су то и смислили. Ти механизми који су они направили, не ваљају. Ти механизми које они праве нису такви у земљама из којих они долазе. Дакле, оно што је једини правац јесте да се јавност упозна како то функционише и да једном у неком тренутку, преузмемо контролу – навео је Бојан Бајић, предсједник Форума за етику и усклађеност у БиХ.

Тешко, јер чини се да нерад парламента грађане не занима.

А можда управо због нашег или незнања, или немарности или инертности, парламентарци и раде то што раде. Односно, што смо тражили, то смо и добили.

Н1

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миромо

03.06.2019 20:53

Још че добити плачени годишњи накнаду за одвојени живот путне трошкове и све остале подобности.Како се бога не бојите а кад би опет запуцало ја бих вас прогони о све до једнога док неби мајчино млијеко повратили багро једна незнам народ шта чекамо гори су од Чаушевског и Енвера хође

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снајка

03.06.2019 21:13

Безвезе вам је ово

Name

Патриоте

04.06.2019 04:11

Гледај ти само све патриота до патриоте. Сви редом казу да су им плате превисоке,да их нису зарадили,да су тразили да се плате коеигују ал нема слуха за то... Па ко о свему томе одлуцује? Они. Па у цему је онда проблем? Да ли радник у фирми добија плату ако не долази мјесецима на посао? Сваки сат који не ради одбију му од плате. Једини закљуцак је да све ово мора да банкротира и да се уруси јер овако сварно неце моци дуго. Брзо цемо остати и без половине становника који су радно способни.

Name

ревис

04.06.2019 05:57

Снајка ти си безвезе, мозак ти је ко у пилета

Name

Јанко

04.06.2019 11:23

Енормно високе плате одредили су они из "бољег дијела" Босне и Херцеговине, а неће да схвате да се висока примања исплаћују кредитима из ММФ-а а не из реалних прихода, што би било поштено.

Name

Зоран

04.06.2019 05:32

Питајте Бакира и Комсица зашто неради парламент.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маргарита

05.06.2019 11:55

Поздрав свима Ја сам жена која нуди новчане кредите особама у хитним случајевима и друштву којему је потребно финансирање. Контактирајте ме за све ваше захтјеве за кредит од 5.000 € до 6.000.000 €. За више информација, контактирајте ме путем моје адресе е-поште: маргаритакредит@хотмаил.цом