BiH: Neko i nerad debelo naplati

Zamislite da ništa ne radite, a da ste za to plaćeni i to nekoliko hiljada maraka. Odnosno između četiri i šest hiljada. E pa ima i takvih srećnika, riječ je o parlamentarcima BiH. Niti zasjedaju, niti su formirali komisije, a niti dolaze na posao. Pri tome se nekima od njih isplaćuje i naknada za odvojeni život i stanovanje. Je li to zakonito?

Bosna i Hercegovina 03.06.2019 | 22:21
BiH: Neko i nerad debelo naplati
Današnji prizori zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Prazni hodnici, na njima mir i tišina. Može se sresti tek ponekog službenika i to oko 14 sati. Oni koji bi trebali njima kročiti, državni parlamentarci nisu tu, a sami procijenite jesu li tu i bili.

A iako nisu na poslu – primaju platu, te su uz to ostvarili i pravo na odvojeni život , prevoz i smještaj, i to njih ukupno 21. Ovo su njihova imena.
 
Borjana Krišto, Bariša Čolak, Predrag Kožul, Mira Pekić, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Darijana Filipović, Nebojša Radmanović, Mirjana Lepić-Marinković, Mijo Matanović, Nikola Špirić, Nenad Stevandić, Denis Bećirović, Snježana Bursać-Novaković, Zukan Helez, Enver Bijedić, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Dragan Čović, Lidija Bradara i Lazar Prodanović.

A ovo je iznos koliko Parlamentarna skupština BiH svakog radnog dana košta poreske obveznike. Ni manje ni više nego 62.398 KM.

Da li je zakonita ta isplata, pita se poslanik SBB-a Damir Arnaut, koji je to pitanje postavio ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću.

– Jednostavno me interesuje stav nadležnih institucija, da li je je to zakonito i ukoilko dođe do stava da jeste, onda je to meni još jedna ideja za mijenjati zakon. Ukinuli smo bijeli hljeb, ukinuli smo privilegije komisijama i to jeste svrha poslaničkih pitanja, da nešto dobro iz toga izađe – rekao je Arnaut.

Podsjećanja radi, za samo četiri mjeseca na račune parlamentaraca iz džepova građana BiH uplaćeno je 750.763 KM. A do danas nisu održali nijednu sjednicu.

– Jesu nam plate previsoke, i dugo vremena sam tražio u institucijama vlasti da se koriguju, nikada nismo imali tu vrstu saglasnosti –  istakao je Nikola Špirić, SNSD.

– To je zaista degutantno, ja znam da svako od onih ljudi koji su izabrani u Parlament, ne osjeća se uopšte prijatno zbog ove situacije koja je nastala – rekao je Mladen Bosić, SDS.

– To su enormno visoke plate, koje izazivaju ogorčenje građana – naglasio je Lazar Prodanović, SNSD. 

A da li su opravdano visoke?

– One su neopravdano visoke – tvrdi Prodanović.

– Mislim da je bezobrazno zašto Parlament ne radi, a mi primamo platu – rekao je Nermin Nikšić, SDP BiH.

Da li mislite da ste je zaslužili? 

– Ma ko će zaslužiti platu, ako ne radi – pita se Nikšić.

– Osjećam se zaista sramotno da mi šest mjeseci ne radimo, a primamo plate – istakao je Safet Softić, SDA.

Upravo je Safet Softić iz SDA zagovornik i toga da bi i u ovom slučaju trebao reagovati visoki predstavnik.

– Međunarodna zajednica i njihovi projekti su to i smislili. Ti mehanizmi koji su oni napravili, ne valjaju. Ti mehanizmi koje oni prave nisu takvi u zemljama iz kojih oni dolaze. Dakle, ono što je jedini pravac jeste da se javnost upozna kako to funkcioniše i da jednom u nekom trenutku, preuzmemo kontrolu – naveo je Bojan Bajić, predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH.

Teško, jer čini se da nerad parlamenta građane ne zanima.

A možda upravo zbog našeg ili neznanja, ili nemarnosti ili inertnosti, parlamentarci i rade to što rade. Odnosno, što smo tražili, to smo i dobili.

N1

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Miromo

03.06.2019 20:53

Još če dobiti plačeni godišnji naknadu za odvojeni život putne troškove i sve ostale podobnosti.Kako se boga ne bojite a kad bi opet zapucalo ja bih vas progoni o sve do jednoga dok nebi majčino mlijeko povratili bagro jedna neznam narod šta čekamo gori su od Čauševskog i Envera hođe

ODGOVORITE
Name

Snajka

03.06.2019 21:13

Bezveze vam je ovo

Name

Patriote

04.06.2019 04:11

Gledaj ti samo sve patriota do patriote. Svi redom kazu da su im plate previsoke,da ih nisu zaradili,da su trazili da se plate koeiguju al nema sluha za to... Pa ko o svemu tome odlucuje? Oni. Pa u cemu je onda problem? Da li radnik u firmi dobija platu ako ne dolazi mjesecima na posao? Svaki sat koji ne radi odbiju mu od plate. Jedini zakljucak je da sve ovo mora da bankrotira i da se urusi jer ovako svarno nece moci dugo. Brzo cemo ostati i bez polovine stanovnika koji su radno sposobni.

Name

revis

04.06.2019 05:57

Snajka ti si bezveze, mozak ti je ko u pileta

Name

Janko

04.06.2019 11:23

Enormno visoke plate odredili su oni iz "boljeg dijela" Bosne i Hercegovine, a neće da shvate da se visoka primanja isplaćuju kreditima iz MMF-a a ne iz realnih prihoda, što bi bilo pošteno.

Name

Zoran

04.06.2019 05:32

Pitajte Bakira i Komsica zašto neradi parlament.

ODGOVORITE
Name

Margarita

05.06.2019 11:55

Pozdrav svima Ja sam žena koja nudi novčane kredite osobama u hitnim slučajevima i društvu kojemu je potrebno finansiranje. Kontaktirajte me za sve vaše zahtjeve za kredit od 5.000 € do 6.000.000 €. Za više informacija, kontaktirajte me putem moje adrese e-pošte: [email protected]