САД жели иста правила трговине

Вашингтон жели да иста правила важе за САД и Кину, након неколико деценија непоштене праксе на пољу трговине, изјавио је амерички државни секретар Мајкл Помпео.

Свијет 03.06.2019 | 15:58
САД жели иста правила трговине
Он је након састанка са холандским министром спољних послова Стефом Блоком, на маргинама америчко-холандске конференције о предузетништву у Хагу, рекао да предсједник САД Доналд Трамп жели да осигура да кинеске и америчке компаније послују под истим условима.

Помпео и Блок су разговарали и о безбједносним пријетњама у вези са телекомуникационим 5Г мрежама.

Помпео је истакао да су САД веома забринуте због тога што западне, америчке и друге компаније које уђу на кинеско тржиште немају исти третман као кинеске компаније које уђу у западно тржиште. 

– Није отворена трговина када компанија може да дође и инвестира у Холандији, а да Кина мора да пријави информације кинеској Комунистичкој партији када холандска компанија жели да инвестира у Кини – истакао је Помпео.

САД, које су кинеску компанију “Хуавеј” уврстиле на црну листу, покушавају да одврате европске савезнике од коришћења технологије ове компаније, позивајући се на “тајни излаз” на уређајима који омогућује Кини да шпијунира.

Помпео је нагласио да САД траже од савезника, партнера и пријатеља да не чине ништа што би могло да угрози заједничке безбједносне интересе и ограничи могућност дијељења осјетљивих информација.

Блок је рекао да Холанђани желе да ускладе своју политику са савезницима, али да свака држава сама мора да донесе одлуке које се тичу безбједности.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар