SAD želi ista pravila trgovine

Vašington želi da ista pravila važe za SAD i Kinu, nakon nekoliko decenija nepoštene prakse na polju trgovine, izjavio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.

Svijet 03.06.2019 | 15:58
SAD želi ista pravila trgovine
On je nakon sastanka sa holandskim ministrom spoljnih poslova Stefom Blokom, na marginama američko-holandske konferencije o preduzetništvu u Hagu, rekao da predsjednik SAD Donald Tramp želi da osigura da kineske i američke kompanije posluju pod istim uslovima.

Pompeo i Blok su razgovarali i o bezbjednosnim prijetnjama u vezi sa telekomunikacionim 5G mrežama.

Pompeo je istakao da su SAD veoma zabrinute zbog toga što zapadne, američke i druge kompanije koje uđu na kinesko tržište nemaju isti tretman kao kineske kompanije koje uđu u zapadno tržište. 

– Nije otvorena trgovina kada kompanija može da dođe i investira u Holandiji, a da Kina mora da prijavi informacije kineskoj Komunističkoj partiji kada holandska kompanija želi da investira u Kini – istakao je Pompeo.

SAD, koje su kinesku kompaniju “Huavej” uvrstile na crnu listu, pokušavaju da odvrate evropske saveznike od korišćenja tehnologije ove kompanije, pozivajući se na “tajni izlaz” na uređajima koji omogućuje Kini da špijunira.

Pompeo je naglasio da SAD traže od saveznika, partnera i prijatelja da ne čine ništa što bi moglo da ugrozi zajedničke bezbjednosne interese i ograniči mogućnost dijeljenja osjetljivih informacija.

Blok je rekao da Holanđani žele da usklade svoju politiku sa saveznicima, ali da svaka država sama mora da donese odluke koje se tiču bezbjednosti.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar