Стомак се лако "поквари"

У ово доба године повећава се број пацијената који траже помоћ због инфекција. Без обзира на узрочнике, тегобе и симптоми су готово идентични, праћени боловима у стомаку, грчевима, проливастим столицама и температуром.
 

Здравље 03.06.2019 | 15:17
Стомак се лако "поквари"
ИАКО се са разлогом радујемо укусним јагодама и зеленишу са пијаце, воће и поврће могу да буду узрочници озбиљних стомачних проблема. Уколико је недовољно опрано изазива паразитарну инфекцију црева, а ако хладно "падне" на стомак чини га мање отпорним на вирусне и бактеријске инфекције. Без обзира на узрочника, тегобе и симптоми су готово идентични. Стомачни проблеми изазвани вирусима обично спонтано пролазе за три дана, док паразитарне и бактеријске инфекције захтевају помоћ лекара.

Доктор Срђан Марковић, гастроентеролог Клиничко-болничког центра "Звездара" каже да до паразитоза долази када се неки од паразита прогута не само са неопраног поврћа и воћа, већ и недовољно термички обрађеног меса или са неопраних руку.

- Клиничка слика ових инфекција може да буде блага и једва приметна у виду неспецифичних пролива и тегоба у трбуху, али може да узрокује и слабост, анемију, губитак тежине, као и свраб ануса.

Најчешћу цревну паразитозу узрокује Ентамоеба хистолyтица.

- Уколико цисте овог паразита уђу у крвоток могу да доспеју и до јетре, где стварају апсцесе испуњене амебама и гнојем - каже др Марковић. - Када се ова инфекција испољи нагло, карактерише је повишена температура, грчеви и болови у стомаку, оскудни крвавослузави проливи. У хроничној форми болести смењују се тегобе са проливом и затвором.

Честе паразитарне инфекције су и ламблијаза, аскаријаза, ентеробијаза и тенијаза. Зависно од узрочника, разликују се и тегобе.

- За ламблијазу су карактеристичне водене и смрдљиве проливасте столице, а смењују се са периодима опстипације - каже др Марковић. - Аскаријаза се препознаје по боловима и грчевима у стомаку, а ентеробијаза по сврабу око ануса. Тенијаза је обољење изазвано одраслим облицима свињске и говеђе пантљичаре, а цистицеркоза је инфекција различитих ткива ларвама и цистама овог паразита. Клиничка слика подразумева болове у стомаку, повраћање, пролив, губитак апетита...

- Код доказивања ентеробијазе узорак избора није столица, него перианални брис, који се узима селотејп траком - напомиње др Марковић. - Када се анализира налаз ове траке, као и столица, онда је потребно да се то ради у три наврата током десетак дана, јер се паразити не излучују непрекидно као бактерије, него повремено.

Лечење паразитарних инфекција црева се спроводи антипаразитарним лековима. Да до обољења не би дошло набитнија је добра хигијена.

За разилику од паразитоза стомачна инфекција вирусног порекла углавном почиње мучнином, затим следи благи пораст телесне температуре, па малаксалост и на крају више од пет-шест течних столица. У случају када је узрочник пролива бактерија, клиничка слика је много тежа. Ова врста инфекције је праћена језом, дрхтавицом, повишеном температуром, а у зависносто од врсте бактерије може да се јави и крв у столици, болни нагон за пражњење са осећајем недовољног пражњења црева или зеленожутим столицама.

НА ОДМОР ПРИПРЕМЉЕНИПРОМЕНА средине у сезони годишњих одмора је чест узрок стомачних инфекција. Лекари зато саветују да се на пут не креће без пробиотика, флаширане воде и раствора за надокнаду електролита. Наручито ако је реч о старијим особама и деци, која услед стомачне инфекције брже дехидрирају и стање лако може да им се искомпликује.
Да би се поставила правилна дијагноза најзначајнија мера је давање узорка столице на паразитолошку анализу.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар