Stomak se lako "pokvari"

U ovo doba godine povećava se broj pacijenata koji traže pomoć zbog infekcija. Bez obzira na uzročnike, tegobe i simptomi su gotovo identični, praćeni bolovima u stomaku, grčevima, prolivastim stolicama i temperaturom.
 

Zdravlje 03.06.2019 | 15:17
Stomak se lako "pokvari"
IAKO se sa razlogom radujemo ukusnim jagodama i zelenišu sa pijace, voće i povrće mogu da budu uzročnici ozbiljnih stomačnih problema. Ukoliko je nedovoljno oprano izaziva parazitarnu infekciju creva, a ako hladno "padne" na stomak čini ga manje otpornim na virusne i bakterijske infekcije. Bez obzira na uzročnika, tegobe i simptomi su gotovo identični. Stomačni problemi izazvani virusima obično spontano prolaze za tri dana, dok parazitarne i bakterijske infekcije zahtevaju pomoć lekara.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" kaže da do parazitoza dolazi kada se neki od parazita proguta ne samo sa neopranog povrća i voća, već i nedovoljno termički obrađenog mesa ili sa neopranih ruku.

- Klinička slika ovih infekcija može da bude blaga i jedva primetna u vidu nespecifičnih proliva i tegoba u trbuhu, ali može da uzrokuje i slabost, anemiju, gubitak težine, kao i svrab anusa.

Najčešću crevnu parazitozu uzrokuje Entamoeba histolytica.

- Ukoliko ciste ovog parazita uđu u krvotok mogu da dospeju i do jetre, gde stvaraju apscese ispunjene amebama i gnojem - kaže dr Marković. - Kada se ova infekcija ispolji naglo, karakteriše je povišena temperatura, grčevi i bolovi u stomaku, oskudni krvavosluzavi prolivi. U hroničnoj formi bolesti smenjuju se tegobe sa prolivom i zatvorom.

Česte parazitarne infekcije su i lamblijaza, askarijaza, enterobijaza i tenijaza. Zavisno od uzročnika, razlikuju se i tegobe.

- Za lamblijazu su karakteristične vodene i smrdljive prolivaste stolice, a smenjuju se sa periodima opstipacije - kaže dr Marković. - Askarijaza se prepoznaje po bolovima i grčevima u stomaku, a enterobijaza po svrabu oko anusa. Tenijaza je oboljenje izazvano odraslim oblicima svinjske i goveđe pantljičare, a cisticerkoza je infekcija različitih tkiva larvama i cistama ovog parazita. Klinička slika podrazumeva bolove u stomaku, povraćanje, proliv, gubitak apetita...

- Kod dokazivanja enterobijaze uzorak izbora nije stolica, nego perianalni bris, koji se uzima selotejp trakom - napominje dr Marković. - Kada se analizira nalaz ove trake, kao i stolica, onda je potrebno da se to radi u tri navrata tokom desetak dana, jer se paraziti ne izlučuju neprekidno kao bakterije, nego povremeno.

Lečenje parazitarnih infekcija creva se sprovodi antiparazitarnim lekovima. Da do oboljenja ne bi došlo nabitnija je dobra higijena.

Za raziliku od parazitoza stomačna infekcija virusnog porekla uglavnom počinje mučninom, zatim sledi blagi porast telesne temperature, pa malaksalost i na kraju više od pet-šest tečnih stolica. U slučaju kada je uzročnik proliva bakterija, klinička slika je mnogo teža. Ova vrsta infekcije je praćena jezom, drhtavicom, povišenom temperaturom, a u zavisnosto od vrste bakterije može da se javi i krv u stolici, bolni nagon za pražnjenje sa osećajem nedovoljnog pražnjenja creva ili zelenožutim stolicama.

NA ODMOR PRIPREMLJENIPROMENA sredine u sezoni godišnjih odmora je čest uzrok stomačnih infekcija. Lekari zato savetuju da se na put ne kreće bez probiotika, flaširane vode i rastvora za nadoknadu elektrolita. Naručito ako je reč o starijim osobama i deci, koja usled stomačne infekcije brže dehidriraju i stanje lako može da im se iskomplikuje.
Da bi se postavila pravilna dijagnoza najznačajnija mera je davanje uzorka stolice na parazitološku analizu.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar