Готово трећина дјеце сиромашна

Анализе су показале да је у доби од пет до 15 година 73,8 посто дјеце ускраћено у једном сегменту, а 22,8 посто у три и више сегмената. Готово трећина дјеце (30,6 посто) ове доби је сиромашна, што значи да је већи процент дјеце у сиромаштву, него одраслих.

Босна и Херцеговина 03.06.2019 | 11:17
Готово трећина дјеце сиромашна
Социјални положај дјеце у Босни и Херцеговини изразито је неповољан, а управо то је један од основних узрока негативних демографских процеса, истакнуто је у документу "Према Европској унији - кључни проблеми социјалног укључивања у БиХ".

Документ је израђен и представљен у Сарајеву као дио пројекта "Изградња заговарачке платформе за социјалну укљученост у БиХ", а подржавају га Европска унија и УНИЦЕФ. Израдили су га Фондација за социјално укључивање у БиХ и Иницијатива за бољу и хуманију инклузију.

Анализе су показале да је у доби од пет до 15 година 73,8 посто дјеце ускраћено у једном сегменту, а 22,8 посто у три и више сегмената. Готово трећина дјеце (30,6 посто) ове доби је сиромашна, што значи да је већи процент дјеце у сиромаштву, него одраслих.

Млађа дјеца у доби до четири године ускраћена су највише за исхрану (71,8 посто) и дјечји развој (65,7 посто). Ромска дјеца и дјеца с неким обликом инвалидитета су у стању хроничног мултидимензијалног сиромаштва које је резултат генерацијске социјалне искључености, дискриминације и наслијеђеног породичног сиромаштва.

Процјењује се да 6,5 посто дјеце од двије до девет година имају неки облик инвалидности, а управо су они највише маргинализирани и искључени у бх. друштву.

Удио дјеце млађе од 18 година с потешкоћама у развоју у укупном становништву је готово један посто, односно 6.239 дјеце има неки од облика потешкоћа у развоју од чега је 3.639 дјечака, а 2.690 дјевојчица.

Аутори документа подвлаче да је инклузивно образовање за дјецу с потешкоћама у развоју у БиХ на организацијском почетку. У ФБиХ постоји 27 основних специјалних одјељења с 522 ученика и 11 средњих школа с 280 ученика. У РС постоје 24 основна специјална одјељења с 394 ученика и четири средње школе за дјецу са потешкоћама са 118 ученика. У Брчко дистрикту постоје два основна специјална одјељења са седам ученика.

Учешће дјеце у предшколском образовању је на ниском нивоу, а у специјалним школама и специјалним одјељењима технички капацитети стручних особа су на ниском нивоу у погледу права дјеце с потешкоћама.

Један од аутора овог документа Жарко Папић у разговору за Фену упозорава да су ови подаци веома оштра критика система заштите породица с дјецом у Босни и Херцеговини, а уз то евидентна је и територијална дискриминација будући да висина дјечијег доплатка није једнака.

Накнаде за дјечју заштиту у Републици Српској хармонизоване су путем Јавног фонда за дјечију заштиту и у свим облицима за сву дјецу једнаке (мада недовољне), док је у Федерацији ситуација знатно другачија због подијељености те надлежности на кантоне.

Папић се осврнуо и на индекс дјечије заштите (УНИЦЕФ) који мјери пет димензија казавши да рањивости дјеце износи 0,472 од могућих 1,0, док у погледу резултата у области дјечије заштите индекс дјечје заштите је 0,3 од могућих 1,0 што БиХ ставља на посљедње мјесто у групи од осам земаља (Србија, Косово, Грузија, Румунија, Бугарска, Албанија, Арменија и БиХ).

Он напомиње да је положај младих важно стратешко питање не само због лоше ситуације у БиХ него и да би се промијенио концепт развоја у БиХ који се у оквиру Уједињених нација развија готово 30 година, а од 2015. године носи назив "Циљеви одрживог развоја".

"У центар развоја ставља се човјек односно људски ресурси с тезом да је човјек и средство и циљ развоја, а ако је то основно у будућности онда је нормално да људски ресурси, односно потребе дјеце њихове заштите и развоја буду у врху приоритета", подвукао је Папић.

Подаци из извјештаја су забрињавајући, наглашава Папић, јер су дјеца егзистенцијски угрожена на самом почетку, али проблем представља и неефикасност система посебно у Федерацији БиХ гдје је присутна територијална дискриминација.

Специфичност која се веже за БиХ, каже Папић, је и у томе што дискриминација не значи само непровођење закона него је законима установљена. У два кантона никако се не исплаћује дјечији доплатак док осталих осам кантона исплаћује од девет КМ мјесечно до 50-ак КМ, што је опет недовољно.

(Фена)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ре

03.06.2019 09:57

Срамота је то и брука свјетска да народ, а посебно дјеца гладују код данашњих познати криминалаца на власти корумпиране БиХ, који недају својом пљачком свега у БиХ нормалан живот ником осим сличним њима ,а нико не регагује годинама шта се то у БиХ дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правна дрзава

03.06.2019 11:45

Срамота је само оних који немогу помоци. Мафијаску криминалну власт то не дотице.На сиромаству профитирају. Да би они били сто богатији, градјани морају да буду сто сиромаснији.

Name

Гламоц

03.06.2019 17:15

У 21.вијеку, у дијелу Европе, брука и срамота!

Name

истина

03.06.2019 10:17

Ста је битније од те дјеце, ста треба јос да вам се деси, спремни смо за дјецу и зивот дати али сад смо се упласили криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е ДА

03.06.2019 10:25

ЈА НЕ МОГУ СХВАТИТИ ДА ИРИНЕЈ АМИНУЈЕ ОНОЛИКО РАЗБАЦИВАЊЕ ХРАНЕ ИСПОД САТОРА КОД ДОДИКА..КРИМИНАЛАЦ ДО КРИМИНАЛЦА..ХРАНУ БАЦАТАИ А ДЈЕЦА ГЛАДНА ЈА НЕ ЗНАМ КОЈОМ РИЈЕЦЈУ ТАКВЕ ЉУДЕ ОПИСАТИ..САМО ЗНАМ ДА УМЈЕСТО ПРИЛОГ ЦРКВИ КУПИМ ДЈЕЦИ НА УЛИЦИ МЛИЈЕКА КИФЛЕ СОКОВЕ ВОЦА...

ОДГОВОРИТЕ