Звезда сломила храбру Мегу и повела са 1:0!

Кошаркаши Црвене звезде савладали су екипу Меге Бемакс резултатом 83:72 у првој утакмици доигравања Кошаркашке лиге Србије и повели са 1-0 у серији.  Риверс и Берон повели Звезду ка 1:0.  Бранилац титуле победом ушао у плеј-оф, после равноправне борбе са упорном Мегом. Серија техничких грешака и нервозан меч на отварању доигравања.  Звезда спавала 25 минута: Пробудили је Берон и Риверс.  Црвено-бели повели у полуфиналој серији против Мега Бемакса - 83:72.

Кошарка 02.06.2019 | 21:20
Звезда сломила храбру Мегу и повела са 1:0!
Мега је знатно боље почела утакмицу, успели су да постигну пет поена у прва два поседа, да би Стефан Фундић искористио непажњу Звездине одбране и лако окренувши Фајеа постиже поене уз фаул, на шта је Томић одговорио тајм аутом.

Мало су се црвено-бели консолидовали после овог тајм аута, почели су да погађају, али је њихова игра ипак била мало конфузна, поготово се то видело у ситуацији када је Били Берон узео два тешка шута, умало и изгубио лопту, па погодио тројку из ћошка.

После тога смо имали један сушни период на утакмици, који је Мега прекинула поенима из контра напада и то су били девети поени Меге на непостављену одбрану.

Успела је Звезда преко Риверса и Ристића да смањи разлику на пет поена и тим резултатом се ушло у други десетоминутни период.

Гости су деловали изузетно самоуверено што се може приметити и по резултату. Још од старта утакмице су стекли пет поена предности и од тада су одржавалу велику предност.

Душан Ристић се пожалио на повреду, а у наставку акције је Гога Битадзе добио лотпу "на централи" и једним "Томахавк" закуцавањем почастио одбрану Звезде. Бунио се Милан Томић и добио техничку грешку, па је Мега први пут дошла до двоцифрене предности.

Звезда се одлично снашла у овим моментима, направила серију 9-1 и лимитирала Мегу на само један поен за три минута кошарке и тај један је дошао после техничке грешке коју је зарадио тренер Милан Томић.

Тензије су додатно порасле до краја полувремена, пошто су техничком кажњени Бранко Лазић и Мохамед Фаје због претераних реакција на досуђене личне грешке и на полувреме се отишло са минималном предношћу Меге 40:38.

Трећи квартал је био прилично уједначен, а Звезда га је добила са три поена разлике што је значило да у последњих десет минута кошарке улазе са позитивним резултатом.

Током финалног квартала видели смо доминацију изабраника Милана Томића. Убацили су 25 поена Меги, а дозволили им свега 15. На негативан резултат по Мегу почетком четврте четвртине стигла је и пета лична грешка за Стефана Фундића.

Потом је уследила сјајна секвенца Кеј Сија Риверса која је додатно одвојила Звезду од Меге и многи навијачи су већ тада помислили да је утакмица готова и да ће се само видети којим резултатом ће иста бити завршена.

Ипак је Мега успела да пружи какав-такав отпор, тројка Луке Ашћерића испраћена је атрактивним закуцавањем Далибора Илића, као и "али уп" полагањем Гоге Битадзеа уз личну грешку.

На крају, Звезда је успела да искористи предност домаћег терена и да слави резултатом 83:72, али ће навијачи Звезде ипак мало бринути јер се страхује да су Душан Ристић и Бранко Лазић доживели повреде.

Најефикаснији појединци на сусрету били су Били Берон са 24, односно Лука Ашћерић са 20 постигнутих поена.

Мучење на квадрат, играње са реномеом апсолутног лидера кошарке у региону и на крају – победа. Тако некако може да се опише игра кошаркаша Црвене звезде у првом мечу полуфинала српског плеј офа против Мега Бемакса. Тим Милана Томича је на крају славио са 83:72, дошао надомак великог финала, али тешко да ће млади стручњак бити задовољан виђеним.

Далеко је била Црвена звезда од оних издања из априла када је пред крцатим Пиониром млела подгоричку Будућност. Није било ни те енергије, ни тимске игре, ни концентације. Мега је имала 25 минута вођство предвођена Гогом Битадзеом. Међутим, није издржала, пошто се стандардно добром Билију Берону придужио Кејси Риверс. Амерички шутер је тројком у последњој четвртини уништио наду Меге да може до великог изненађења. Управо су Берон и Риверс били једини спремни да преузимају одговрност и поентирају у критичним моментима. Комбиновано су постигли 41 поен... У финишу их је пратио и Чович.

Малобројни навијачи Црвене звезде веровали су да ће минус фаза у игри тима трајати кратко, па нису давали ни пет пара за одлиачн почетак Меге. Тим Дејана Милојевића је сјајним тркачким способностима натерао црвено-беле да греше, и да се даве у сопственим грешкама. Млади Грузин Гога Битдазе је отварао одбрану јадранског шампиона као  никада у дресу Будућности. Екипа из Сремске Митровица је водила са 8:0, потом је отишла и на двоцифрену разлику.

Колико је екипа Милана Томића била ван ритма најбоље одсликва следећи податак. За првих 20 минута црвено-бели су зарадили четири техничке грешке. Без шута и праве организације игре Звезда је успела некако да се пришуња до дозвољеног минуса највише захваљујући шутерским способностима Билија Берона. Амерички бек је био једини расположен за игру у редовима  првог фаворита за освајање српског првенства. На другој страни екипу Меге закуцавањима самопоуздањем пумпао Гога Битадзе, а сјајне роле на оба дела терена имао је и Стефан Фундић.

На крају првог полувремена Битдазе је већ скупио десет поена, док Милан Томић никако није успевао да пронађе праву комбинацију. Ван ритма су били и Ристић и Симанић... Једино чиме су играчи Црвене звезде могли да буду задовољни после првог полувремена онда је то поглед на семафор. Црвено-бели су имали само два поена заостатка (38:40).

Рекли смо већ да је Мега сјајним трчањем отежавала посао Црвеној звезди која је била принуђена да поене тражи искључиво после игре један на један. Како је Звезда играла довољно говори податак да је домаћин поенима Добрића први пут повео у у 24. минуту (46:45).

Међутим, Мега је одбила и тај напад. Провоцирали су гости изненађење, били су у многим парамтерима бољи од црвено-белих, али је домаћина у животу држао Били Берон.

На бољу игру Црвене звезде накалемила се четврта лична грепка Гоге Битадзеа. Довољно да искусни Кејси Риверс испровоцира неколико ситуација један на један са центром Меге који није смео да га брани пуном снагом. Постигао је другу тројку амерички шутер на почетку последње деонице, потом и да асистенцијом Добрићу црвено-беле одведе на плус седам – 65:58.

Мега је слабо шутирала слободна бацања, а и попустила је под притиском добре одбране црвено-белих на Гоги Битадзеу у другом полувремену. Цнтар Меге је тек у 35. минуту постигао своје прве поене у наставку.

Када је Човић погодио тројку за 73:65 било је јасно да црвено-бели неће доволити изненађење.

Код Црвене звезде најбољи је био Били Берон са 24 поена, пратили су га Риверс са 17 и Човић са 14. На другој страни Лука Ашћерић је меч завршио са 20 поена, док је Битадзе стао на 12. 

Доста зноја су пролили играчи Црвене звезде мтс да би победом ушли у плеј-оф.

Вечерашњи изазивач, екипа Дејана Милојевића, водила је од првог до 24. минута (највише "плус 10", 17:27) и неколико пута спречавала фаворита да одржи тешко изборену предност.

А, онда, док се меч "ломио", Милан Томић је у нападу давао одговорност разиграним Американцима - Билију Берону (24 поена, 4/6 за три) и Кејсију Риверсу (17, 3/8 за три) и они су водили екипу до тријумфа и меч лопте за пласман у финале.

Црвена звезда мтс - Мега 83:72 (12:17, 26:23, 20:17, 25:15)

Колико су домаћи били нервозни показале су и чак четири досуђене техничке грешке до полувремена. Судијска тројка Војиновић, Глишић, Маричић кажњавала је скоро сваку бурнију реакцију, па су санкционисани били тренер Милан Томић, клупа, крилни центар Мохамед Фаје, као и капитен шампиона Бранко Лазић, који није завршио меч на терену.

У покушају да блокира Адама Мококу, дефанзивни лидер црвено-белих свесно је у последњим минутима ризиковао повреду и задобио је, а прегледи ће утврдили колико је тешка. Попут њега, и центар Душан Ристић није могао да одигра цео меч, с тим да је он напустио игру због ударца у првом делу, док је Мега контролисала резултат.

Милојевићев тим је постигао чак 30 поена из контри, на моменте је одбраном потпуно "одсекао" Звездин напад и до одличних секвенци Берона и Риверса чинило се да ће гост имати снаге за борбу до краја, без обзира на проблеме са прекршајима.

Ипак, није било тако, јер је Риверс у 33. минуту низом добрих потеза (тројка, па украдена лопта, па асистенција), увео меч у мирну завршницу, у којој су Мегине погоцима одбијали и Филип Човић (тројкама) и Огњен Добрић (продорима).

Одлични Лука Ашћерић одиграо је веома добар меч, а 20. поен постигао је непосредно после Лазићеве повреде. Док је Звездин капитен у претпоследњем минуту лежао на паркету, син некадашњег кошаркаша црвено-белих Недељка Ашћерића убацио је тројку за 78:72 и наговештај драме у финишу.

Ипак, Били Берон је одмах реаговао још једном тројком и ставио тачку на први меч полуфиналне серије.

Реванш ће бити одигран за два дана, у дворани "Мега Фацторy" на Вождовцу.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – МЕГА БЕМАКС 83:72 (12:17, 26:23, 20:17, 25:15)

Београд

Хала: Александар Николић

Судије: Милија Војиновић, Александар Глишић и Саша Маричић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Оџо 4, Лазић 2, Давидовац, Фаје 7, Берон 24, Ненадић, Симанић, Кешељ, Човић 14, Добрић 13, Риверс 17, Ристић 2.

МЕГА БЕМАКС: Фундић 10, Битадзе 12, Ашћерић 20, Атић 9, Мокока 5, Зарић, Јањић, Копривица 2, Чарапић 8, Илић 6, Брекић, Мушикић.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар