Zvezda slomila hrabru Megu i povela sa 1:0!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege Bemaks rezultatom 83:72 u prvoj utakmici doigravanja Košarkaške lige Srbije i poveli sa 1-0 u seriji.  Rivers i Beron poveli Zvezdu ka 1:0.  Branilac titule pobedom ušao u plej-of, posle ravnopravne borbe sa upornom Megom. Serija tehničkih grešaka i nervozan meč na otvaranju doigravanja.  Zvezda spavala 25 minuta: Probudili je Beron i Rivers.  Crveno-beli poveli u polufinaloj seriji protiv Mega Bemaksa - 83:72.

Košarka 02.06.2019 | 21:20
Zvezda slomila hrabru Megu i povela sa 1:0!
Mega je znatno bolje počela utakmicu, uspeli su da postignu pet poena u prva dva poseda, da bi Stefan Fundić iskoristio nepažnju Zvezdine odbrane i lako okrenuvši Fajea postiže poene uz faul, na šta je Tomić odgovorio tajm autom.

Malo su se crveno-beli konsolidovali posle ovog tajm auta, počeli su da pogađaju, ali je njihova igra ipak bila malo konfuzna, pogotovo se to videlo u situaciji kada je Bili Beron uzeo dva teška šuta, umalo i izgubio loptu, pa pogodio trojku iz ćoška.

Posle toga smo imali jedan sušni period na utakmici, koji je Mega prekinula poenima iz kontra napada i to su bili deveti poeni Mege na nepostavljenu odbranu.

Uspela je Zvezda preko Riversa i Ristića da smanji razliku na pet poena i tim rezultatom se ušlo u drugi desetominutni period.

Gosti su delovali izuzetno samouvereno što se može primetiti i po rezultatu. Još od starta utakmice su stekli pet poena prednosti i od tada su održavalu veliku prednost.

Dušan Ristić se požalio na povredu, a u nastavku akcije je Goga Bitadze dobio lotpu "na centrali" i jednim "Tomahavk" zakucavanjem počastio odbranu Zvezde. Bunio se Milan Tomić i dobio tehničku grešku, pa je Mega prvi put došla do dvocifrene prednosti.

Zvezda se odlično snašla u ovim momentima, napravila seriju 9-1 i limitirala Megu na samo jedan poen za tri minuta košarke i taj jedan je došao posle tehničke greške koju je zaradio trener Milan Tomić.

Tenzije su dodatno porasle do kraja poluvremena, pošto su tehničkom kažnjeni Branko Lazić i Mohamed Faje zbog preteranih reakcija na dosuđene lične greške i na poluvreme se otišlo sa minimalnom prednošću Mege 40:38.

Treći kvartal je bio prilično ujednačen, a Zvezda ga je dobila sa tri poena razlike što je značilo da u poslednjih deset minuta košarke ulaze sa pozitivnim rezultatom.

Tokom finalnog kvartala videli smo dominaciju izabranika Milana Tomića. Ubacili su 25 poena Megi, a dozvolili im svega 15. Na negativan rezultat po Megu početkom četvrte četvrtine stigla je i peta lična greška za Stefana Fundića.

Potom je usledila sjajna sekvenca Kej Sija Riversa koja je dodatno odvojila Zvezdu od Mege i mnogi navijači su već tada pomislili da je utakmica gotova i da će se samo videti kojim rezultatom će ista biti završena.

Ipak je Mega uspela da pruži kakav-takav otpor, trojka Luke Ašćerića ispraćena je atraktivnim zakucavanjem Dalibora Ilića, kao i "ali up" polaganjem Goge Bitadzea uz ličnu grešku.

Na kraju, Zvezda je uspela da iskoristi prednost domaćeg terena i da slavi rezultatom 83:72, ali će navijači Zvezde ipak malo brinuti jer se strahuje da su Dušan Ristić i Branko Lazić doživeli povrede.

Najefikasniji pojedinci na susretu bili su Bili Beron sa 24, odnosno Luka Ašćerić sa 20 postignutih poena.

Mučenje na kvadrat, igranje sa renomeom apsolutnog lidera košarke u regionu i na kraju – pobeda. Tako nekako može da se opiše igra košarkaša Crvene zvezde u prvom meču polufinala srpskog plej ofa protiv Mega Bemaksa. Tim Milana Tomiča je na kraju slavio sa 83:72, došao nadomak velikog finala, ali teško da će mladi stručnjak biti zadovoljan viđenim.

Daleko je bila Crvena zvezda od onih izdanja iz aprila kada je pred krcatim Pionirom mlela podgoričku Budućnost. Nije bilo ni te energije, ni timske igre, ni koncentacije. Mega je imala 25 minuta vođstvo predvođena Gogom Bitadzeom. Međutim, nije izdržala, pošto se standardno dobrom Biliju Beronu pridužio Kejsi Rivers. Američki šuter je trojkom u poslednjoj četvrtini uništio nadu Mege da može do velikog iznenađenja. Upravo su Beron i Rivers bili jedini spremni da preuzimaju odgovrnost i poentiraju u kritičnim momentima. Kombinovano su postigli 41 poen... U finišu ih je pratio i Čovič.

Malobrojni navijači Crvene zvezde verovali su da će minus faza u igri tima trajati kratko, pa nisu davali ni pet para za odliačn početak Mege. Tim Dejana Milojevića je sjajnim trkačkim sposobnostima naterao crveno-bele da greše, i da se dave u sopstvenim greškama. Mladi Gruzin Goga Bitdaze je otvarao odbranu jadranskog šampiona kao  nikada u dresu Budućnosti. Ekipa iz Sremske Mitrovica je vodila sa 8:0, potom je otišla i na dvocifrenu razliku.

Koliko je ekipa Milana Tomića bila van ritma najbolje odslikva sledeći podatak. Za prvih 20 minuta crveno-beli su zaradili četiri tehničke greške. Bez šuta i prave organizacije igre Zvezda je uspela nekako da se prišunja do dozvoljenog minusa najviše zahvaljujući šuterskim sposobnostima Bilija Berona. Američki bek je bio jedini raspoložen za igru u redovima  prvog favorita za osvajanje srpskog prvenstva. Na drugoj strani ekipu Mege zakucavanjima samopouzdanjem pumpao Goga Bitadze, a sjajne role na oba dela terena imao je i Stefan Fundić.

Na kraju prvog poluvremena Bitdaze je već skupio deset poena, dok Milan Tomić nikako nije uspevao da pronađe pravu kombinaciju. Van ritma su bili i Ristić i Simanić... Jedino čime su igrači Crvene zvezde mogli da budu zadovoljni posle prvog poluvremena onda je to pogled na semafor. Crveno-beli su imali samo dva poena zaostatka (38:40).

Rekli smo već da je Mega sjajnim trčanjem otežavala posao Crvenoj zvezdi koja je bila prinuđena da poene traži isključivo posle igre jedan na jedan. Kako je Zvezda igrala dovoljno govori podatak da je domaćin poenima Dobrića prvi put poveo u u 24. minutu (46:45).

Međutim, Mega je odbila i taj napad. Provocirali su gosti iznenađenje, bili su u mnogim paramterima bolji od crveno-belih, ali je domaćina u životu držao Bili Beron.

Na bolju igru Crvene zvezde nakalemila se četvrta lična grepka Goge Bitadzea. Dovoljno da iskusni Kejsi Rivers isprovocira nekoliko situacija jedan na jedan sa centrom Mege koji nije smeo da ga brani punom snagom. Postigao je drugu trojku američki šuter na početku poslednje deonice, potom i da asistencijom Dobriću crveno-bele odvede na plus sedam – 65:58.

Mega je slabo šutirala slobodna bacanja, a i popustila je pod pritiskom dobre odbrane crveno-belih na Gogi Bitadzeu u drugom poluvremenu. Cntar Mege je tek u 35. minutu postigao svoje prve poene u nastavku.

Kada je Čović pogodio trojku za 73:65 bilo je jasno da crveno-beli neće dovoliti iznenađenje.

Kod Crvene zvezde najbolji je bio Bili Beron sa 24 poena, pratili su ga Rivers sa 17 i Čović sa 14. Na drugoj strani Luka Ašćerić je meč završio sa 20 poena, dok je Bitadze stao na 12. 

Dosta znoja su prolili igrači Crvene zvezde mts da bi pobedom ušli u plej-of.

Večerašnji izazivač, ekipa Dejana Milojevića, vodila je od prvog do 24. minuta (najviše "plus 10", 17:27) i nekoliko puta sprečavala favorita da održi teško izborenu prednost.

A, onda, dok se meč "lomio", Milan Tomić je u napadu davao odgovornost razigranim Amerikancima - Biliju Beronu (24 poena, 4/6 za tri) i Kejsiju Riversu (17, 3/8 za tri) i oni su vodili ekipu do trijumfa i meč lopte za plasman u finale.

Crvena zvezda mts - Mega 83:72 (12:17, 26:23, 20:17, 25:15)

Koliko su domaći bili nervozni pokazale su i čak četiri dosuđene tehničke greške do poluvremena. Sudijska trojka Vojinović, Glišić, Maričić kažnjavala je skoro svaku burniju reakciju, pa su sankcionisani bili trener Milan Tomić, klupa, krilni centar Mohamed Faje, kao i kapiten šampiona Branko Lazić, koji nije završio meč na terenu.

U pokušaju da blokira Adama Mokoku, defanzivni lider crveno-belih svesno je u poslednjim minutima rizikovao povredu i zadobio je, a pregledi će utvrdili koliko je teška. Poput njega, i centar Dušan Ristić nije mogao da odigra ceo meč, s tim da je on napustio igru zbog udarca u prvom delu, dok je Mega kontrolisala rezultat.

Milojevićev tim je postigao čak 30 poena iz kontri, na momente je odbranom potpuno "odsekao" Zvezdin napad i do odličnih sekvenci Berona i Riversa činilo se da će gost imati snage za borbu do kraja, bez obzira na probleme sa prekršajima.

Ipak, nije bilo tako, jer je Rivers u 33. minutu nizom dobrih poteza (trojka, pa ukradena lopta, pa asistencija), uveo meč u mirnu završnicu, u kojoj su Megine pogocima odbijali i Filip Čović (trojkama) i Ognjen Dobrić (prodorima).

Odlični Luka Ašćerić odigrao je veoma dobar meč, a 20. poen postigao je neposredno posle Lazićeve povrede. Dok je Zvezdin kapiten u pretposlednjem minutu ležao na parketu, sin nekadašnjeg košarkaša crveno-belih Nedeljka Ašćerića ubacio je trojku za 78:72 i nagoveštaj drame u finišu.

Ipak, Bili Beron je odmah reagovao još jednom trojkom i stavio tačku na prvi meč polufinalne serije.

Revanš će biti odigran za dva dana, u dvorani "Mega Factory" na Voždovcu.

CRVENA ZVEZDA – MEGA BEMAKS 83:72 (12:17, 26:23, 20:17, 25:15)

Beograd

Hala: Aleksandar Nikolić

Sudije: Milija Vojinović, Aleksandar Glišić i Saša Maričić.

CRVENA ZVEZDA: Odžo 4, Lazić 2, Davidovac, Faje 7, Beron 24, Nenadić, Simanić, Kešelj, Čović 14, Dobrić 13, Rivers 17, Ristić 2.

MEGA BEMAKS: Fundić 10, Bitadze 12, Ašćerić 20, Atić 9, Mokoka 5, Zarić, Janjić, Koprivica 2, Čarapić 8, Ilić 6, Brekić, Mušikić.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar