РГ: Више од пет сати тениса, више од пет сетова!

Вавринка елиминисао Циципаса! Швајцарски тенисер Стен Вавринка је у спектакуларном мечу савладао Стефаноса Циципаса и пласирао се у четвртфинале Ролан Гароса.

Тенис 02.06.2019 | 19:52
РГ: Више од пет сати тениса, више од пет сетова!
Најбољи меч на Ролан Гаросу: Вавринка после пет сати избацио Циципаса! У четвртфиналу против Федерера!

Меч је трајао пет сати и 11 минута и окончан је у петом сету – “на разлику“, 8:6.

Вавринка је победом над младим грчким тенисером омогућио себи дуел са сународником Роџером Федерером у борби за пласман у полуфинале Отвореног првенства Француске.

Потпуно луд меч. Најбољи на овогодишњем Ролан Гаросу. Штета је што је неко морао да испадне, али живот и спорт су такви, поделе карте и нема „љутиш“. Овога пута срећа се осмехнула Стену Вавринки, који је после правог маратона савладао Стефаноса Циципаса 3:2 у четвртој рунди другог грен слема сезоне.

На терену „Сузане Ленгле“, Вавринка и Циципас су пет сати и осам минута увесељавали публику, да би на крају Швајцарац добио 7:6, 5:7, 6:4, 3:6 и 8:6. Одлука је пала после једне бекенд паралеле, наизглед сумњиве, али је снимак показао да је све у реду, па Стен иде даље.

Ни мање ни више него на мегдан сународнику Роџеру Федереру.

Какав је то меч био показује податак да су оба тенисера заједно освојила 123 винера (Стеб један више), да је Циципас имао 27 брејк лопти (чак 22 Вавринка спасао), да је укупан број поена био на страни Грка (195:194), да би на концу ипак, славио Швајцарац и домогао се наредног кола.

Тамо га чека Федекс, против кога има само три победе у 25 мечева, а уз то је више времена провео на шљаци ове седмице, па је јасно да је предност на страни Роџера.

Први сет је трајао нешто мање од сат времена, али је решен тек у тај-брејку, пошто ниједан играч за 12 гемова није успео да одузме сервис противнику.

Шта више, забележена је само једна брејк шанса, имао ју је Циципас у петом гему, али је Вавринка ипак освојио гем на свој сервис.

У додатном периоду је Циципас је имао једну сет лопту, али је онда дозволио Швајцарцу да освоји три узастопна поена и поведе са 1-0.

Други сет је донео потпуни спектакл. До првог брејка је стигао Циципас у другом гему, искористивши тек четврту шансу.

При вођству од 3:0 у четвртом гему имао је грчки тенисер две брејк прилике, али је у следећем гему изгубио свој сервис, да би у шестом Вавринка изједначио на 3:3.

У осмом гему је Циципас направио брејк, али је Вавринка остао у сету, узвративши му у следећем.

У десетом гему је Циципас имао пет брејк и сет лопти, све је Швајцарац спасао и изједначио на 5:5, али је грчки тенисер освојио следећи гем, а потом и направио брејк и изједначио у сетовима на 1-1.

Трећи сет је био миран до седмог гема, када је Вавринка направио брејк за 4:3, потом је повео са 5:3, да би у деветом гему пропустио две брејк и сет лопте.

У десетом гему је искористио прву шансу и повео са 2-1 у сетовима.

Циципас је фуриозно отворио четврти сет, имао 3:0 и на крају без већих проблема одвео меч у пети сет, који је по свему заличио на први.

Ипак, како нема тај-брејка у одлучујућем периоду, морало је да се игра на разлику, а Вавринка је 14. гему стигао до две брејк и меч лопте.

Другу је искористио и обезбедио пласман у даљи ток такмичења.

Први је у четвртфинале ушао Роџер Федерер, и то поново без изгубљеног сета, а онда му се у истом делу "костура" придружио и Рафаел Надал, такође лако савладавши Аргентинца, Хуана Лондера (6:2, 6:3, 6:3).

Иако су Роџер и Рафа били звезде дана, највећу пажњу је ипак привукао други меч, у којем су се срели Стен Вавринка и Стефанос Циципас.

Швајцарац је елиминисао Грка после пет сати и девет минута борбе!

Циципас - Вавринка 2:3 (6:7, 7:5, 4:6, 6:3, 6:8)

Вавринка је таквом, епском борбом први пут изборио четвртфинале гренд слема још од Ролан Гароса 2017, када је други пут играо у финалу Париза. 

Швајцарац је овим успехом заказао четвртфинални меч против земљака, Федерера. Биће то њихов 26. међусобни дуел у шанса да Вавринка оствари тек четврти победу у том ривалству.

Интересантно је да је све три победе остварио управо на шљаци, као и да га је једном победио и на Ролан Гаросу - у четвртфиналу 2015. године.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар