RG: Više od pet sati tenisa, više od pet setova!

Vavrinka eliminisao Cicipasa! Švajcarski teniser Sten Vavrinka je u spektakularnom meču savladao Stefanosa Cicipasa i plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa.

Tenis 02.06.2019 | 19:52
RG: Više od pet sati tenisa, više od pet setova!
Najbolji meč na Rolan Garosu: Vavrinka posle pet sati izbacio Cicipasa! U četvrtfinalu protiv Federera!

Meč je trajao pet sati i 11 minuta i okončan je u petom setu – “na razliku“, 8:6.

Vavrinka je pobedom nad mladim grčkim teniserom omogućio sebi duel sa sunarodnikom Rodžerom Federerom u borbi za plasman u polufinale Otvorenog prvenstva Francuske.

Potpuno lud meč. Najbolji na ovogodišnjem Rolan Garosu. Šteta je što je neko morao da ispadne, ali život i sport su takvi, podele karte i nema „ljutiš“. Ovoga puta sreća se osmehnula Stenu Vavrinki, koji je posle pravog maratona savladao Stefanosa Cicipasa 3:2 u četvrtoj rundi drugog gren slema sezone.

Na terenu „Suzane Lengle“, Vavrinka i Cicipas su pet sati i osam minuta uveseljavali publiku, da bi na kraju Švajcarac dobio 7:6, 5:7, 6:4, 3:6 i 8:6. Odluka je pala posle jedne bekend paralele, naizgled sumnjive, ali je snimak pokazao da je sve u redu, pa Sten ide dalje.

Ni manje ni više nego na megdan sunarodniku Rodžeru Federeru.

Kakav je to meč bio pokazuje podatak da su oba tenisera zajedno osvojila 123 vinera (Steb jedan više), da je Cicipas imao 27 brejk lopti (čak 22 Vavrinka spasao), da je ukupan broj poena bio na strani Grka (195:194), da bi na koncu ipak, slavio Švajcarac i domogao se narednog kola.

Tamo ga čeka Fedeks, protiv koga ima samo tri pobede u 25 mečeva, a uz to je više vremena proveo na šljaci ove sedmice, pa je jasno da je prednost na strani Rodžera.

Prvi set je trajao nešto manje od sat vremena, ali je rešen tek u taj-brejku, pošto nijedan igrač za 12 gemova nije uspeo da oduzme servis protivniku.

Šta više, zabeležena je samo jedna brejk šansa, imao ju je Cicipas u petom gemu, ali je Vavrinka ipak osvojio gem na svoj servis.

U dodatnom periodu je Cicipas je imao jednu set loptu, ali je onda dozvolio Švajcarcu da osvoji tri uzastopna poena i povede sa 1-0.

Drugi set je doneo potpuni spektakl. Do prvog brejka je stigao Cicipas u drugom gemu, iskoristivši tek četvrtu šansu.

Pri vođstvu od 3:0 u četvrtom gemu imao je grčki teniser dve brejk prilike, ali je u sledećem gemu izgubio svoj servis, da bi u šestom Vavrinka izjednačio na 3:3.

U osmom gemu je Cicipas napravio brejk, ali je Vavrinka ostao u setu, uzvrativši mu u sledećem.

U desetom gemu je Cicipas imao pet brejk i set lopti, sve je Švajcarac spasao i izjednačio na 5:5, ali je grčki teniser osvojio sledeći gem, a potom i napravio brejk i izjednačio u setovima na 1-1.

Treći set je bio miran do sedmog gema, kada je Vavrinka napravio brejk za 4:3, potom je poveo sa 5:3, da bi u devetom gemu propustio dve brejk i set lopte.

U desetom gemu je iskoristio prvu šansu i poveo sa 2-1 u setovima.

Cicipas je furiozno otvorio četvrti set, imao 3:0 i na kraju bez većih problema odveo meč u peti set, koji je po svemu zaličio na prvi.

Ipak, kako nema taj-brejka u odlučujućem periodu, moralo je da se igra na razliku, a Vavrinka je 14. gemu stigao do dve brejk i meč lopte.

Drugu je iskoristio i obezbedio plasman u dalji tok takmičenja.

Prvi je u četvrtfinale ušao Rodžer Federer, i to ponovo bez izgubljenog seta, a onda mu se u istom delu "kostura" pridružio i Rafael Nadal, takođe lako savladavši Argentinca, Huana Londera (6:2, 6:3, 6:3).

Iako su Rodžer i Rafa bili zvezde dana, najveću pažnju je ipak privukao drugi meč, u kojem su se sreli Sten Vavrinka i Stefanos Cicipas.

Švajcarac je eliminisao Grka posle pet sati i devet minuta borbe!

Cicipas - Vavrinka 2:3 (6:7, 7:5, 4:6, 6:3, 6:8)

Vavrinka je takvom, epskom borbom prvi put izborio četvrtfinale grend slema još od Rolan Garosa 2017, kada je drugi put igrao u finalu Pariza. 

Švajcarac je ovim uspehom zakazao četvrtfinalni meč protiv zemljaka, Federera. Biće to njihov 26. međusobni duel u šansa da Vavrinka ostvari tek četvrti pobedu u tom rivalstvu.

Interesantno je da je sve tri pobede ostvario upravo na šljaci, kao i da ga je jednom pobedio i na Rolan Garosu - u četvrtfinalu 2015. godine.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar