Прича: Почетак династије или крај једне ере?

Сада све зависи од Покетина. . .  Аргентинац је на личном примеру показао да се без улагања у тим, већ радом на тренинзима, може до великог резултата, али је јасно да он више не жели да води овај тим на исти начин.

Фудбал 02.06.2019 | 23:15
Прича: Почетак династије или крај једне ере?
Тотенхем је синоћ изгубио у финалу на стадиону Ванда Метрополитано, али је прескочио границу и пробио баријеру између осредњег и озбиљног европског клуба. За нови искорак ће му бити потребан неки важан трофеј, али је оно што је учињено у овој и неколико претходних сезона потврда велике узлазне путање којом иде клуб из северног Лондона. Многи причају о некој блиставој будућности клуба, али заправо ради се о важној раскрсници. Прави је тренутак да се постави питање: да ли је ово почетак Покетинове династије или крај једне Тотенхемове успешне ере?

Петогодишњи циклус под вођством Маурисија Покетина достигао је своју највишу могућу тачку. Није било реално очекивати да се са два пропуштена прелазна рока може доћи до најважнијих трофеја, а Аргентинац је умало узео историјски у Лиги шампиона. Пројекат изградње велелепног стадиона је завршен. Данијел Леви је уложио огроман капитал у место које ће у наредним годинама узвратити вишеструким профитом, али је са друге стране блокирао улагање у тим. Покетино је то прихватио и у међувремену јачао тимски дух и уигравао екипу коју је имао на располагању. На личном примеру је показао да се и тако може до великог резултата, али је јасно да даље неће моћи истим путем. Заправо, Аргентинац не жели да иде даље стазом коју је на овај начин утабао газда клуба.

Шкрти газда Тотенхема ће сада морати да докаже Покетину да је спреман да одреши кесу и почне да улаже у јачање тима, с обзиром да је Певцима потребна, не само свежа крв, већ знатно већи фонд играча да би могли да остану конкурентни на највишем нивоу. Тотенхем је тог 27. маја 2014. године одлучио да се промени у корену и одрекне типичног британског менталитета, па је Тима Шервуда заменио Покетином и почео да фунционипше у новом систему. Прошло је пет година од тренутка када је Покетино први пут прошао кроз врата тадашњег Вајт Харт Лејна, а данас су Певци стандарни део водеће четворке енгелског фудбала и новопечени финалиста Лиге шампиона.

Сада је тренутак да се систем функционисања клуба мало измени и направи потез којим би се задржао корак за онима који много више улажу у тим. Нажалост, начин на који је све ово до сада учињено може се стварати старомодним: тренинг, напредак играча, усађивање самопоуздања и вере да ће бити бољи у будућности. 

"Размишљао сам о томе да је ово мој најбољи период од када сам овде. На данашњи дан, пре пет година сам потписао свој први уговор овде. Невероватан период је иза нас", изјавио је Покетино у понедељак, на начин као да говори о неким дивним прошлим временима, којих се увек радо присећа.

Са друге стране, да је клуб можда другачије функционисао, вероватно не би било простора да се неки играчи, а посебно они домаћи, развију на такав начин. Довољно је само осврнути се на Харија Кејна и Деле Алија и закључити да је посао успешно одрађен. Али, не може се побећи ни од чињенице да је последњи играч који је стигао у клуб ангажован у јануару 2018. године (Лукас Моура), што јасно показује да и те како постоји простор да се са додатним улагањем овај тим озбиљно унапреди.

Оно што би могло да буде погубно за Певце јесте да се водећи људи клуба уљуљкају у тренутној ситуацији и помисле да велики успех није био тренутак сензације и сплет бројних срећних околности у овој сезони, већ почетак доминантне ере њиховог клуба. Такво размишљање би дефинитивно отерало Покетина из клуба.

Аргентинац се џентлменски носио са причама о свом одласку из клуба. Својим изјавама није дозволио да се немир увуче у свлачионицу, али је јасно да није остао имун на позиве из Торина, јер би у Јувентусу добио све оно што није у Тотенхему.

"Ја нисам важнији од трофеја Лиге шампиона. Гласине су ту, после финала ћемо имати времена за разговор, сада сам 200 посто посвећен утакмици са Ливерпулом", говорио је уочи финала Покетино.

После изјава након финала многи су били склони закључку да је Аргентинац одлучио да остане у клубу. Покетино је хвалио клуб и своје играче, верујући да ће Тотенхем тек у наредним годинама, можда већ и следеће сезоне, поново доћи у прилику да се домогне најважнијег тофеја у клупском фудбалу. Ипак, као и сваки пут до сада изостало је оно што жели да чује сваки навијач Певаца: "ја остајем!".

Спурси ове сезоне нису били бољи од сваког противника, али су све до финала успевали да се врате у живот и на готово нестваран начин дођу до преокрета. Многи су заслуге за то давали менталитету тима за који је заслужан управо Покетино. Ипак, у самом финалу није било новог чуда.

"Сада је немогуће причати. Много смо разочарани, али смо и поносни. Наши играчи и навијачи су дали све од себе у овој финалној утакмици. Било је болно, али истовремено морамо да будемо и мирни у анализи. Тако смо добро радили ове сезоне", поручио је након финала Покетино.

Сада је дошао тренутак да се у Тотенхему сломе копља. Данијел Леви је сигурно свестан да би могао да остане без човека који зна како клуб дише и који је у стању да из сваког играча појединачно извуче оно најбоље. Али, такође је јасно и да неће бити спреман да потроши више новца од онога што је већ испланирао, тако да никакав одлазак у велики непланирани минус не долази у обзир код газде Певаца.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар