Priča: Početak dinastije ili kraj jedne ere?

Sada sve zavisi od Poketina. . .  Argentinac je na ličnom primeru pokazao da se bez ulaganja u tim, već radom na treninzima, može do velikog rezultata, ali je jasno da on više ne želi da vodi ovaj tim na isti način.

Fudbal 02.06.2019 | 23:15
Priča: Početak dinastije ili kraj jedne ere?
Totenhem je sinoć izgubio u finalu na stadionu Vanda Metropolitano, ali je preskočio granicu i probio barijeru između osrednjeg i ozbiljnog evropskog kluba. Za novi iskorak će mu biti potreban neki važan trofej, ali je ono što je učinjeno u ovoj i nekoliko prethodnih sezona potvrda velike uzlazne putanje kojom ide klub iz severnog Londona. Mnogi pričaju o nekoj blistavoj budućnosti kluba, ali zapravo radi se o važnoj raskrsnici. Pravi je trenutak da se postavi pitanje: da li je ovo početak Poketinove dinastije ili kraj jedne Totenhemove uspešne ere?

Petogodišnji ciklus pod vođstvom Maurisija Poketina dostigao je svoju najvišu moguću tačku. Nije bilo realno očekivati da se sa dva propuštena prelazna roka može doći do najvažnijih trofeja, a Argentinac je umalo uzeo istorijski u Ligi šampiona. Projekat izgradnje velelepnog stadiona je završen. Danijel Levi je uložio ogroman kapital u mesto koje će u narednim godinama uzvratiti višestrukim profitom, ali je sa druge strane blokirao ulaganje u tim. Poketino je to prihvatio i u međuvremenu jačao timski duh i uigravao ekipu koju je imao na raspolaganju. Na ličnom primeru je pokazao da se i tako može do velikog rezultata, ali je jasno da dalje neće moći istim putem. Zapravo, Argentinac ne želi da ide dalje stazom koju je na ovaj način utabao gazda kluba.

Škrti gazda Totenhema će sada morati da dokaže Poketinu da je spreman da odreši kesu i počne da ulaže u jačanje tima, s obzirom da je Pevcima potrebna, ne samo sveža krv, već znatno veći fond igrača da bi mogli da ostanu konkurentni na najvišem nivou. Totenhem je tog 27. maja 2014. godine odlučio da se promeni u korenu i odrekne tipičnog britanskog mentaliteta, pa je Tima Šervuda zamenio Poketinom i počeo da funcionipše u novom sistemu. Prošlo je pet godina od trenutka kada je Poketino prvi put prošao kroz vrata tadašnjeg Vajt Hart Lejna, a danas su Pevci standarni deo vodeće četvorke engelskog fudbala i novopečeni finalista Lige šampiona.

Sada je trenutak da se sistem funkcionisanja kluba malo izmeni i napravi potez kojim bi se zadržao korak za onima koji mnogo više ulažu u tim. Nažalost, način na koji je sve ovo do sada učinjeno može se stvarati staromodnim: trening, napredak igrača, usađivanje samopouzdanja i vere da će biti bolji u budućnosti. 

"Razmišljao sam o tome da je ovo moj najbolji period od kada sam ovde. Na današnji dan, pre pet godina sam potpisao svoj prvi ugovor ovde. Neverovatan period je iza nas", izjavio je Poketino u ponedeljak, na način kao da govori o nekim divnim prošlim vremenima, kojih se uvek rado priseća.

Sa druge strane, da je klub možda drugačije funkcionisao, verovatno ne bi bilo prostora da se neki igrači, a posebno oni domaći, razviju na takav način. Dovoljno je samo osvrnuti se na Harija Kejna i Dele Alija i zaključiti da je posao uspešno odrađen. Ali, ne može se pobeći ni od činjenice da je poslednji igrač koji je stigao u klub angažovan u januaru 2018. godine (Lukas Moura), što jasno pokazuje da i te kako postoji prostor da se sa dodatnim ulaganjem ovaj tim ozbiljno unapredi.

Ono što bi moglo da bude pogubno za Pevce jeste da se vodeći ljudi kluba uljuljkaju u trenutnoj situaciji i pomisle da veliki uspeh nije bio trenutak senzacije i splet brojnih srećnih okolnosti u ovoj sezoni, već početak dominantne ere njihovog kluba. Takvo razmišljanje bi definitivno oteralo Poketina iz kluba.

Argentinac se džentlmenski nosio sa pričama o svom odlasku iz kluba. Svojim izjavama nije dozvolio da se nemir uvuče u svlačionicu, ali je jasno da nije ostao imun na pozive iz Torina, jer bi u Juventusu dobio sve ono što nije u Totenhemu.

"Ja nisam važniji od trofeja Lige šampiona. Glasine su tu, posle finala ćemo imati vremena za razgovor, sada sam 200 posto posvećen utakmici sa Liverpulom", govorio je uoči finala Poketino.

Posle izjava nakon finala mnogi su bili skloni zaključku da je Argentinac odlučio da ostane u klubu. Poketino je hvalio klub i svoje igrače, verujući da će Totenhem tek u narednim godinama, možda već i sledeće sezone, ponovo doći u priliku da se domogne najvažnijeg tofeja u klupskom fudbalu. Ipak, kao i svaki put do sada izostalo je ono što želi da čuje svaki navijač Pevaca: "ja ostajem!".

Spursi ove sezone nisu bili bolji od svakog protivnika, ali su sve do finala uspevali da se vrate u život i na gotovo nestvaran način dođu do preokreta. Mnogi su zasluge za to davali mentalitetu tima za koji je zaslužan upravo Poketino. Ipak, u samom finalu nije bilo novog čuda.

"Sada je nemoguće pričati. Mnogo smo razočarani, ali smo i ponosni. Naši igrači i navijači su dali sve od sebe u ovoj finalnoj utakmici. Bilo je bolno, ali istovremeno moramo da budemo i mirni u analizi. Tako smo dobro radili ove sezone", poručio je nakon finala Poketino.

Sada je došao trenutak da se u Totenhemu slome koplja. Danijel Levi je sigurno svestan da bi mogao da ostane bez čoveka koji zna kako klub diše i koji je u stanju da iz svakog igrača pojedinačno izvuče ono najbolje. Ali, takođe je jasno i da neće biti spreman da potroši više novca od onoga što je već isplanirao, tako da nikakav odlazak u veliki neplanirani minus ne dolazi u obzir kod gazde Pevaca.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar