Ибица: Ко стоји иза рушења владе?

Аустријско правосуђе покренуло је истрагу против пет лица у вези са "афером Ибица", која је довела до рушења владе канцелара Себастијана Курца.

Свијет 01.06.2019 | 11:14
Ибица: Ко стоји иза рушења владе?
Ријеч је о случају видео снимака од прије двије године са једне вечере на шпанском острву Ибица на којима се види како тадашњи вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове у замјену за финансијску подршку његовој странци.

Штрахе је због избијања те афере морао да поднесе оставку на мјесто вицеканцелара и са свих политичких функција.

Тужилаштво за привредни криминал и корупцију сада је покренуло истрагу против тадашњег шефа посланичког клуба слободараца Јохана Гуденуса, који је присуствовао тој вечери, али и посланика ФПО Маркуса Чанка.

Пошто је на снимку Штрахе именовао више богаташа који су наводно финансиралу странку преко неких удружења блиских ФПО, а заобилазећи на тај начин ревизорске власти, против Гуденуса и Чанка се води истрага због проневјере, навођења на проневјеру, као и плаћање политичара са циљем лобирања у њихову корист.

Чанак, који је био активан у више удружења блиских ФПО, осумњичен је да је допринио проневјери.

Што се тиче особа које стоје иза неовлашћеног снимања разговора, тужилаштво води истрагу против три лица, међу којима су аустријски детектив Јулијан Х, који је осумњичен за планирање и реализацију, као и један држављанина Аустрије босанског порекла, који живи у Салцбургу, ка и једног држављанина БиХ.

Њима се, како тврди бечки недељник "Профил, пребацује злоупотреба неовлашћено сниманог материјала и фалсификовање докумената.

Бечки адвокат Рамин М, који је наводно дао налог за акцију "Ибица", не помиње се као осумњичени, али је и његова улога предмет истраге.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Чуј БиХ држављани

01.06.2019 09:55

Па ста чекају сто не руше власт дје треба а не ван БиХ. Или су то нагодавци са ове стране .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врела крв

01.06.2019 10:02

Кад се Курц распали има да буде жестоко, хардцор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трола

01.06.2019 11:34

"Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору,плашити господу..." Гаврило Принцип је крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупа Кајгана

01.06.2019 11:44

Како се Додик само повеза са оваквим битангама.Са друге стране Тегелтију ни говњивом мотком не мозес натјерати на оставку а плус да га гоне и избаце са посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гарант

02.06.2019 07:22

Овај Цанак лицке горе лист.

ОДГОВОРИТЕ