За пут ка ЕУ потребне реформе

Савјет Европске уније могао би на засједању на јесен донијети одлуку о томе да ли ће се Босни и Херцеговини додијелити кандидатски статус, али нереално је очекивати да се расправа о томе организује у јуну, рекао је у интервјуу за Фену извјестилац Европског парламента за БиХ Кристиан Дан Преда.

Босна и Херцеговина 01.06.2019 | 09:11
За пут ка ЕУ потребне реформе
Савјет ће разматрати Мишљење Европске комисије дато за БиХ у оквиру "Пакета проширења за 2019. годину" за земље западног Балкана и Турску којег је ове седмице презентовао  европски комесар за проширење  Јоханес Хан на ванредној сједници Спољнополитичког одбора Европског парламента.

Дан Преда напомиње да ће Савјет одлучивати и о наредним корацима за БиХ те је позвао представнике власти у БиХ да озбиљно почну с радом на испуњавању критерија и обавеза које су побројане у извјештају Европске комисије садржаном на више од 180 страница.

"Брзина којом ће се држава добити статус кандидата зависи од брзине којом ће се провести потребне реформе, а времена за губљење више нема", подвукао је Дан Преда.

Како је истакао, објављивање годишњег пакета проширења увијек је прилика да се дискутује између представника Европске уније и земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима те да се преиспита напредак или недостатак напретка на путу ка ЕУ, али и донесу потребни закључци у погледу мјера и приоритета које треба предузети.

Овогодишњи извјештај јасно идентификује подручја на којима је потребно проводити реформе попут владавине права, темељних права, јачању демократских институција, укључујући реформу јавне управе, као и јачање привредног развоја и конкурентности те даје кључне приоритете у процесу придруживања.

У документу је наглашено да су неке земље одлучно кренуле у провођење реформи у круцијалним областима као што је владавина права и основна људска права, али је и речено да ће земље које су до сада направиле највише прогреса, уколико не наставе с реформама, заостајати на путу ка ЕУ.

Посебно су препознати напори које су учиниле Сјеверна Македонија и Албанија због чега је Европска комисија предложила отварање преговора о приступању те Дан Преда напомиње да ЕУ мора одржати обећања дато овим земљама јер у противном може се довести у питање вјеродостојност ЕУ.

У случају БиХ прецизно је наведено гдје држава стоји када су у питању свако од поглавља Правне стечевине ЕУ (Ацqуис), а то је нешто што раније никада није урађено, тврди Дан Преда, али ће бити врло корисно у наредним фазама на путу БиХ ка ЕУ.

Појашњавајући важност објављеног Мишљења Европске комисије, нагласио је да заправо Комисија разматрала апликацију БиХ за чланство у ЕУ у односну на критеријуме, а став је базирала на одговорима датим на Упитник, извјештајима експерата и посматрачких мисија.

"Веома је позитивна ствар то што је БиХ добила овакав преглед јер је на тај начин створена јасна слика којим областима је потребно посветити се и које су то области приоритети",  појаснио је извјестилац Европског парламента за БиХ.

Мишљења је да су и грађани и власти у БиХ свјесни стања у правосуђу, економском систему, људским правима, образовању, али постоји и свијест о степену корупције која је раширена и утиче на свакодневни живот грађана.

Уз Мишљење Европске комисије дата је и нека врсту плана пута БиХ за будуће дјеловање, а Дан Преда истиче да ће власти морати уложити знатне напоре да би то и имплементирале и задовољиле потребне критеријуме.

Извјестилац за БиХ осврнуо се и на чињеницу да ни након осам мјесеци од одржаних општих парламентарних избора у БиХ власт на свим нивоима још није формирана, а и Комисија је препоручила Савјету ЕУ да размотри мишљење након формирања влада у БиХ.

"Јасно је да постоји веза између формирања власти и будућих корака када је у питању додјељивање статуса кандидата за државу. Иначе, како би 28 земаља чланица ЕУ могло донијети такву одлуку, а изборни резултати још нису имплементирани и БиХ нема владу?", упитао је Дан Преда.

Подсјетио је да још у фебруару упозорено на ту чињеницу када је Европском парламенту презентован његов извјештај за БиХ у којем је наведено да су одржавање кредибилних и слободних избора те имплементација изборних резултата од кључног значаја за било коју земљу која жели бити чланицом ЕУ.

На крају, додаје Дан Преда, постоји врло практично објашњење за тај захтјев будући да уколико држава жели да напредује на свом путу ка ЕУ, потребне су јој формиране функционалне власти које су у стању проводити реформе.

Након што је Европска комисија објавила своје мишљење пред БиХ сада је отварање нове фазе у којој искључиву одговорност имају власти у БиХ, тврди Дан Преда, због чега је од изузетне важности да власти озбиљно схвате ове реформе те постигну консензус о различитим приоритетима.

"Неке од њих, посебно оних које се ти чу уставних питања, демократије и функционалности државе, биће тешко провести и консензус свих политичких актера биће кључан за напредак" истако је.

Изнио је мишљење да ће власти у БиХ морати предложити неку врсту плана дјеловања како би ријешили идентификоване приоритете у мишљењу Комисије.

На крају интервјуа за Фену извјестилац Европског парламента за БиХ Кристиан Дан Преда закључио је да ће бити врло важно усвајање националног плана за усклађивање закона и прописа с правном стечевином ЕУ што је заправо била обвеза предвиђена Споразумом о стабилизацији и придруживању, али никада није реализована.

(Фена)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Е

01.06.2019 07:17

Ми таквих немамо, једино да нам ви позајмите каквих ваших па да се угурамо у ту бедну ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

01.06.2019 08:48

Таквих нема јер је БиХ немогуца дрзава. Мозда понеко питање има око којег се могу слозити а да не задире и у неке виталније ствари. То се прица све вријеме и сто прије схватите да само подјела нама гарантује и ЕУ и вјековни мир то боље и занас и за вас.

Name

3176 за немамозга

01.06.2019 10:47

То су услови и нацела клуба званог ЕУ и ми ако хоцемо пистати дио клуба морамо постати нормално друство . А за ове типове " нема ово , немозе оно" полахко долази вријеме цорке.

Name

Ре

01.06.2019 11:25

Сви нам желе добро само ми зло

Name

Горан

01.06.2019 13:09

Република Српска без федерације, испуњава услове за најкраће време. У супротном, са каменом око врата у виду федерације, никада.

Name

ПИТАЊЕ ЈЕ

01.06.2019 07:21

ДА ЛИ ЈЕ ЕВРОПА УОПСТЕ ИСКРЕНА ЗА УЛАЗАК БИХ У ЕУ? И ТА ЕУ СНОСИ ОДГОВОРНОСТ ЗА ЛОСЕ СТАЊЕ У БИХ. ПОНАСА СЕ ИНДОЛЕНТНО И КАО ДА ТОЛЕРИСЕ КРИМИНАЛ, НАСИЛНОСТ, ИЗБОРНЕ ПРЕВАРЕ, УРУСАВАЊЕ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА, МОНОПОЛ НАД МЕДИЈИМА, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.06.2019 08:38

ТРЕБАЛО БИ... МИСЉЕЊА СМО... МОРАЛИ БИ...итд. Када це да се уради несто конкретно.Изгледа никад, не морамо ми русити БиХ, она са благословом медјународне заједнице убрзано пропада, а назалост и ми с њом

Name

Ре

01.06.2019 08:51

Неће нико да му се пуца и ратује испред врата. Јер се то лако може прењежна кућу . То је мој одговор теби.

Name

075

01.06.2019 09:11

@ПИТАЊЕ ЈЕ Они си, мислим на ЕУ, "забринути"!

Name

Сенад

01.06.2019 07:24

Искрено Боље се океенути Русији Турској и Кини видис да нас европа зајебава а они су поставили оваку структуру власти да немоземо никуд зато еу посли це вам бити касно кад вам Руска и Турска чизма буде на граници са вама поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2019 08:57

Не буди глуп? То сто Турска , Русија и Кина овдје мешетаре је само због садашње инферности ЕУ према овом подручју . Сто не знаци да ће тако и остати. То не зависи од ЕУ него од оних кога изабере на изборима. Хоцес ли у ЕУ бирај паметно . Нећеш бирај ове који су данас на власти. Хоцес ли диктатуру или демократија?

Name

Нострадамус

01.06.2019 07:28

Ако оцекујете од ове власти да проведу реформе морате их добро потковати онда тек мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

01.06.2019 07:31

Знаци БиХ се уредјује као градјанскс дрзава. У тих 14 захтјева је И захтјев: Један цовјек један глас.Укидају се ентитеска гласања сто националним водјама је омца око врата .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

01.06.2019 07:51

Прво питати народ на референдуму зели ли да иде у ЕУ .Вецина народа у БИХ је против прикљуцења БИХ ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2019 08:28

Ма немој, ето за Русију смо. Она нам све помаже.

Name

Шофер

01.06.2019 08:29

Није истина! Довољно је само погледати број оних који су побјегли сто даље одавде у исту ту ЕУ. Или погледати људе који би радо побјегли али немају како. Уосталом не треба бити много паметан па закљуцити које бенефите нам доносе само реформе на путу прикљуцења. Само недовољно писмени могу овакве ствари изјављивати. И директни корисници овако лосег стања( криминалци лопови политицари тајкуни кумови ухљеби..)

Name

Ре СВИМА

01.06.2019 08:36

За Русију смо, за Русију смо - живела мајчица Русија! Доле еу и нато! Буууа!

Name

ре софер

01.06.2019 08:37

Само криминлацима политицарима одговара прикљуцење БИХ у ЕУ јер це моци јос висе да краду а градјани це изгубити слободу и зивјети под репресијом.Само људи цији је ИQ низи од 80 могу заговарати придрузивање једној таквој творевини.Довољно је погледати Хрватску ста се десава са народом ,укуцај канал зиви зид,делозације са вјековних огњиста ,оврхе банака,опста репресија,људе хапсе и казњавају јер пеку ракију у сеоском двористу или због крмокоља.Народе НЕ у ЕУ то је зло

Name

Ре шофер

01.06.2019 08:43

Ма вама је само жеља да се уђе у еу, да бисте могли отићи одавде јер немате други начин! Много сте паметни и баш дугорочно размишљате! Ово је још једино мјесто, какво такво, гдје смо слободни људи, иначе одласком одавде, или ЊИХОВИМ доласком код нас, ми се претварамо у чисте робове, то да вам буде јасно! Нажалост, наш народ је од вајкада био познат по томе што је продавао вјеру за вечеру!

Name

Пеки

01.06.2019 09:43

Срби це прије за русију него за европу

Name

Пеки

01.06.2019 14:19

Вецина народа је против еу и нато

Name

МИЛАН

01.06.2019 07:54

Док је у пропалој Рс Бурле на власти нема од реформи у БиХ ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мујо

01.06.2019 08:17

Мозда си се некада звао Милан...Дрзава Република Српска није пропала за разлику од филдзан федерације.

Name

мИЦКО

01.06.2019 08:32

Види у БИХ су од 1996 проводјене бројне реформе од реформе полиије,реформе правосудја итд итд и после сваке реформе је било све горе и горе.Народ је боље зивио 1996 после рата него данас 20 и кусур година након рата

Name

ре

01.06.2019 11:15

Ни Холандјни нису хтјели у ЕУ ,вецином су изгласали против али не лези вразе у истој години су заврсили у ЕУ и ко те пита даље , с овим је све се само казало , амислите да би нас неко пито несто ,хахаххехех ма хајте молим вас.......

Name

Пеки

01.06.2019 08:08

Ове услове сто сте постаавили знаци нецете Нас никад примит јер су то немогуци усливи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пеки

01.06.2019 08:38

Пара буши гдје бургија неће .Битце опструкција али лијево десно морат ће све испунит. Надју они механизам за своје циљеве . ЕУ и НАТО морају закрузит цјелину до Црног мора .

Name

ре

01.06.2019 08:48

Наслов све говори познат народу годинама код криминалаца БиХ који коче све нормално у земљи, због њиховог хапшења и затвора и враћање пљачке народу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

01.06.2019 09:26

Бејха је потребно раздружење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н.

02.06.2019 18:40

Никад Турска неће бити чланица ЕУ.То је било јасно и турцима.А БИХ, прича за малу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ