Za put ka EU potrebne reforme

Savjet Evropske unije mogao bi na zasjedanju na jesen donijeti odluku o tome da li će se Bosni i Hercegovini dodijeliti kandidatski status, ali nerealno je očekivati da se rasprava o tome organizuje u junu, rekao je u intervjuu za Fenu izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristian Dan Preda.

Bosna i Hercegovina 01.06.2019 | 09:11
Za put ka EU potrebne reforme
Savjet će razmatrati Mišljenje Evropske komisije dato za BiH u okviru "Paketa proširenja za 2019. godinu" za zemlje zapadnog Balkana i Tursku kojeg je ove sedmice prezentovao  evropski komesar za proširenje  Johanes Han na vanrednoj sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Dan Preda napominje da će Savjet odlučivati i o narednim koracima za BiH te je pozvao predstavnike vlasti u BiH da ozbiljno počnu s radom na ispunjavanju kriterija i obaveza koje su pobrojane u izvještaju Evropske komisije sadržanom na više od 180 stranica.

"Brzina kojom će se država dobiti status kandidata zavisi od brzine kojom će se provesti potrebne reforme, a vremena za gubljenje više nema", podvukao je Dan Preda.

Kako je istakao, objavljivanje godišnjeg paketa proširenja uvijek je prilika da se diskutuje između predstavnika Evropske unije i zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima te da se preispita napredak ili nedostatak napretka na putu ka EU, ali i donesu potrebni zaključci u pogledu mjera i prioriteta koje treba preduzeti.

Ovogodišnji izvještaj jasno identifikuje područja na kojima je potrebno provoditi reforme poput vladavine prava, temeljnih prava, jačanju demokratskih institucija, uključujući reformu javne uprave, kao i jačanje privrednog razvoja i konkurentnosti te daje ključne prioritete u procesu pridruživanja.

U dokumentu je naglašeno da su neke zemlje odlučno krenule u provođenje reformi u krucijalnim oblastima kao što je vladavina prava i osnovna ljudska prava, ali je i rečeno da će zemlje koje su do sada napravile najviše progresa, ukoliko ne nastave s reformama, zaostajati na putu ka EU.

Posebno su prepoznati napori koje su učinile Sjeverna Makedonija i Albanija zbog čega je Evropska komisija predložila otvaranje pregovora o pristupanju te Dan Preda napominje da EU mora održati obećanja dato ovim zemljama jer u protivnom može se dovesti u pitanje vjerodostojnost EU.

U slučaju BiH precizno je navedeno gdje država stoji kada su u pitanju svako od poglavlja Pravne stečevine EU (Acquis), a to je nešto što ranije nikada nije urađeno, tvrdi Dan Preda, ali će biti vrlo korisno u narednim fazama na putu BiH ka EU.

Pojašnjavajući važnost objavljenog Mišljenja Evropske komisije, naglasio je da zapravo Komisija razmatrala aplikaciju BiH za članstvo u EU u odnosnu na kriterijume, a stav je bazirala na odgovorima datim na Upitnik, izvještajima eksperata i posmatračkih misija.

"Veoma je pozitivna stvar to što je BiH dobila ovakav pregled jer je na taj način stvorena jasna slika kojim oblastima je potrebno posvetiti se i koje su to oblasti prioriteti",  pojasnio je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

Mišljenja je da su i građani i vlasti u BiH svjesni stanja u pravosuđu, ekonomskom sistemu, ljudskim pravima, obrazovanju, ali postoji i svijest o stepenu korupcije koja je raširena i utiče na svakodnevni život građana.

Uz Mišljenje Evropske komisije data je i neka vrstu plana puta BiH za buduće djelovanje, a Dan Preda ističe da će vlasti morati uložiti znatne napore da bi to i implementirale i zadovoljile potrebne kriterijume.

Izvjestilac za BiH osvrnuo se i na činjenicu da ni nakon osam mjeseci od održanih opštih parlamentarnih izbora u BiH vlast na svim nivoima još nije formirana, a i Komisija je preporučila Savjetu EU da razmotri mišljenje nakon formiranja vlada u BiH.

"Jasno je da postoji veza između formiranja vlasti i budućih koraka kada je u pitanju dodjeljivanje statusa kandidata za državu. Inače, kako bi 28 zemalja članica EU moglo donijeti takvu odluku, a izborni rezultati još nisu implementirani i BiH nema vladu?", upitao je Dan Preda.

Podsjetio je da još u februaru upozoreno na tu činjenicu kada je Evropskom parlamentu prezentovan njegov izvještaj za BiH u kojem je navedeno da su održavanje kredibilnih i slobodnih izbora te implementacija izbornih rezultata od ključnog značaja za bilo koju zemlju koja želi biti članicom EU.

Na kraju, dodaje Dan Preda, postoji vrlo praktično objašnjenje za taj zahtjev budući da ukoliko država želi da napreduje na svom putu ka EU, potrebne su joj formirane funkcionalne vlasti koje su u stanju provoditi reforme.

Nakon što je Evropska komisija objavila svoje mišljenje pred BiH sada je otvaranje nove faze u kojoj isključivu odgovornost imaju vlasti u BiH, tvrdi Dan Preda, zbog čega je od izuzetne važnosti da vlasti ozbiljno shvate ove reforme te postignu konsenzus o različitim prioritetima.

"Neke od njih, posebno onih koje se ti ču ustavnih pitanja, demokratije i funkcionalnosti države, biće teško provesti i konsenzus svih političkih aktera biće ključan za napredak" istako je.

Iznio je mišljenje da će vlasti u BiH morati predložiti neku vrstu plana djelovanja kako bi riješili identifikovane prioritete u mišljenju Komisije.

Na kraju intervjua za Fenu izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristian Dan Preda zaključio je da će biti vrlo važno usvajanje nacionalnog plana za usklađivanje zakona i propisa s pravnom stečevinom EU što je zapravo bila obveza predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ali nikada nije realizovana.

(Fena)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Е

01.06.2019 07:17

Ми таквих немамо, једино да нам ви позајмите каквих ваших па да се угурамо у ту бедну ЕУ

ODGOVORITE
Name

Nema

01.06.2019 08:48

Takvih nema jer je BiH nemoguca drzava. Mozda poneko pitanje ima oko kojeg se mogu sloziti a da ne zadire i u neke vitalnije stvari. To se prica sve vrijeme i sto prije shvatite da samo podjela nama garantuje i EU i vjekovni mir to bolje i zanas i za vas.

Name

3176 za nemamozga

01.06.2019 10:47

To su uslovi i nacela kluba zvanog EU i mi ako hocemo pistati dio kluba moramo postati normalno drustvo . A za ove tipove " nema ovo , nemoze ono" polahko dolazi vrijeme corke.

Name

Re

01.06.2019 11:25

Svi nam žele dobro samo mi zlo

Name

Горан

01.06.2019 13:09

Република Српска без федерације, испуњава услове за најкраће време. У супротном, са каменом око врата у виду федерације, никада.

Name

PITANJE JE

01.06.2019 07:21

DA LI JE EVROPA UOPSTE ISKRENA ZA ULAZAK BIH U EU? I TA EU SNOSI ODGOVORNOST ZA LOSE STANJE U BIH. PONASA SE INDOLENTNO I KAO DA TOLERISE KRIMINAL, NASILNOST, IZBORNE PREVARE, URUSAVANJE VLADAVINE PRAVA, MONOPOL NAD MEDIJIMA, itd.

ODGOVORITE
Name

re

01.06.2019 08:38

TREBALO BI... MISLJENJA SMO... MORALI BI...itd. Kada ce da se uradi nesto konkretno.Izgleda nikad, ne moramo mi rusiti BiH, ona sa blagoslovom medjunarodne zajednice ubrzano propada, a nazalost i mi s njom

Name

Re

01.06.2019 08:51

Neće niko da mu se puca i ratuje ispred vrata. Jer se to lako može prenježna kuću . To je moj odgovor tebi.

Name

075

01.06.2019 09:11

@PITANJE JE Oni si, mislim na EU, "zabrinuti"!

Name

Senad

01.06.2019 07:24

Iskreno Bolje se okeenuti Rusiji Turskoj i Kini vidis da nas evropa zajebava a oni su postavili ovaku strukturu vlasti da nemozemo nikud zato eu posli ce vam biti kasno kad vam Ruska i Turska čizma bude na granici sa vama pozzz

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2019 08:57

Ne budi glup? To sto Turska , Rusija i Kina ovdje mešetare je samo zbog sadašnje infernosti EU prema ovom području . Sto ne znaci da će tako i ostati. To ne zavisi od EU nego od onih koga izabere na izborima. Hoces li u EU biraj pametno . Nećeš biraj ove koji su danas na vlasti. Hoces li diktaturu ili demokratija?

Name

Nostradamus

01.06.2019 07:28

Ako ocekujete od ove vlasti da provedu reforme morate ih dobro potkovati onda tek moze.

ODGOVORITE
Name

EU

01.06.2019 07:31

Znaci BiH se uredjuje kao gradjansks drzava. U tih 14 zahtjeva je I zahtjev: Jedan covjek jedan glas.Ukidaju se entiteska glasanja sto nacionalnim vodjama je omca oko vrata .

ODGOVORITE
Name

Rajka

01.06.2019 07:51

Prvo pitati narod na referendumu zeli li da ide u EU .Vecina naroda u BIH je protiv prikljucenja BIH EU

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2019 08:28

Ma nemoj, eto za Rusiju smo. Ona nam sve pomaže.

Name

Šofer

01.06.2019 08:29

Nije istina! Dovoljno je samo pogledati broj onih koji su pobjegli sto dalje odavde u istu tu EU. Ili pogledati ljude koji bi rado pobjegli ali nemaju kako. Uostalom ne treba biti mnogo pametan pa zakljuciti koje benefite nam donose samo reforme na putu prikljucenja. Samo nedovoljno pismeni mogu ovakve stvari izjavljivati. I direktni korisnici ovako loseg stanja( kriminalci lopovi politicari tajkuni kumovi uhljebi..)

Name

Re SVIMA

01.06.2019 08:36

Za Rusiju smo, za Rusiju smo - živela majčica Rusija! Dole eu i nato! Buuua!

Name

re sofer

01.06.2019 08:37

Samo kriminlacima politicarima odgovara prikljucenje BIH u EU jer ce moci jos vise da kradu a gradjani ce izgubiti slobodu i zivjeti pod represijom.Samo ljudi ciji je IQ nizi od 80 mogu zagovarati pridruzivanje jednoj takvoj tvorevini.Dovoljno je pogledati Hrvatsku sta se desava sa narodom ,ukucaj kanal zivi zid,delozacije sa vjekovnih ognjista ,ovrhe banaka,opsta represija,ljude hapse i kaznjavaju jer peku rakiju u seoskom dvoristu ili zbog krmokolja.Narode NE u EU to je zlo

Name

Re šofer

01.06.2019 08:43

Ma vama je samo želja da se uđe u eu, da biste mogli otići odavde jer nemate drugi način! Mnogo ste pametni i baš dugoročno razmišljate! Ovo je još jedino mjesto, kakvo takvo, gdje smo slobodni ljudi, inače odlaskom odavde, ili NJIHOVIM dolaskom kod nas, mi se pretvaramo u čiste robove, to da vam bude jasno! Nažalost, naš narod je od vajkada bio poznat po tome što je prodavao vjeru za večeru!

Name

Peki

01.06.2019 09:43

Srbi ce prije za rusiju nego za evropu

Name

Peki

01.06.2019 14:19

Vecina naroda je protiv eu i nato

Name

MILAN

01.06.2019 07:54

Dok je u propaloj Rs Burle na vlasti nema od reformi u BiH nista.

ODGOVORITE
Name

mujo

01.06.2019 08:17

Mozda si se nekada zvao Milan...Drzava Republika Srpska nije propala za razliku od fildzan federacije.

Name

mICKO

01.06.2019 08:32

Vidi u BIH su od 1996 provodjene brojne reforme od reforme poliije,reforme pravosudja itd itd i posle svake reforme je bilo sve gore i gore.Narod je bolje zivio 1996 posle rata nego danas 20 i kusur godina nakon rata

Name

re

01.06.2019 11:15

Ni Holandjni nisu htjeli u EU ,vecinom su izglasali protiv ali ne lezi vraze u istoj godini su zavrsili u EU i ko te pita dalje , s ovim je sve se samo kazalo , amislite da bi nas neko pito nesto ,hahahheheh ma hajte molim vas.......

Name

Peki

01.06.2019 08:08

Ove uslove sto ste postaavili znaci necete Nas nikad primit jer su to nemoguci uslivi

ODGOVORITE
Name

Re Peki

01.06.2019 08:38

Para buši gdje burgija neće .Bitce opstrukcija ali lijevo desno morat će sve ispunit. Nadju oni mehanizam za svoje ciljeve . EU i NATO moraju zakruzit cjelinu do Crnog mora .

Name

re

01.06.2019 08:48

Naslov sve govori poznat narodu godinama kod kriminalaca BiH koji koče sve normalno u zemlji, zbog njihovog hapšenja i zatvora i vraćanje pljačke narodu BiH.

ODGOVORITE
Name

Bejha je propao projekat

01.06.2019 09:26

Bejha je potrebno razdruženje.

ODGOVORITE
Name

N.N.

02.06.2019 18:40

Nikad Turska neće biti članica EU.To je bilo jasno i turcima.A BIH, priča za malu djecu.

ODGOVORITE