Шта Влади значи судска одлука?

– Влада Републике Српске је испоштовала судску пресуду и директора Инспектората РС Предрага Томића вратила на то мјесто с којег га је незаконито смијенила прошле године. На истој сједници је разријешила вршиоца дужности директора Инспектората Данијелу Батар. То не би било чудно јер је испоштована судска одлука, међутим само пар минута касније Влада на истој сједници Томића поново смјењује, а Батареву поново именује.

Република Српска 31.05.2019 | 18:52
Шта Влади значи судска одлука?
Сва четири рјешења Владе ступају на снагу сутра: Рјешења о извршењу правоснажне пресуде Окружног суда у Бањалуци, Рјешење о разрјешењу в.д. директора Инспектората, Рјешење о разрјешењу директора Инспектората, те Рјешење о постављењу в.д. директора Инспектората.



Подсјећамо, Влада Републике Српске разријешила је прошле године у мају директора Инспектората РС Предрага Томића наводећи да то ради на његов лични захтјев иако то није било тачно, због чега је Окружни суд Бањалука поништио смјену, објавио је раније портал ЦАПИТАЛ.

Окружни суд Бањалука пресудио је 20. марта ове године у корист Томића који је тврдио да никада није поднио писану оставку Влади, те да сматра да је његов потпис злоупотријебљен на начин што је уметнут текст на бланко папир са његовим потписом, а који је искориштен на његову штету.

„Тужилац додаје да наведена оставка, на основу које је донесен оспорени акт, није приложена уз исти акт, нити се зна званичан број протокола под којим је заведена предметна оставка, као и датум када је оставка потписана и упућена Влади на разматрање“, наведено је у образложењу пресуде.

Томић је наиме „неофицијелно“ имао информације да би могао бити разријешен дужности на начин да ће се његова наводна оставка прихватити, због чега је писао Влади да се у Инспекторату пронијела нетачна информација да је поднио оставку.

Томић је на мјесто директора Инспектората РС постављен 20. октобра 2016. године на период од пет година и мандат је требао да му траје до октобра 2021. године.

Из Владе су на наводе Томића одговорили да је Генералном секретаријату Владе РС 10. маја 2018. године на усмени захтјев, а путем електронске поште, достављен приједлог рјешења којим се Томић разријешава дужности директора Инспектората, као и приједлог рјешења о постављању Данијеле Батар за вршиоца дужности директора на 90 дана, те да је то „устаљена пракса у комуникацији“.

Влада је накнадно признала да према изјашњењу Републичке управе за инспекцијске послове не постоји писана оставка Томића.

Суд је утврдио да је Влада, иако није постојала писана оставка, у свом рјешењу о разрјешењу Томића навела да је он поднио писану оставку на функцију директора!

„Према оцјени суда оспорени акт није законит и правилан“, истакнуто је у пресуди.

Суд је нагласио да се из списа не може утврдити да је Томић поднио писану оставку, а законом је прописано да Влада државне службенике разријешава, између осталог, и на основу поднесене писмене оставке, а не на основу усмене изјаве. Суд је закључио да је тужба основана.



Томић је на основу пресуде Окружног суда Бањалука којом је поништено рјешење о његовом разрјешењу са мјеста директора Инспектората, затражио поврат на мјесто директора.

Влада РС је најновијим рјешењем Данијели Батар по пети пут додијелила статус вршиоца дужности директора Инспектората РС на 90 дана.

Томић за ЦАПИТАЛ каже да је невјероватно шта се дешава у извршној власти.

"Зар је могуће да се овакве незаконитости, да ли диктиране са нечије стране или не, дешавају у највишем Извршном органу власти – Влади РС, а односе се на Управу којој је једини задатак контрола провођења законитости. Ко је и којим актом овластио одређене појединце да могу буџетска средства да троше на изгубљене судске спорове и да ли ће икад неко одговарати ради тога“, упитао је Томић.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Страшно,докле догура РС

31.05.2019 17:12

Да ли је ова Батар кадар социјалиста?Овај стручни потез владе ме потсјећа на опробану методу рада xx старог социјалисте, Петровог функционера ,сиве еминенције бањалучких социјалиста последњих 10 година!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИС

31.05.2019 18:06

Па и Томић је кадар Социјалиста. Сукоб унутар странке,а Инспекторат је припао Социјалистима. Биће како Перо каже и тачка. Као да ми је ово нека вест.

Name

Дрзавни ревизор

31.05.2019 19:17

Ако недам позитивно мисљеење о расипању народних пара

Name

Дрзавни ревизор

31.05.2019 19:21

Ако недам позитивно мисљење за расипање народних пара зна се ста ме цека а код нас послусника је све како мама пардон баја казе..

Name

ре

31.05.2019 21:10

Институције РС не постоје. Суд, тузиластво, правда, право, све то је под контролом великог Вође. РС де факто не постоји, то је само фикција, све је урусено.

Name

Додик

31.05.2019 17:27

прави пијацу од свега. Нико није толико срозао све институције као он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врховни СУДИЈА ДОДИК

31.05.2019 21:07

Ја сам врховни суд и бице онако како ја казем. Крај прице.

Name

Стојчин

31.05.2019 17:48

у РУГИП је з.к.мафијашу Стојчиновићу забрањено делање на пословима за које је осуђен 4,5 година (сместио му Кум з.к.мафије Деурић), а он дела на истим пословима и то пом.директорке, см

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yука

31.05.2019 18:15

Јебига ова влада ко у обданишту. Ко се није сакрио магарац био.хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2019 08:28

Погледајте бројеве (редосљед) рјесења.

Name

Робин Хоод

31.05.2019 18:34

Ништа ново у овој власти. Наравно не зна се ко је фалсификовао потпис на документу наводне оставке. Оперативним радом је утврђено да нема елемената кривичног дјела. Ђокица такође ништа не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

31.05.2019 19:29

Банда непоштује никакве законе ни судове а Бога се небоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.05.2019 23:03

Висе заинтересованих за фотељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.06.2019 14:31

Браво Висковицу,стара пракса безакоња и криминала коју доносис из боксита од дјутурума Рајка,који у зивоту ниста није радио осим сто је крао,пљацкао,злостављао и фалсификовао.Па зар то да буде правило понасања институција...

ОДГОВОРИТЕ