Šta Vladi znači sudska odluka?

– Vlada Republike Srpske je ispoštovala sudsku presudu i direktora Inspektorata RS Predraga Tomića vratila na to mjesto s kojeg ga je nezakonito smijenila prošle godine. Na istoj sjednici je razriješila vršioca dužnosti direktora Inspektorata Danijelu Batar. To ne bi bilo čudno jer je ispoštovana sudska odluka, međutim samo par minuta kasnije Vlada na istoj sjednici Tomića ponovo smjenjuje, a Batarevu ponovo imenuje.

Republika Srpska 31.05.2019 | 18:52
Šta Vladi znači sudska odluka?
Sva četiri rješenja Vlade stupaju na snagu sutra: Rješenja o izvršenju pravosnažne presude Okružnog suda u Banjaluci, Rješenje o razrješenju v.d. direktora Inspektorata, Rješenje o razrješenju direktora Inspektorata, te Rješenje o postavljenju v.d. direktora Inspektorata.Podsjećamo, Vlada Republike Srpske razriješila je prošle godine u maju direktora Inspektorata RS Predraga Tomića navodeći da to radi na njegov lični zahtjev iako to nije bilo tačno, zbog čega je Okružni sud Banjaluka poništio smjenu, objavio je ranije portal CAPITAL.

Okružni sud Banjaluka presudio je 20. marta ove godine u korist Tomića koji je tvrdio da nikada nije podnio pisanu ostavku Vladi, te da smatra da je njegov potpis zloupotrijebljen na način što je umetnut tekst na blanko papir sa njegovim potpisom, a koji je iskorišten na njegovu štetu.

„Tužilac dodaje da navedena ostavka, na osnovu koje je donesen osporeni akt, nije priložena uz isti akt, niti se zna zvaničan broj protokola pod kojim je zavedena predmetna ostavka, kao i datum kada je ostavka potpisana i upućena Vladi na razmatranje“, navedeno je u obrazloženju presude.

Tomić je naime „neoficijelno“ imao informacije da bi mogao biti razriješen dužnosti na način da će se njegova navodna ostavka prihvatiti, zbog čega je pisao Vladi da se u Inspektoratu pronijela netačna informacija da je podnio ostavku.

Tomić je na mjesto direktora Inspektorata RS postavljen 20. oktobra 2016. godine na period od pet godina i mandat je trebao da mu traje do oktobra 2021. godine.

Iz Vlade su na navode Tomića odgovorili da je Generalnom sekretarijatu Vlade RS 10. maja 2018. godine na usmeni zahtjev, a putem elektronske pošte, dostavljen prijedlog rješenja kojim se Tomić razriješava dužnosti direktora Inspektorata, kao i prijedlog rješenja o postavljanju Danijele Batar za vršioca dužnosti direktora na 90 dana, te da je to „ustaljena praksa u komunikaciji“.

Vlada je naknadno priznala da prema izjašnjenju Republičke uprave za inspekcijske poslove ne postoji pisana ostavka Tomića.

Sud je utvrdio da je Vlada, iako nije postojala pisana ostavka, u svom rješenju o razrješenju Tomića navela da je on podnio pisanu ostavku na funkciju direktora!

„Prema ocjeni suda osporeni akt nije zakonit i pravilan“, istaknuto je u presudi.

Sud je naglasio da se iz spisa ne može utvrditi da je Tomić podnio pisanu ostavku, a zakonom je propisano da Vlada državne službenike razriješava, između ostalog, i na osnovu podnesene pismene ostavke, a ne na osnovu usmene izjave. Sud je zaključio da je tužba osnovana.Tomić je na osnovu presude Okružnog suda Banjaluka kojom je poništeno rješenje o njegovom razrješenju sa mjesta direktora Inspektorata, zatražio povrat na mjesto direktora.

Vlada RS je najnovijim rješenjem Danijeli Batar po peti put dodijelila status vršioca dužnosti direktora Inspektorata RS na 90 dana.

Tomić za CAPITAL kaže da je nevjerovatno šta se dešava u izvršnoj vlasti.

"Zar je moguće da se ovakve nezakonitosti, da li diktirane sa nečije strane ili ne, dešavaju u najvišem Izvršnom organu vlasti – Vladi RS, a odnose se na Upravu kojoj je jedini zadatak kontrola provođenja zakonitosti. Ko je i kojim aktom ovlastio određene pojedince da mogu budžetska sredstva da troše na izgubljene sudske sporove i da li će ikad neko odgovarati radi toga“, upitao je Tomić.

(Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Strašno,dokle dogura RS

31.05.2019 19:12

Da li je ova Batar kadar socijalista?Ovaj stručni potez vlade me potsjeća na oprobanu metodu rada xx starog socijaliste, Petrovog funkcionera ,sive eminencije banjalučkih socijalista poslednjih 10 godina!!!

ODGOVORITE
Name

RIS

31.05.2019 20:06

Pa i Tomić je kadar Socijalista. Sukob unutar stranke,a Inspektorat je pripao Socijalistima. Biće kako Pero kaže i tačka. Kao da mi je ovo neka vest.

Name

Drzavni revizor

31.05.2019 21:17

Ako nedam pozitivno misljeenje o rasipanju narodnih para

Name

Drzavni revizor

31.05.2019 21:21

Ako nedam pozitivno misljenje za rasipanje narodnih para zna se sta me ceka a kod nas poslusnika je sve kako mama pardon baja kaze..

Name

re

31.05.2019 23:10

Institucije RS ne postoje. Sud, tuzilastvo, pravda, pravo, sve to je pod kontrolom velikog Vođe. RS de fakto ne postoji, to je samo fikcija, sve je uruseno.

Name

Dodik

31.05.2019 19:27

pravi pijacu od svega. Niko nije toliko srozao sve institucije kao on.

ODGOVORITE
Name

Vrhovni SUDIJA DODIK

31.05.2019 23:07

Ja sam vrhovni sud i bice onako kako ja kazem. Kraj price.

Name

Stojčin

31.05.2019 19:48

u RUGIP je z.k.mafijašu Stojčinoviću zabranjeno delanje na poslovima za koje je osuđen 4,5 godina (smestio mu Kum z.k.mafije Deurić), a on dela na istim poslovima i to pom.direktorke, sm

ODGOVORITE
Name

Yuka

31.05.2019 20:15

Jebiga ova vlada ko u obdaništu. Ko se nije sakrio magarac bio.hahaha

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2019 10:28

Pogledajte brojeve (redosljed) rjesenja.

Name

Robin Hood

31.05.2019 20:34

Ništa novo u ovoj vlasti. Naravno ne zna se ko je falsifikovao potpis na dokumentu navodne ostavke. Operativnim radom je utvrđeno da nema elemenata krivičnog djela. Đokica takođe ništa ne zna.

ODGOVORITE
Name

Брод

31.05.2019 21:29

Банда непоштује никакве законе ни судове а Бога се небоје.

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.06.2019 01:03

Vise zainteresovanih za fotelju.

ODGOVORITE
Name

Da

01.06.2019 16:31

Bravo Viskovicu,stara praksa bezakonja i kriminala koju donosis iz boksita od djuturuma Rajka,koji u zivotu nista nije radio osim sto je krao,pljackao,zlostavljao i falsifikovao.Pa zar to da bude pravilo ponasanja institucija...

ODGOVORITE