Преминуо музичар Ђело Јусић

У 81. години живота умро је Ђело Јусић, хрватски композитор, гитарист, аранжер и диригент. Потврдио је то за Аваз. ба његов син.

Забава 31.05.2019 | 15:15
Преминуо музичар Ђело Јусић
Ђело Јусић, рођен 26. јануара 1939. године, најпознатији је по бројним великим домаћим дјелима забавне, али и озбиљне, углавном оркестралне музике. Године 1961. утемељио је вокално-инструментални састав, Дубровачке трубадуре.

Његова музичка дјела изводили су бројни домаћи извођачи од којих су неки Тереза Кесовија, Оливер Драгојевић, Ибрица Јусић, Франо Ласић, Иво Паттиера, Мило Хрнић и многи други. Забиљежио је бројне успјехе на Сплитском и Загребачком фестивалу, са композицијама "Далматински леро", "Запјевајмо пријатељи", "Младости, моја лијепа радости", "Волим те будало мала", "Загрљени", "Ла мусица ди нотте", "Старе љубави", "Синоћ сам хтјела" и друге.

Као диригент Ђело Јусић је наступао на најпознатијим концертним позорницама, а његов композиторски рад протеже се и на оркестралну (суита Дубровачки кантуни), вокално-инструменталну (ораториј Де цивитате либертатис веритас), сценску (мјузикл Дундо Мароје), филмску и телевизијску глазбу (Златна арена за глазбу у филму Дубровачки сутон, 1999.). Снимио је и неколико ЦД-а заједно с дубровачким клапама Рагуса и Маестрал. Добитник је многобројних награда и признања.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ММ

31.05.2019 20:02

Велики умјетник.Покој му дуси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трубадур

01.06.2019 14:46

Нека ти је лака земља,Маестро.

ОДГОВОРИТЕ