Preminuo muzičar Đelo Jusić

U 81. godini života umro je Đelo Jusić, hrvatski kompozitor, gitarist, aranžer i dirigent. Potvrdio je to za Avaz. ba njegov sin.

Zabava 31.05.2019 | 15:15
Preminuo muzičar Đelo Jusić
Đelo Jusić, rođen 26. januara 1939. godine, najpoznatiji je po brojnim velikim domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne muzike. Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav, Dubrovačke trubadure.

Njegova muzička djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi. Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa kompozicijama "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela" i druge.

Kao dirigent Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov kompozitorski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.). Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MM

31.05.2019 20:02

Veliki umjetnik.Pokoj mu dusi.

ODGOVORITE
Name

Trubadur

01.06.2019 14:46

Neka ti je laka zemlja,Maestro.

ODGOVORITE