ЕП до 21: Орлићи у најјачем саставу циљају медаљу!

У сусрет Ђоровићевом списку. . .  Појачање за У21 селекцију.

Фудбал 31.05.2019 | 23:08
ЕП до 21: Орлићи у најјачем саставу циљају медаљу!
Заређало је једно време. Злато на У19 Европском првенству 2013. у Литванији, па злато на Мундијалиту на Новом Зеланду 2015. Александар Митровић, Милош Вељковић, Немања Максимовић, Сергеј Милинковић Савић, Мијат Гаћиновић, сви они су тих година стасавали у играче сада већ стандардне у А репрезентацији Србије. И мада на две касније У21 континенталне смотре – 2015. и 2017. године – нисмо остварили значајнији успех добили смо рецимо и Уроша Спајића, Николу Миленковића и Немању Радоњића што ће рећи да је остварен основни циљ – стварање играча за најјачу селекцију. Међутим, према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта на предстојећем У21 Европском првенству у Италији и Сан Марину Орлићи би могли да као некад загризу и за највиши пласман. Јер према последњим информацијама селектор Горан Ђоровић би након доминантних игара у квалификацијама могао да добије и озбиљна појачања за главни део турнира.

Наиме, велику жељу да играју у Трсту - за почетак само – исказали су и скоро сви играчи из класе 96’ који су се већ усталили у А селекцији. Редом: Никола Миленковић, Лука Јовић, Андрија Живковић, Немања Радоњић и Саша Лукић!

Уосталом, још октобра прошле године Радоњић нам је у једном интервјуу рекао...

“С неким момцима се знам цео живот. Са Андријом Живковићем сам тренирао у Нишу кад смо имали десет година. Волео бих да ја, али и сви ми који имамо право, одемо следеће године на Европско првенство за младе репрезентације. Мислим да можемо да освојимо то“.

Ту негде око нове године посетили смо и српски трио у Франкфурту, а Лука Јовић нам је рекао...

“Очекујем да ћу играти на том Европском првенству и волео бих да сви који имају прилику играју, јер мислим да можемо да освојимо и тај турнир”.

Јовићев случај је додуше можда и најнезгоднији, јер њега овог лета свакако очекује трансфер из Ајнтрахта, па је теоретски могуће да потенцијални купац – а сви знамо да је то Реал Мадрид – покуша да стави вето на његов одлазак на Еуро како не би ризиковао повреду пред посао који ће коштати око 60.000.000 евра. Ипак, Лукин план је да се стави на располагање селектору.

Остали играчи нису спорни. Пре свих Живковић и Радоњић, јер ће они овог лета врло вероватно променити средину, па би Еуро могао да им послужи и да привуку пажњу потенцијалних купаца пошто је мало вероватно да ће наредне сезоне остати у Бенфици, односно Олимпику из Марсеља.

Никола Миленковић и Саша Лукић добро гурају у Серији А, немају преке потребе да играју, али имају јаку вољу. Приде, Фјорентина ће према најавама из Италије дозволити Федерику Кјези да се одазове позиву селектора Луиђија Ди Бјађа, па ће тешко моћи да спречи Миленковића да учини исто. Лукићев Торино и иначе воли да има играче у националним селекцијама, јер је то ипак клуб који добар део буџета пуни продајама.

А европска У21 првенства последњих сезона значајно су добила на тежини о чему говоре и састави осталих селекција. Шпанци рецимо на турнир долазе са Данијем Себаљосем, Микелом Орзајабалом, Хуниором Фирпом и Карлесом Алењом, све играчима чија се вредност мери десетинама милиона евра, Енглези су повукли Доминика Соланкеа, Фила Фодена, Рајана Сесењона и Риса Нелсона, Немци ће се ослонити и на Каија Хаверца, Махмуда Дауда, Џонатана Таа и друге, чекамо још Французе...

Чини се, ипак, да би Србија у пуном саставу могла да буде и један од фаворита за трон, посебно зато што Енглези ипак нису могли да поведу и Рахима Стерлинга, Маркуса Рашфорда или Делеа Алија, а сви они су имали право наступа, док Шпанцима фали рецимо Марко Асенсио, Немцима Лерој Сане...

Срби би дакле једини могли да буду сасвим комплетни, мада наравно треба сачекати Ђоровићев списак, јер таман је селектор оформио екипу која је у конкуренцији Аустрије, Русије, Јерменије, Северне Македоније и Гибралтара без пораза доминантно прошетала до првог места у групи. Повратак квинтета из А тима би свакако значио и да ће појединци који су били редовни у квалификацијама испасти из екипе. А остаје и једна велика недоумица: шта ће бити са Марком Грујићем, који је играма у Херти свакако заслужио да се нађе на списку, мада су га на Теразијама помало игнорисали после Светског првенства у Русији.

У репрезентацији свакако неће бити Миладина Стевановића, који је оперисао колено и тренутно је на боловању, па нам ту фали десни бек да игра уз Милана Гајића. Пробао је Ђоровић Стефана Величковића из Чукаричког, али како уз десну аут линију може да игра баш Миленковић тај би проблем могао да се реши на начин којем ни Ђоровић није могао да се нада. У Партизану је на десном беку повремено играо и Светозар Марковић и то сасвим солидно, па је и он опција да закрпи.

Због повреде је под великим знаком питања и Борис Радуновић, голман Кремонезеа који је на почетку квалификација био стандардан у тиму, али је потом доживео повреду укрштених лигамената колена због које није играо од новембра.

Право натупа има и Никола Васиљевић, који је уврштен на списак селектора А тима Младена Крстајића, мада је голма Радника до сада био члан У16 и У17 селекције, али никад није играо за У21 репрезентацију. За место на голу тако би, ако Радуновић не буде спреман, вероватно конкурисали Филип Манојловић, Драган Росић и Ђорђе Николић, на левом беку ту су Мирослав Богосавац, Алекса Терзић и Земунов Немања Вучић.

Од играча који у квалификацијама нису играли за Ђоровићев тим, али који су у међувремену одскочили посебно се издваја штопер црно-белих Страхиња Павловић, који је са својих 18 година одушевио у Хумској. Међутим, ако сви заиста и буду ту имаћемо паклену конкуренцију на месту централних бекова, јер би ту поред Миленковића био и капитен ове екипе Вукашин Јовановић, даље Света Марковић, који је одменио Блекија у стартних 11 када је овај прекомандован у А селекцију, па Срђан Бабић, некадашњи тандем из Спартака Немања Ћаласан/Дејан Керкез, затим Ерхан Машовић, мада је он у младом тиму чешће играо као задњи везни.

У средини, Урош Рачић је бриљирао пред крај квалификација, чак и када је у финишу играо ближе шпицевима, па је мало вероватно да би Лукићев долазак угрозио његово место у тиму. Нема сумње ни да је Данило Пантићсигуран путник у Италију, вероватно и Александар Лутовац, док би повратак Живковића и Радоњића могао да направи дар-мар по крилу. Лазар Ранђеловић не би требало да је споран, нисмо баш сигурни какав је статус Луке Илића, али Лука Аџић се није наиграо у Андерлехту, као ни Петар Мићин у Удинезеу. 

Слатких мука Ђоровић ће имати и у самом шпицу, посебно ако се Јовић стави на располагање селектору, јер су у квалификацијама минутажу имали и Иван Шапоњић, Дејан Јовељић, Игор Златановић, Филип Ступаревић, Душан Влаховић... Јасно је да не могу сви да путују.

Ђоровић бира. Списак очекујемо за викенд. Можда и шири, да се после крати. Биће занимљиво видети шта је одлучио.

СПИСАК ИГРАЧА КОЈИ СУ У ПОСЛЕДЊИХ 12 МЕСЕЦИ ИГРАЛИ ЗА У21 СЕЛЕКЦИЈУ

Голмани: Филип Манојловић (Паниониос), Драган Росић (Младост), Ђорђе Николић (Арау), Александар Станковић(Графичар), Марко Илић (Вождовац), Душан Марковић (Рад), Борис Радуновић (Кремонезе), Милош Остојић(Спартак)

Одбрамбени: Вукашин Јовановић (Бордо), Ерхан Машовић (Тренчин), Миладин Стевановић (Чукарички), Срђан Бабић (Црвена звезда), Алекса Терзић (Црвена звезда),  Немања Ћаласан (Шавес), Немања Вучић (Земун), Стефан Величковић (Чукарички), Милан Гајић (Црвена звезда), Зарија Ламбулић (Пролетер), Страхиња Бошњак(Вождовац), Душан Јоковић (Сесвете), Јован Влалукин (Телеоптик), Никола Тричковић (Рад), Никола Пејовић(Рудеш), Мирослав Богосавац (Чукарички), Светозар Марковић (Партизан).

Везни: Урош Рачић (Тенерифе), Лука Аџић (Андерлехт), Петар Мићин (Удинезе), Лазар Ранђеловић (Раднички Ниш), Александар Ђорђевић (Чукарички), Његош Петровић (Рад), Данило Пантић (Партизан), Александар Месаровић (Војводина), Вељко Бирманчевић (Чукарички), Лука Илић (НАЦ Бреда), Ђорђе Денић (Розенборг), Александар Лутовац (Розенборг)

Нападачи: Иван Шапоњић (Бенфика), Игор Златановић (Радник), Дејан Јовељић (Црвена звезда), Страхиња Јовановић (Телеоптик), Никола Гајић (Војводина), Ђорђе Јовановић (Кадиз), Лука Јовић (Ајнтрахт), Филип Ступаревић (Вождовац), Душан Влаховић (Фјорентина).

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт, МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар