EP do 21: Orlići u najjačem sastavu ciljaju medalju!

U susret Đorovićevom spisku. . .  Pojačanje za U21 selekciju.

Fudbal 31.05.2019 | 23:08
EP do 21: Orlići u najjačem sastavu ciljaju medalju!
Zaređalo je jedno vreme. Zlato na U19 Evropskom prvenstvu 2013. u Litvaniji, pa zlato na Mundijalitu na Novom Zelandu 2015. Aleksandar Mitrović, Miloš Veljković, Nemanja Maksimović, Sergej Milinković Savić, Mijat Gaćinović, svi oni su tih godina stasavali u igrače sada već standardne u A reprezentaciji Srbije. I mada na dve kasnije U21 kontinentalne smotre – 2015. i 2017. godine – nismo ostvarili značajniji uspeh dobili smo recimo i Uroša Spajića, Nikolu Milenkovića i Nemanju Radonjića što će reći da je ostvaren osnovni cilj – stvaranje igrača za najjaču selekciju. Međutim, prema saznanjima MOZZART Sporta na predstojećem U21 Evropskom prvenstvu u Italiji i San Marinu Orlići bi mogli da kao nekad zagrizu i za najviši plasman. Jer prema poslednjim informacijama selektor Goran Đorović bi nakon dominantnih igara u kvalifikacijama mogao da dobije i ozbiljna pojačanja za glavni deo turnira.

Naime, veliku želju da igraju u Trstu - za početak samo – iskazali su i skoro svi igrači iz klase 96’ koji su se već ustalili u A selekciji. Redom: Nikola Milenković, Luka Jović, Andrija Živković, Nemanja Radonjić i Saša Lukić!

Uostalom, još oktobra prošle godine Radonjić nam je u jednom intervjuu rekao...

“S nekim momcima se znam ceo život. Sa Andrijom Živkovićem sam trenirao u Nišu kad smo imali deset godina. Voleo bih da ja, ali i svi mi koji imamo pravo, odemo sledeće godine na Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije. Mislim da možemo da osvojimo to“.

Tu negde oko nove godine posetili smo i srpski trio u Frankfurtu, a Luka Jović nam je rekao...

“Očekujem da ću igrati na tom Evropskom prvenstvu i voleo bih da svi koji imaju priliku igraju, jer mislim da možemo da osvojimo i taj turnir”.

Jovićev slučaj je doduše možda i najnezgodniji, jer njega ovog leta svakako očekuje transfer iz Ajntrahta, pa je teoretski moguće da potencijalni kupac – a svi znamo da je to Real Madrid – pokuša da stavi veto na njegov odlazak na Euro kako ne bi rizikovao povredu pred posao koji će koštati oko 60.000.000 evra. Ipak, Lukin plan je da se stavi na raspolaganje selektoru.

Ostali igrači nisu sporni. Pre svih Živković i Radonjić, jer će oni ovog leta vrlo verovatno promeniti sredinu, pa bi Euro mogao da im posluži i da privuku pažnju potencijalnih kupaca pošto je malo verovatno da će naredne sezone ostati u Benfici, odnosno Olimpiku iz Marselja.

Nikola Milenković i Saša Lukić dobro guraju u Seriji A, nemaju preke potrebe da igraju, ali imaju jaku volju. Pride, Fjorentina će prema najavama iz Italije dozvoliti Federiku Kjezi da se odazove pozivu selektora Luiđija Di Bjađa, pa će teško moći da spreči Milenkovića da učini isto. Lukićev Torino i inače voli da ima igrače u nacionalnim selekcijama, jer je to ipak klub koji dobar deo budžeta puni prodajama.

A evropska U21 prvenstva poslednjih sezona značajno su dobila na težini o čemu govore i sastavi ostalih selekcija. Španci recimo na turnir dolaze sa Danijem Sebaljosem, Mikelom Orzajabalom, Huniorom Firpom i Karlesom Alenjom, sve igračima čija se vrednost meri desetinama miliona evra, Englezi su povukli Dominika Solankea, Fila Fodena, Rajana Sesenjona i Risa Nelsona, Nemci će se osloniti i na Kaija Haverca, Mahmuda Dauda, Džonatana Taa i druge, čekamo još Francuze...

Čini se, ipak, da bi Srbija u punom sastavu mogla da bude i jedan od favorita za tron, posebno zato što Englezi ipak nisu mogli da povedu i Rahima Sterlinga, Markusa Rašforda ili Delea Alija, a svi oni su imali pravo nastupa, dok Špancima fali recimo Marko Asensio, Nemcima Leroj Sane...

Srbi bi dakle jedini mogli da budu sasvim kompletni, mada naravno treba sačekati Đorovićev spisak, jer taman je selektor oformio ekipu koja je u konkurenciji Austrije, Rusije, Jermenije, Severne Makedonije i Gibraltara bez poraza dominantno prošetala do prvog mesta u grupi. Povratak kvinteta iz A tima bi svakako značio i da će pojedinci koji su bili redovni u kvalifikacijama ispasti iz ekipe. A ostaje i jedna velika nedoumica: šta će biti sa Markom Grujićem, koji je igrama u Herti svakako zaslužio da se nađe na spisku, mada su ga na Terazijama pomalo ignorisali posle Svetskog prvenstva u Rusiji.

U reprezentaciji svakako neće biti Miladina Stevanovića, koji je operisao koleno i trenutno je na bolovanju, pa nam tu fali desni bek da igra uz Milana Gajića. Probao je Đorović Stefana Veličkovića iz Čukaričkog, ali kako uz desnu aut liniju može da igra baš Milenković taj bi problem mogao da se reši na način kojem ni Đorović nije mogao da se nada. U Partizanu je na desnom beku povremeno igrao i Svetozar Marković i to sasvim solidno, pa je i on opcija da zakrpi.

Zbog povrede je pod velikim znakom pitanja i Boris Radunović, golman Kremonezea koji je na početku kvalifikacija bio standardan u timu, ali je potom doživeo povredu ukrštenih ligamenata kolena zbog koje nije igrao od novembra.

Pravo natupa ima i Nikola Vasiljević, koji je uvršten na spisak selektora A tima Mladena Krstajića, mada je golma Radnika do sada bio član U16 i U17 selekcije, ali nikad nije igrao za U21 reprezentaciju. Za mesto na golu tako bi, ako Radunović ne bude spreman, verovatno konkurisali Filip Manojlović, Dragan Rosić i Đorđe Nikolić, na levom beku tu su Miroslav Bogosavac, Aleksa Terzić i Zemunov Nemanja Vučić.

Od igrača koji u kvalifikacijama nisu igrali za Đorovićev tim, ali koji su u međuvremenu odskočili posebno se izdvaja štoper crno-belih Strahinja Pavlović, koji je sa svojih 18 godina oduševio u Humskoj. Međutim, ako svi zaista i budu tu imaćemo paklenu konkurenciju na mestu centralnih bekova, jer bi tu pored Milenkovića bio i kapiten ove ekipe Vukašin Jovanović, dalje Sveta Marković, koji je odmenio Blekija u startnih 11 kada je ovaj prekomandovan u A selekciju, pa Srđan Babić, nekadašnji tandem iz Spartaka Nemanja Ćalasan/Dejan Kerkez, zatim Erhan Mašović, mada je on u mladom timu češće igrao kao zadnji vezni.

U sredini, Uroš Račić je briljirao pred kraj kvalifikacija, čak i kada je u finišu igrao bliže špicevima, pa je malo verovatno da bi Lukićev dolazak ugrozio njegovo mesto u timu. Nema sumnje ni da je Danilo Pantićsiguran putnik u Italiju, verovatno i Aleksandar Lutovac, dok bi povratak Živkovića i Radonjića mogao da napravi dar-mar po krilu. Lazar Ranđelović ne bi trebalo da je sporan, nismo baš sigurni kakav je status Luke Ilića, ali Luka Adžić se nije naigrao u Anderlehtu, kao ni Petar Mićin u Udinezeu. 

Slatkih muka Đorović će imati i u samom špicu, posebno ako se Jović stavi na raspolaganje selektoru, jer su u kvalifikacijama minutažu imali i Ivan Šaponjić, Dejan Joveljić, Igor Zlatanović, Filip Stuparević, Dušan Vlahović... Jasno je da ne mogu svi da putuju.

Đorović bira. Spisak očekujemo za vikend. Možda i širi, da se posle krati. Biće zanimljivo videti šta je odlučio.

SPISAK IGRAČA KOJI SU U POSLEDNJIH 12 MESECI IGRALI ZA U21 SELEKCIJU

Golmani: Filip Manojlović (Panionios), Dragan Rosić (Mladost), Đorđe Nikolić (Arau), Aleksandar Stanković(Grafičar), Marko Ilić (Voždovac), Dušan Marković (Rad), Boris Radunović (Kremoneze), Miloš Ostojić(Spartak)

Odbrambeni: Vukašin Jovanović (Bordo), Erhan Mašović (Trenčin), Miladin Stevanović (Čukarički), Srđan Babić (Crvena zvezda), Aleksa Terzić (Crvena zvezda),  Nemanja Ćalasan (Šaves), Nemanja Vučić (Zemun), Stefan Veličković (Čukarički), Milan Gajić (Crvena zvezda), Zarija Lambulić (Proleter), Strahinja Bošnjak(Voždovac), Dušan Joković (Sesvete), Jovan Vlalukin (Teleoptik), Nikola Tričković (Rad), Nikola Pejović(Rudeš), Miroslav Bogosavac (Čukarički), Svetozar Marković (Partizan).

Vezni: Uroš Račić (Tenerife), Luka Adžić (Anderleht), Petar Mićin (Udineze), Lazar Ranđelović (Radnički Niš), Aleksandar Đorđević (Čukarički), Njegoš Petrović (Rad), Danilo Pantić (Partizan), Aleksandar Mesarović (Vojvodina), Veljko Birmančević (Čukarički), Luka Ilić (NAC Breda), Đorđe Denić (Rozenborg), Aleksandar Lutovac (Rozenborg)

Napadači: Ivan Šaponjić (Benfika), Igor Zlatanović (Radnik), Dejan Joveljić (Crvena zvezda), Strahinja Jovanović (Teleoptik), Nikola Gajić (Vojvodina), Đorđe Jovanović (Kadiz), Luka Jović (Ajntraht), Filip Stuparević (Voždovac), Dušan Vlahović (Fjorentina).

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport, MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar