Вориорси зауставили Каваја, али нису Репторсе - 0:1!

Ако је неко мислио да ће ово бити једноставно финале за браниоца титуле, већ после првог меча је морао да промени мишљење. Торонто игра озбиљну кошарку! Кад су их тукли 20 разлике могу и да поведу у финалу! Торонту предност против Голден Стејта.  Бриљирао Паскал Сијакам.

Кошарка 31.05.2019 | 11:39
Вориорси зауставили Каваја, али нису Репторсе - 0:1!
Торонто води у финалу НБА плеј-офа против Голден Стејта - 1:0!

Публика у Канади је у трансу након њиховог премијерног меча у борби за шампионски прстен у ком су у готово сваком сегменту игре били бољи од браниоца титуле коме изгледа ипак недостаје Кевин Дурент, а не како се причало да су чак и бољи без њега...

Упркос томе што су зауставили Каваја Ленарда (23 поена, 5/14 из игре), нису остатак екипе, што је лепо после меча приметио и највећи критичар екипе Клеј Томпсон.

Голден Стејту дакле предстоји далеко већи напор од оног који су им сви предвиђали у финалу плеј-офа против дебитанта, али не би требало да буду и превише забринути пошто су се већ четири од пет пута у серијама "враћали" из минуса од када је Кер тренер.

ТОРОНТО - ГОЛДЕН СТЕЈТ 118:109 (25:21, 34:28. 29:32, 30:28)

Проблем за Вориорсе је и тај што је мало вероватно, како је то рекао Стив Кер, да Кевин Дурент наступи у другој утакмици финала, тако да ће морати да пронађе решење без њега.

"Лутао" је тако да је већ после 13 минута испробао 12 кошаркаша у петорци, али клупа није довољно добра могла да помогне у "решавању" сјајне одбране Торонта која је мучила и најбоље кошаркаше тима из Оукленда.

Стеф Кари је постигао 34 поена, од тога чак 14 са "пенала" уз четири тројке, док је још само Клеј Томпсон имао солидан кошгетерски допринос (21 поен).

Дрејмонд Грин је пружио "олараунд" партију и трипл-дабл од по двоцифреног учинка у три категорије - 10 поена, скокова и асистенција, док се можда и превише очекивало у повратничком наступу Казинса који је постигао три поена за осам минута на паркету.

С обзиром на то да је Голден Стејт базирао одбрану на заустављању Ленарда, код Репторса је поново "искочио" Паскал Сјакам који је забележио чак 32 поена (14/17 из игре!).

Марк Гасол је помогао са 20 поена и седам скоова, поново је изузетан био Фред Ванвлит са 15 поена, додуше тек једном погођеном тројком, док је неопходно искуство из финала донео и Дени Грин који је погодио три.

Наредни меч на програму је у ноћи недеља на понедељак од 2 ујутру.



Изненађење? Само за неупућене. Можда је било оних који су очекивали још једно „чишћење“, после „метле у финалу Западне конференције, међутим, нити је Торонто Портланд, нити је завршна представа плеј-офа НБА лиге позорница на којој обавезно добијају фаворити. Голден Сдтејт се саплео већ на првом кораку, па ће тежим путем морати до одбране прстена, пошто су Репторси повели 1:0.

Тим тренера Ника Курса све време је контролисао дешавања на паркету хале у Онтарију и заслужено славио тријумф 118:109.

Домаћина је до вредног тријумфа, пре свега на психолошком плану, водио дечко из сенке, Паскал Сијакам. „Четворка“ из Камеруна иза себе ионако има сјајну сезону, а синоћ ју је уобличио тако што је био неухватљив у рекету. Убацио је чак 32 поена (пуцао 14 од 17 из игре), имао осам скокова у пет асистенција и потпуно размонтирао одбрану Ратника.

„Дозволио сам му да уђе у ритам у првој четвртини. Одиграо је одлично и то је на мени. Омогућили смо Торонту отворене шутеве, и онда се играчи осећају комфорно. Добро смо бранили Каваја, али морамо и остале да сачувамо. Морамо да „летимо“ више у одбрани и да зауставимо њихову транизицију“, преузео је одговорност за пораз Дрејмонд Грин, један од најбољих дефанзиваца лиге.

Но, против Сијакама је остао у чуду. Паскала су пратили Кавај Ленард са 23 поена, Марк Гасол је додао 20, Фред Ванвлит 15, па је Торонто трећи пут у сезони славио над владајућим прваком. У децембру је било чак 20 поена у Оракл арени, месец раније „само“ три после продужетка, а и најновији тријумф показује да је Торонто жељан највећег успеха у исторји.

Наренди меч на програму је, такође, у Канади 3. јуна. Поново неће за госте играти Кевин Дурент и тек се сад, у финалу, види колико бивши ас Оклахоме недостаје на овом нивоу такмичења, иако су се својски СтефонКари (34 поена) и Клеј Томпосон (21) потрудили да дођу до брејка. Нису могли.

Бар не против овако расположеног Паскала Сијакама.

„Знамо против кога играмо, против шампиона. Добили смо први меч, били смо агресивни покушали смо да им отежамо максимално. Знамо да је ово почетак, да ће се они прилагодити и да морамо да будемо спремни“, рекао је јунак Торонтове победе.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар