Voriorsi zaustavili Kavaja, ali nisu Reptorse - 0:1!

Ako je neko mislio da će ovo biti jednostavno finale za branioca titule, već posle prvog meča je morao da promeni mišljenje. Toronto igra ozbiljnu košarku! Kad su ih tukli 20 razlike mogu i da povedu u finalu! Torontu prednost protiv Golden Stejta.  Briljirao Paskal Sijakam.

Košarka 31.05.2019 | 11:39
Voriorsi zaustavili Kavaja, ali nisu Reptorse - 0:1!
Toronto vodi u finalu NBA plej-ofa protiv Golden Stejta - 1:0!

Publika u Kanadi je u transu nakon njihovog premijernog meča u borbi za šampionski prsten u kom su u gotovo svakom segmentu igre bili bolji od branioca titule kome izgleda ipak nedostaje Kevin Durent, a ne kako se pričalo da su čak i bolji bez njega...

Uprkos tome što su zaustavili Kavaja Lenarda (23 poena, 5/14 iz igre), nisu ostatak ekipe, što je lepo posle meča primetio i najveći kritičar ekipe Klej Tompson.

Golden Stejtu dakle predstoji daleko veći napor od onog koji su im svi predviđali u finalu plej-ofa protiv debitanta, ali ne bi trebalo da budu i previše zabrinuti pošto su se već četiri od pet puta u serijama "vraćali" iz minusa od kada je Ker trener.

TORONTO - GOLDEN STEJT 118:109 (25:21, 34:28. 29:32, 30:28)

Problem za Voriorse je i taj što je malo verovatno, kako je to rekao Stiv Ker, da Kevin Durent nastupi u drugoj utakmici finala, tako da će morati da pronađe rešenje bez njega.

"Lutao" je tako da je već posle 13 minuta isprobao 12 košarkaša u petorci, ali klupa nije dovoljno dobra mogla da pomogne u "rešavanju" sjajne odbrane Toronta koja je mučila i najbolje košarkaše tima iz Ouklenda.

Stef Kari je postigao 34 poena, od toga čak 14 sa "penala" uz četiri trojke, dok je još samo Klej Tompson imao solidan košgeterski doprinos (21 poen).

Drejmond Grin je pružio "olaraund" partiju i tripl-dabl od po dvocifrenog učinka u tri kategorije - 10 poena, skokova i asistencija, dok se možda i previše očekivalo u povratničkom nastupu Kazinsa koji je postigao tri poena za osam minuta na parketu.

S obzirom na to da je Golden Stejt bazirao odbranu na zaustavljanju Lenarda, kod Reptorsa je ponovo "iskočio" Paskal Sjakam koji je zabeležio čak 32 poena (14/17 iz igre!).

Mark Gasol je pomogao sa 20 poena i sedam skoova, ponovo je izuzetan bio Fred Vanvlit sa 15 poena, doduše tek jednom pogođenom trojkom, dok je neophodno iskustvo iz finala doneo i Deni Grin koji je pogodio tri.

Naredni meč na programu je u noći nedelja na ponedeljak od 2 ujutru.



Iznenađenje? Samo za neupućene. Možda je bilo onih koji su očekivali još jedno „čišćenje“, posle „metle u finalu Zapadne konferencije, međutim, niti je Toronto Portland, niti je završna predstava plej-ofa NBA lige pozornica na kojoj obavezno dobijaju favoriti. Golden Sdtejt se sapleo već na prvom koraku, pa će težim putem morati do odbrane prstena, pošto su Reptorsi poveli 1:0.

Tim trenera Nika Kursa sve vreme je kontrolisao dešavanja na parketu hale u Ontariju i zasluženo slavio trijumf 118:109.

Domaćina je do vrednog trijumfa, pre svega na psihološkom planu, vodio dečko iz senke, Paskal Sijakam. „Četvorka“ iz Kameruna iza sebe ionako ima sjajnu sezonu, a sinoć ju je uobličio tako što je bio neuhvatljiv u reketu. Ubacio je čak 32 poena (pucao 14 od 17 iz igre), imao osam skokova u pet asistencija i potpuno razmontirao odbranu Ratnika.

„Dozvolio sam mu da uđe u ritam u prvoj četvrtini. Odigrao je odlično i to je na meni. Omogućili smo Torontu otvorene šuteve, i onda se igrači osećaju komforno. Dobro smo branili Kavaja, ali moramo i ostale da sačuvamo. Moramo da „letimo“ više u odbrani i da zaustavimo njihovu traniziciju“, preuzeo je odgovornost za poraz Drejmond Grin, jedan od najboljih defanzivaca lige.

No, protiv Sijakama je ostao u čudu. Paskala su pratili Kavaj Lenard sa 23 poena, Mark Gasol je dodao 20, Fred Vanvlit 15, pa je Toronto treći put u sezoni slavio nad vladajućim prvakom. U decembru je bilo čak 20 poena u Orakl areni, mesec ranije „samo“ tri posle produžetka, a i najnoviji trijumf pokazuje da je Toronto željan najvećeg uspeha u istorji.

Narendi meč na programu je, takođe, u Kanadi 3. juna. Ponovo neće za goste igrati Kevin Durent i tek se sad, u finalu, vidi koliko bivši as Oklahome nedostaje na ovom nivou takmičenja, iako su se svojski StefonKari (34 poena) i Klej Tomposon (21) potrudili da dođu do brejka. Nisu mogli.

Bar ne protiv ovako raspoloženog Paskala Sijakama.

„Znamo protiv koga igramo, protiv šampiona. Dobili smo prvi meč, bili smo agresivni pokušali smo da im otežamo maksimalno. Znamo da je ovo početak, da će se oni prilagoditi i da moramo da budemo spremni“, rekao je junak Torontove pobede.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar