Повратак из мртвих - Цибона је првак Хрватске!

Цибоси се вратили после минуса од 17 поена у последњој четвртини и са кошем на две секунде до краја освојили шампионат!

Кошарка 30.05.2019 | 23:07
Повратак из мртвих - Цибона је првак Хрватске!
Цибона преокренула -17 и "помела" Цедевиту за титулу! Кошаркаши Цибоне освојили су титулу шампиона Хрватске, први пут од 2013. године. Цибона шампион Хрватске: Преокрет и титула за памћење! Цедевита је после пет узастопних титула доживела да је највећи ривал "почисти" у финалу - 4:0 у серији!

Цибона је у драматичној завршници савладала Цедевиту 100:98 и са 4-0 у серији окончала доминацију градског ривала.

"Вукови" су у спектакуларном мечу прво испустили +11 с краја првог полувремена (54:43), а онда успели да надокнаде чак -17 (85:68) у последњих шест минута!

Цибона је у самој завршници направила серију 20:6 и нокаутирала домаћина кошем Бундовића две секунде пре краја утакмице.

Новог шампиона је у одлучујућем мечу предеводио Фран Пилепић са 22 поена уз 7 скокова, док је Дамир Маркота постигао 14 уз 6 ухваћених лопти.

Двоцифрен учинак имали су још Иван Новачић са 13 и Доминик Гилберт са 11 поена.

Најефикаснији у редовима Цедевите је био Филип Крушлин са 19 поена и 5 скокова, а најбоље га је пратио Џастин Кобс са 16 уз 7 асистенција.

По 12 поена постигли су Андрија Стипановић, Домагој Бошњак и Тони Катић.

"Вукови са Тушканца" освојили су 19. титулу од распада СФР Југославије, импресивно прекинувши петогодишњу владавину Цедевите.

Екипа Ивана Велића победила је браниоца титуле у све четири утакмице финалне серије, а велико изненађење завршила преокретом који ће дуго памтити сви који су гледали четврти дуел за титулу.

Цедевита - Цибона 98:100 (23:22, 22:32, 33:14, 20:32)

Погоцима Џејкоба Пулена и Елџина Кука, фаворит је у последњој четвртини стекао великих 17 поена предности (85:68) и у том тренутку, осам минута пре краја, имао победу у својим рукама.

Велић је у тада послао на терен Цибонине резервисте и они су повели екипу у преокрет какав је мало ко могао да предвиди. Јосип Билиновац, Фран Пилепић, Иван Новачић, Филип Бундовић и Доминик Гилберт покренули су серију гостију, која је у последњем минуту вратила "плус" на страну "вукова".

Искусни Пилепић је погодио важну тројку, Гилберт је поентирао из рекета, а увелико уздрмана Цедевита није имала прави одговор и начин да спречи пораз, који ће дуго бридети на образу њених играча као веома јак шамар.

Цибона је тако остварила највећи клупски успех још од пролећа 2014, када је у београдској Штарк арени освојила титулу АБА лиге.

Какав меч и завршница! Цибона је првак Хрватске пошто је у последњој утакмици успела да слави на гостовању Цедевити са 100:98 и тако дође до титуле коначном победом од 4:0 у серији! Цибоси су се вратили "из мртвих" јер су у последњој четвртини губили са 17 поена разлике, али су ипак успели да преокрену и постану прваци Хрватске. 

Спектакл!

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар