Povratak iz mrtvih - Cibona je prvak Hrvatske!

Cibosi se vratili posle minusa od 17 poena u poslednjoj četvrtini i sa košem na dve sekunde do kraja osvojili šampionat!

Košarka 30.05.2019 | 23:07
Povratak iz mrtvih - Cibona je prvak Hrvatske!
Cibona preokrenula -17 i "pomela" Cedevitu za titulu! Košarkaši Cibone osvojili su titulu šampiona Hrvatske, prvi put od 2013. godine. Cibona šampion Hrvatske: Preokret i titula za pamćenje! Cedevita je posle pet uzastopnih titula doživela da je najveći rival "počisti" u finalu - 4:0 u seriji!

Cibona je u dramatičnoj završnici savladala Cedevitu 100:98 i sa 4-0 u seriji okončala dominaciju gradskog rivala.

"Vukovi" su u spektakularnom meču prvo ispustili +11 s kraja prvog poluvremena (54:43), a onda uspeli da nadoknade čak -17 (85:68) u poslednjih šest minuta!

Cibona je u samoj završnici napravila seriju 20:6 i nokautirala domaćina košem Bundovića dve sekunde pre kraja utakmice.

Novog šampiona je u odlučujućem meču predevodio Fran Pilepić sa 22 poena uz 7 skokova, dok je Damir Markota postigao 14 uz 6 uhvaćenih lopti.

Dvocifren učinak imali su još Ivan Novačić sa 13 i Dominik Gilbert sa 11 poena.

Najefikasniji u redovima Cedevite je bio Filip Krušlin sa 19 poena i 5 skokova, a najbolje ga je pratio Džastin Kobs sa 16 uz 7 asistencija.

Po 12 poena postigli su Andrija Stipanović, Domagoj Bošnjak i Toni Katić.

"Vukovi sa Tuškanca" osvojili su 19. titulu od raspada SFR Jugoslavije, impresivno prekinuvši petogodišnju vladavinu Cedevite.

Ekipa Ivana Velića pobedila je branioca titule u sve četiri utakmice finalne serije, a veliko iznenađenje završila preokretom koji će dugo pamtiti svi koji su gledali četvrti duel za titulu.

Cedevita - Cibona 98:100 (23:22, 22:32, 33:14, 20:32)

Pogocima Džejkoba Pulena i Eldžina Kuka, favorit je u poslednjoj četvrtini stekao velikih 17 poena prednosti (85:68) i u tom trenutku, osam minuta pre kraja, imao pobedu u svojim rukama.

Velić je u tada poslao na teren Cibonine rezerviste i oni su poveli ekipu u preokret kakav je malo ko mogao da predvidi. Josip Bilinovac, Fran Pilepić, Ivan Novačić, Filip Bundović i Dominik Gilbert pokrenuli su seriju gostiju, koja je u poslednjem minutu vratila "plus" na stranu "vukova".

Iskusni Pilepić je pogodio važnu trojku, Gilbert je poentirao iz reketa, a uveliko uzdrmana Cedevita nije imala pravi odgovor i način da spreči poraz, koji će dugo brideti na obrazu njenih igrača kao veoma jak šamar.

Cibona je tako ostvarila najveći klupski uspeh još od proleća 2014, kada je u beogradskoj Štark areni osvojila titulu ABA lige.

Kakav meč i završnica! Cibona je prvak Hrvatske pošto je u poslednjoj utakmici uspela da slavi na gostovanju Cedeviti sa 100:98 i tako dođe do titule konačnom pobedom od 4:0 u seriji! Cibosi su se vratili "iz mrtvih" jer su u poslednjoj četvrtini gubili sa 17 poena razlike, ali su ipak uspeli da preokrenu i postanu prvaci Hrvatske. 

Spektakl!

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar