Руски олигарх напушта Српску

Компанија „Цомсар Енергy“ која је у власништву руског олигарха Рашида Сердарова одустаје од пројеката у Републици Српској у које је обећавала уложити више од милијарду КМ. Како би му олакшала одлуку „Електропривреда РС“ ће од Сердарова откупити концесије за никад изграђену термоелектрану у Угљевику, хидроелектрану у Рудом и непокренут рудник угља. ЕРС би концесије Сердарову, према управо завршеној процјени коју је сам наручио, требала да плати више од 180 милиона КМ, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 30.05.2019 | 22:34
Руски олигарх напушта Српску
Све је изгледало бајковито 23. јуна 2014. године када су тадашњи предсједник РС  Милорад Додик и Сердаров полагали камен темељац за градњу ХЕ „Мрсово“ уз помпезна обећања и обостране похвале.

„Ово је значајан почетак великог посла на изградњи хидроелектране чији ће капацитет бити 36,8 мегавата и који ће коштати 200 милиона марака. Морам да истакнем да ће изградња ићи значајно убрзаним темпом, јер је сва средства обезбиједила компанија Рашида Сардарова. Влада Републике Српске је на овом пројекту потпуно ангажована и ради све да створи неопходне техничке услове за рад“, усхићено је тада говорио Додик.



До данас ХЕ није изграђена, као што није ни ТЕ „Угљевик 3“, нити је покренута експлоатација угља на лежишту „Угљевик Исток 2“ за које је Влада РС напрасно дала концесије Сердарову прије шест година на основу претходног Додиковог личног обећања.

Пробијање рокова и непоштовање концесионих правила није било довољан разлог за раскид уговора са руским милијардером, већ је одлучено да Српска по папреној цијени откупи његове концесије и затворене хотеле „Цомсар“ у Рудом и Угљевику.

Иако се за концесије „Цомсара“ интересовала једна пољско-кинеска компанија, у причу се укључује „Електропривреда РС“ и писмо намјере са потписом вршиоца дужности директора Луке Петровића већ је достављено „Цомсару“.

Сердаров хитно наручује процјену вриједности од једне домаће компаније по методологији која њему највише одговара. Према нашим информацијама, незванично потврђеним из два извора, бањалучка ревизорска фирма је имовину и улагања „Цомсара“ процијенила на чак 94 милиона евра.

Сазнајемо и да је затражена још једна процјена од друге ревозорске куће, па би та цифра могла да буде и знатно већа, као и прије неколико година када је “Цомсар” наручио процјену по којој ливаде на којима су требали бити изграђени енергетски објекти вриједе око 130 милиона евра.

Сердаров је у Српској укупно регистровао пет фирми за различите дјелатности, од угоститељства до трговине и производње електричне енергије. Оне имају незнатан промет, али и милионски губитак.

ЕРС: Разматрамо преузимање концесија у власништву „Цомсара“
Директор фирме „Цомсар РС“ Синиша Мајсторовић није желио да коментарише информације да ЕРС купује њихове концесије.

„Не могу да коментаришем ништа у вези са том темом“, рекао је кратко Мајсторовић.

На питање да ли је Влада донијела одлуку у вези са захтјевом „Цомсара“ за продужење концесионог периода за ТЕ „Угљевик 3“, Мајсторовић је рекао да су „захтјеви упућени и да су активни“.

„Намјера „Цомсара“ као привредног друштва у Републици Српској је да настави инвестиције у РС“, рекао је он.

Иако у „Цомсару“ понављају само да „настављају пословати“, портал ЦАПИТАЛ је успио добити потврду од министра енергетике и рударства РС Петра Ђокића и вршиоца дужности директора „Електропривреде РС“ Луке Петровића да се планира куповина Сердарових концесија.



„Електропривреда РС` у склопу својих инвестиционо-развојних планова разматра могућност добијања концесија из области енергетике које нису реализоване, а једна од тих концесија се односи и на власништво фирме „Цомсар Енергy“ која у свом концесионом праву има и хидроелектрану и термоелектрану“, саопштили су за ЦАПИТАЛ из ЕРС-а.

Неколико дана касније Лука Петровић нам је у изјави чак потврдио да ЕРС неће на овом стати, већ планира и неким домаћим приватницима исплатити њихове неостварене излете у енергетски сектор.

ЕРС је већ упутила захтјев Комисији за концесије РС за увид у све нереализоване инвестиције и инвестиције од којх су концесионари одустали.

„Наишли смо на озбиљне пројекте, као што је ’Цомсар’ који у свом влаништву има концесију за ТЕ ’Угљевик 3’, снаге чак 600 мегавата, односно два пута по 300 мегавата, и ХЕ ’Мрсово’ од 38 мегавата инсталисане снаге. Међу озбиљним инвестицијама од којих су концесионари одустали или су им одузете је и вјетропарк ’Трусина’ који се заједно са ’Хргудом’ показао као највећи потенцијал за вјетроелектране. Такође, постоји низ мањих хидроенергетских објеката у РС које смо добили од Комисије за концесије и које анализирамо те ћемо, у складу са нашим потенцијалима и финансијским могућностима, приступити и могућој куповини концесија које су отпале или су још активне“, казао је Петровић.

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић је истакао да постоји иницијатива за откуп концесија у власништву Рашида Сердарова коју „Електропривреда РС“ разматра.



„ЕРС је јавно предузеће које има своје органе и које покреће нека питања, води активности, али на крају тражи сагласност од Владе РС за инвестиције веће вриједности. Уколико они припреме ту иницијативу и процијене да за њих има интереса да преузму такву концесију, ми ћемо то разматрати“, рекао је Ђокић.

Он је истакао и да Угљевику треба нови блок, јер је постојећи при крају технолошког вијека. Казао је да је РС одсумпоравањем, које ће бити завршено 1. новембра ове године, а у које је инвестирано око 80 милиона евра, значајно помогла и заштитила Термоелектрану „Угљевик“, али да је нови блок, ипак, потребан.

„Њој је на тај начин и продужен радни вијек најкасније до 2036. године. То је веома повољно за рад те електране, али њој треба и нови блок и да на тај начин очувамо и енергетску безбједност и енергетску стабилност, јер термоелектране дају највише енергије и најстабилније снабдијевање“, рекао је Ђокић и додао да је „Цомсар“ у протеклом периоду инвестирао много новца у припрему пројеката.

Министар не објашњава који је интерес ЕРС да Сердарову да близу 200 милиона умјесто да затражи концесију и тај новац искористи за почетак изградње новог блока термоелектране у Угљевику или Гацку.

 Сердаров је увезао у БиХ један од најскупљих аутомобила, блиндирани мерцедес који је користио Милорад Додик. МУП РС је званично потврдио информације да је од „Цомсар Енергy Хидро“ изнајмио овај аутомобил за потребе ВИП личности, а након што је министар безбједности БиХ Драган Мектић новинарима открио уговор према којем МУП мјесечни закуп мерцедеса плаћа 2.000 КМ плус ПДВ, односно да су за пет година трошкови рентирања премашили 120.000 КМ.



Без посљедница пробијени сви рокови 

Да реализација концесионих уговора не иде онако како је планирано давно је утврдила Комисија за концесије РС.

„Концесионар не испуњава своје обавезе у складу са уговором о концесији за ТЕ ’Угљевик 3’.У току 2017. године највеће активности су се односиле на преговоре са стратешким партнерима и купцима електричне енергије. Ниска неповољна цијена електричне енергије значајно је успорила активности на реализацији пројекта изградње термоелектране, а тиме и отварања рудника“, правдан је руски инвеститор у извјештају Комисије за концесије за 2017. годину.



Када је у питању ХЕ „Мрсово“ у извјештају је наведено да је у току је изградња приступних путева.

Начелник општине Угљевик Василије Перић потврдио нам је да се на обећаној термоелектрани већ годинама ништа не ради, због чега подржава да ЕРС преузме ту инвестицију.

„Ја сам и 2011. и 2012. године упозоравао да овај пројекат неће ићи, иако су обећања била да ћемо већ 2013. године овдје имати нову термоелектрану. Не улазећи у цијену коју ће ЕРС дати за те концесије, са становишта општине Угљевик и њених грађана, сматрам да то не би била лоша опција“, истакао је Перић.

Каже да је „Цомсар“ у Угљевику урадио пут од око два километра и неколико барака за смјештај радника, али да се годинама никакви други, конкретни радови, на терену не виде.

Рајак:  Озбиљна држава би одавно раскинула уговор



У Угљевику „Цомсар“ је једино успио да купи, луксузно реновира и затвори хотел, слично као и у Рудом гдје се, уз угашен хотел, зарастао у траву налази камен темељац за хидроелектрану који су положили Сердаров и Додик 2014. године.

Начелник општине Рудо Рато Рајак каже за ЦАПИТАЛ да је „Цомсар“ у протеклом периоду имао значајна улагања у ову општину, али да се у задње три године ништа не дешава, а сви рокови за изградњу су одавно пробијени.

„Постављен је камен темаљац за хидроелектрану, урађени су одређени припремни радови, саграђен је мост преко ријеке Лим који ће омогућити радове на другој обали, урађен је каменолом и приступни пут и ту се стало. Никаквих радова нема већ трећу годину. Ми смо од „Цомсара“ добили званичну информацију да траже стратешког партнера за наставак инвестиције и та прича нам се понавља већ три године“, казао је Рајак и додао да је чуо да се и „Електропривреда РС“ спомиње као потенцијални партнер.

Казао је и да су рокови које је према уговору „Цомсар“ имао да изгради хидроелектрану давно истекли, те да им Влада тајно излази у сусрет и продужава рокове.

„Озбиљна држава би са неозбиљним концесионаром раскинула уговор и тражила другог. Нама су везане руке, а трпимо значајну штету због тог стања“, рекао је Рајак.

Хотели „Цомсар“ у Рудом и Угљевику затворени, остале фирме у милионским губицима
Према званичним подацима све фирме Рашида Сердарова у РС 2018. годину завршиле су у губитку, а највећи минус од 1,4 милиона КМ имао је „Цомсар РС“. Слиједи га „Цомсар енергy хидро“ са губитком од 588.359 КМ.

Хотел „Цомсар Рудо“ у 2018. години је имао губитак од 284.972 КМ и већ мјесецима су му блокирани сви рачуни. Хотелу „Цомсар Угљевик“ рачуни су блокирани крајем септембра 2018. године, а прошлу годину је завршио са губитком од 234.526 КМ.

„Цомсар енергy традинг“ Бањалука је такође прошлу годину завршило у минусу од 81.000 КМ.

Сва предузећа су у прошлој години смањила и број радника.



Сва предузећа су у потпуном или већинском власништву „Цомсар Енергy Гроуп лимитед“ која је регистрована на Кипру, острвској држави и једној од бројних свјетских оффсхоре зона које нуде потпуну анонимност власницима фирми и банковних рачуна.

Начелник општине каже да „Хотел Цомсар“ у Рудом већ три мјесеца не ради, да има велика дуговања и да им је струја искључена.

“Та дуговања је углавном направио „Цомсар“. Како не би дозволили да нам једини хотел буде затворен, ми смо понудили да измиримо дуговања и да га узмемо у закуп у наредних пет година, али они на то нису пристали, односно тражили су много новца“, нагласио је Рајак.

Иста ситуација је, према ријечима начелника Угљевика, и са хотелом у тој општини који је такође затворен прије неколико мјесеци. Перић каже да је објекат у добром стању, али да се вјероватно са њим није добро управљало и да је то разлог затварања.

Иначе, фирма „Цомсар Енергy“ је прошле године затражила од Владе РС да се концесија коју су добили за изградњу и коришћење термоелектране “Угљевик 3” продужи за додатних 15 година, иначе ће одустати од инвестиције.

Поред захтјева да се концесија продужи са 30 на 45 година, уз образложење да је на 30 година инвестиција неисплатива због ниске цијене електричне енергије, Сердаров је слао сигнале и да ће смањили првобитно планирану снагу ТЕ „Угљевик 3“.

Ко је Рашид Сердаров?

 Рашид Сардаров је рођен 27. јула 1955. године у руској републици Дагестан. Геологију је дипломирао са 23 године, а затим са теренским тимовима провео 12 година, истражујући за државни геолошки институт нафту и гас широм Азије. Прве милионе зарадио је у Оренбургу, руској области на граници са Казахстаном. Ту је добио концесију за експлоатацију гасног кондензата који се може прерађивати у нафтни плин за погон возила те бензин и лако ложиво уље. Сировине је прерађивао у рафинерији државне компаније „Газпром“ све док није изградио властиту рафинерију те у Москви 2003. године основао фирму „Јужно-уралска индустријска компанија“, која се бави вађењем и прерадом нафте и гаса. Сувласница фирме је супруга Мариана Љубим Богатyрјевна. Сердаров 2005. шири пословање на европски континент, оснивајући низ компанија од којих је неке у међувремену и ликвидирао.

Низ привилегија и уступака

Влада РС је већ излазила у сусрет „Цомсару“ када је почетком 2016. године дала сагласност за закључивање три скандалозна анекса уговора са компанијом „Цомсар Енергy“ којима је, између осталог,  потписала да ће „до последњег дана одуговлачити са примјеном европских прописа који би могли да нанесу штету концесионару“, продужила рокове изградње, преузела обавезе које су надлежности БиХ те дала одобрење компанији „Цомсар Енергy“ да упише право власништва и својине над непокретностима.

Недуго након тога, министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић затражио је измјене тих штетних анекса, али није познато да ли су потписани.

„Цомсар“ је такође, много раније, упутио Влади и захтјев за продужење концесије за хидроелектрану „Мрсово“, и то са 30 на 50 година.

ЕРС исплаћује Сердарову нешто што је већ било њено и на чему је радила деценијама. Идејно рјешење за изградњу ХЕ „Мрсово“ старо је тридесет година и „Електропривреда“ је на основу њега направила план изградње хидроелектране властитим новцем. Три године прије него што ће доћи Сердаров, Република Српска, Србија и Италија су потписале међународни споразум о продаји енергије по повлаштеној цијени. Италији је недостајало електричне енергије из обновљивих извора па је била спремна куповати од Србије и РС. Према Споразуму, Србија и РС требале су саме или уз помоћ инвеститора градити 24 хидроелектране, међу њима и „Мрсово“. Италија се, с друге стране, обавезала да ће у првих 15 година рада ових хидроелектрана плаћати струју 155 евра по мегаватсату (МWх), што је било скоро четири пута више од тржишне цијене. ЕРС је израдила план за почетак градње ХЕ „Мрсово“, на идејно рјешење и предстудију економске оправданости троши око 75.000 КМ. Међутим, годину дана послије Додик се састаје са Сердаровим и уз ТЕ „Угљевик“ даје му и концесију на ХЕ „Мрсово“, коју ЕРС сада од њега откупљује, не рачунајући њен губитак прихода које би имала претходних година да је сама изградила.
Доласком на чело „Електропривреде РС“ Лука Петровић је најавио велике промјене унутар ЕРС, реорганизацију и инвестиције од двије милијарде марака, али без детаља како то планира урадити, нити изворима финансирања.

Неке информације су испливале у јавности када је ЦАПИТАЛ објавио да је Управа ЕРС наредила матичном предузећу, свим зависним предузећима и дирекцијама да иду у откуп акција од малих акционара, посебно оних који су против одлука управе ЕРС-а, с циљем спровођења реорганизације у којој ће доћи до отпуштања радника.

(Цапитал)

Коментари / 74

Оставите коментар
Name

Зр

30.05.2019 20:46

Рафинерија"Брод" не ради,Сердаров оде.. Мора да це Додо у НАТО!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расид Сердаров

30.05.2019 21:30

Опет наса браца свети Руси,..наси стратески партнери. Нема везе све цемо ми то платити.

Name

Луда Влада

30.05.2019 21:49

Потпуни лудаци који се само задузују и разбацују народне паре.Каква сулуда дрзава па ово нигдје нема. Јел то Додик себи пребацио 200 милиона.Какав Сердаров.

Name

Кинези суздрзани

31.05.2019 02:47

А Кинези суздрзани у савјету безбједности јер их је Бурле издиго око изградње ауто пута Б .Лука Приједор.Мислим на бонска овластења

Name

ВАЛТЕР

31.05.2019 06:37

На ове просторе још ни један озбиљан страни инвеститор са пословним референцама није дошао.Сви видимо да се ради о класичним преварама и пљачкању буџета и онда се као чудимо шта се дешава

Name

ре

31.05.2019 06:38

Шта ће бити са основаном фримом КОмсар енерџи Републике Српске са седиштем у Бања Луци и новцем поредских који су извукли из буџета? Шта ће Комсар енердћи лимитед са Кипра урадити са оним баракама које је изградио око термоелктране у Угљевику, Шта ће бити са оним што је Комсар покуповао и донирао по Угљевикту, попут куповине хотела Енергетик.

Name

Вебер

31.05.2019 06:56

Све је то игра са народом у великом столу, какав руски олигарх. У питању је прање новца извученог из РС, са након наводном страном инвестицијом у изградњу електране. Знало се и од раније да постојећи капацитети рудника нису довољни ни за још један блок термоелктране од 300МW а камоли да се граде два блока по 300МW. Али, битно је овом народу причати приче, држати га у обећањима, мора нечим народа без посла да се замајава, мора нешто извученог новца из РС у офшор зоне да се овде пере, наводним инвестицијама некаквог Комсара са Кипра, који никада ништа слично није нигде радио. Чак и када би постојао страни инвеститор као у Станарима, то би био државни криминал највећих размера, и то би морало да се спречи. АЛи видели смо, народ је подлегао томе, нико отимање рудника у Станарима није спречио, није се побунио, радници у Угљевику су некаквим навоним протестом огранизованим од појединаца који су себи хтели да дигну цену, само исфолирали ону побунби и протест. Видели смо да се то одмах стишало. А из владе РС је стигла наводна претња да радници термоелектране не смеју да се буне и протестију против тога што влада РС даје страном инветитору наш рудник, јер су онда радници против тога да се још неки радници запосле и да као и они имају посао. Требало би све оне који се баве оваким организованим замајавањем народа и преварама забранити бављење политиком, и процесурирати их за све што су урадили. Нажалост народ у овој држави је доведен до таквог нивоа беде, очајања, јада и чемере, да би чак и једно овако коцесионо отмање нашег природнор ресусрса поздравио, са надом да ће се запослити, а неће, јери видели смо да су Станаре градили Кинези а не Срби, да је запослен минималан број радника, уз асистенцију странаца као стручњака, нама су иу страноинветиционим електранама дати само нестручни послови, док стручне раде стручњаци из страних копорација.

Name

ре Валтер

31.05.2019 07:30

Како то изгледа када страни инвеститор запоседа наше природне ресурсе, отима од народа, ограђује жицом и проглашава окупационом зоном којој немају приступа чак ни инспекције и други државни органи, имамо пример да видимо у Станарима где је страницма још 2004 године дат наш рудник да на њему себи гради термоелектрану и струју извози у Европску Унију. Имали смо среће што нам остали рудници и реке на тај начин нису отети, само што ти страни иниветирои и шпекленти, нису баш спремни много да иниветирају у банана државу, они би радије све живо да отимају да узимају готову изграђену електропривреду, зато се електропривреда овако немилосрдни и свим средствима уништава, зато се толико криминализује, зато се толики новац расипа и пљачка, зато се гура и још веће губитке, само да би се на крају рекло, е сада мора да нађемо стратешког партненра и да то продамо. На то се на крају крајевеа иде, а то ће вероватно купити домаћа мафија, да новцем који су одавде 25 година извлачили, на офшор зоне са фирмама које су тамо регигуистровали, нешто попут приче са Арапима и Београдом на води, који се гради новцем са офшор зона.

Name

Апис

31.05.2019 07:32

Додик је све режирао као и до сада и убудуће.

Name

ре

31.05.2019 07:56

Наш проблем је у томе што кад странци виде да си овца од народа, да се не буниш, и какве издајнике и дилелетанте од политичара имаш, ода кажу ову су поптуно луди ко им је на власти, ајмо им све узети. То је наша несрећа, што имамо ову несретну власт које је разорила приведу, научне пројектне институте, и што се држава не бави науком и провредом, него паразитира и пљчка народ што је још о дресурса остало да буде опљачано. Какве црне стране инветиције, те оранизације, новинари, портали и телевизије које причаки и глорификују страни инвеститиције, страну отимачину свега постоћег овде преко концесија су добро плаћени да промовишу стране инвестиције. Нама су потреба домаће инвестиицје, инвестиције државе у изградњу привреде.

Name

Ре

31.05.2019 09:11

Јел то онај што је Додиковим унуцима дао килограм злата?

Name

ре.ре

31.05.2019 12:16

Цомсар енергy одлепрсао са 180 милки за мајцицу Русију, као и власници рафинерије са 622 милке дуга порезног.

Name

ре

31.05.2019 14:56

Шта чека тужилаштво зашто не подуже оптужнице против одговорних за овај тежак привредни криминал?

Name

Вец

31.05.2019 15:21

Потковани.

Name

Племе П.

01.06.2019 14:23

На целу компаније Цомсар у Свајцарској (Цугу, замислите) је извјесни Перовиц. Неки други Перовиц је сеф представниства РС у Москви. Перовица је мало, једно племе. И висе од половине били у ДеБе. Па ти сад види. Паметном доста.

Name

Дриблер/Меси

01.06.2019 14:46

Да је у питању нова пљацка дрзаве у корист некога из врха власти (слицно слуцају Батагон - Бирац) потврдјује податак да дрзава и приватног лица (фирме) откупљује концесије које по уговору о концесијама које је закљуцила Влада РС (у име дрзаве) једноставно ТРЕБА ДА ОДУЗМЕ, А НЕ ДА ПЛАЦА. Цомсар није испунио уговорне обавезе и, према прописима РС и уговору о концесијама, концесија МОРА ДА МУ СЕ ОДУЗМЕ. Посто је Цомсар оцигледно у власниству неког политицара из врха, неко се сјетио да неизврсавање обавезе из концесионог уговора претвори у добит. Слицно као и прица Батагон - Бирац. Калдера Електродистрибуција Пале. Одкуд то да је на целу Цомсара у Цугу - свајцарска г. Перовиц. Зар Сердарев, ако је стварни власник Цомсара, није имао неког другог да постави. И онда прије два дана цујемо да је РС сигурно мјесто улагања

Name

Ре

01.06.2019 16:39

Је ли нам то Расид брат?? Људи не будите овце... за паре је Милету и Радид брат

Name

теодора

02.06.2019 05:55

ЛИНДА ЗАЈМОВИ ШТЕДИТЕ МЕНЕ КАДА НИСУ НАДА {мрслиндаробертлоанфирм@гмаил.цом} Поздрав свима на овом форуму, ја сам Теодора живи у САД-у, не могу вјеровати да Бог стварно постоји све док нисам био откупљен и спашен од финанцијског ропства .. Био сам у финанцијској кризи и морао сам платити неке рачуне. Покушао сам потражити помоћ од банака, али безуспјешно, такођер сам покушао потражити помоћ с интернета само да бих упознао преваранте који су се претварали да су приватни зајмодавци и одустали од мојих 5000 еура и нису добили мој кредит, док ме Бог не упозна Линда Роберт преко пријатеља који је спашен из финанцијских проблема и зајам од 80.000,00 € добио му је Линда Роберт, тако да сам му узео његов савјет и контактирао Мооре Лоан Цомпанy и за само тједан дана одобрен је мој зајам од 50.000,00 €. ме.со мој савјет свима који траже зајам уз ниску каматну стопу од 3%. л радим ово јер сам тако сретна што сам из финанцијског ропства и опет сам пуна радости и живота је лако све захваљујући Богу и Линди Роберт , Можете контактирати твртку Линда Лоан путем адресе {мрслиндаробертлоанфирм@гмаил.цом} ИЛИ Текст WхатсАпп: +1 (334) 203-7399

Name

Да

30.05.2019 20:47

Какав откуп концесија,концесија се одузима ко не испуњава услове из концесионог уговора,а оцигледно овај то не испуњава! Поново лоповија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко це коме

30.05.2019 21:35

Ако неце свој своме ,немој тако па браца смо .

Name

ре.Да

30.05.2019 21:36

Ово је унапријед осмисљен сценарио. Иста матрица се понавља, извлацење пара преко Кипра. Кад мајцица Русија загрли кости пуцају, рус узима колико зели, он не даје. Свемир и глупост нас срба су бесконацни, боље не заслузујемо.

Name

ре

31.05.2019 19:34

Овај муслиман рус Расид није могао у Федерацији проци ни под разно, браца му дала црвени картон, након тога Додик га доводи у РС а знао је да му нису босњаци дали да ко фол инвестира, провалили га, рудоња глупи га уз провизију свјесно уводи да опустоси РС и нога. То се знало у старту. Е моји глупи срби ццццццц

Name

007

30.05.2019 20:48

Ста је то 180 милиона за јаку и модерну РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2019 05:15

Сад це мајка Србија да прискоци И да то плати?

Name

Миромо

30.05.2019 20:49

Кад дође инвеститор требате му видити каква му је крвна грипа и намјера а не залијепе се за њега Ибизе провјере и онда куку леле остадоше дугови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

31.05.2019 03:33

И кад Бурла рекне у РС све функционисе бас је Бурло

Name

Гергелy

30.05.2019 21:01

Ниста ново све по старом.Старе теме нова лица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

30.05.2019 21:08

Ма људи дје то има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иронија

30.05.2019 21:08

С чијим милионима ћете откупити концесије несреће над несрећама. Ојадисте овај народ. А председник владе најављује повећање Пензија за 2%. Нека вам БОГ суди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објавио

30.05.2019 21:10

Ви мислите неко је луд улагати у Српску са оваквом владом и овако деструктивног политиком. Залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

30.05.2019 21:12

ЛЕБ ТИ ЈЕБЕМ..СТАЈЕ РЕЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РиТЕ Угљевик

30.05.2019 21:12

Крадја и отимацина циста

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.06.2019 13:42

чини ти се

Name

Бањалуцанин

30.05.2019 21:14

Ста реци а да вец није рецено за ову битангу сеоску дезертера и саторско рикало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

30.05.2019 21:17

хахахахахаха Не иди Рашиде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

у свету

30.05.2019 21:19

...постоји једно царсво...у њему царује другарство... у њему је све лепо...у њему је све ведро, у њему се све радује За Додика и отадзбину....СПРЕМНИ Потпис мала унука Пејина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блајбурска СНСД-ХДЗ коалиција

30.05.2019 22:45

За Блајбурско другарство спремни!

Name

Паја

30.05.2019 21:21

Људи ово треба све позатварати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дедо

30.05.2019 21:27

Владај Милее, руке ти се позлатиле.. ал не заборави накосит траве, да пасемо... нисмо одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.05.2019 12:21

Не треба нам косити, ми сами пасемо по ливади.

Name

Заре

30.05.2019 21:34

Још једна пљачка народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

30.05.2019 21:57

Ста нам ови бандити из власти неце протурити.НАРОДЕ,омладино пробуди се из сна скидај ову олос с власти.Покрадосе,унистисе,опуyтосисе,побисе,посласе далеко из РС.За 10 година бицемо мигрантска земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пеки

31.05.2019 19:38

Мој брале Додик сад Иран и Техеран уведе у РС, а са Сарајевом нису успоставили авиолинију, то пуно говори. Доводи руске муслимане којим Федерација не да ни присмрдити, будали је јасно ста Рудоња ради.

Name

Брко

30.05.2019 22:08

Кладим се да ће нам ово већ сутра на ТВу приказивати као потпуни успјех и инвестицију владе коју су супер извели хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

30.05.2019 22:17

Нисам ја крив ниста матереми,криво је политицко Сарајево.Ви знате мој народе све сто је покрадено и унистено ма све криво Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нермин

30.05.2019 22:23

Несто се спрема. Ако нисте примјетили да у овом мјесецу. Да је ово вец трца туска фирма која напуста РС. Али са милионима а кредите ве народ плацати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2019 11:48

Ту си управу... Несто се ваља из брда ... сви бјезе и односе паре ...сто се узело узело ... ово је заврсни цин

Name

Рспд сyс

30.05.2019 22:34

Тотални распад система. Народ у апатији. Бјези ко мозе. Нема нико снаге да се супротстави лудилу. Лудило све веће и лудје. Лагано све тоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.05.2019 23:26

Ово је да цовјек не повјерује. Дали му, а сад од њега хоце да купе од њега оно сто су му дали, као и многе друге пропале пројекте. Марица це да ради кад-тад и у овом слуцају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2019 11:51

Могу само понистити концесију, а не до од њега купују сто су му дали ... На прву, нема логике, ал на другу...ваљда су толико сигурни да смо овце па могу како оце..

Name

Геограпхy

30.05.2019 23:45

Ал се краде, и то на велико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизор

31.05.2019 00:02

Цисто прање пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олигарх

31.05.2019 04:07

Он је ту само био само због прања новца за насе новопецене олигархе. Ја теби ти мени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле:

31.05.2019 04:43

Хапси криминалце све до једног!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

31.05.2019 05:03

Ма ви не разумијете. То је озбиљан посао и озбиљне ствари. Мрс тамо стоко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

31.05.2019 05:13

Иста ствар је и у Србији. Додју мало, покупе ста могу и нестану. Тако се Вуциц и Дациц одрзавају на власти. Исто ради и овај овде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

31.05.2019 05:42

Како то да таквих пљачки нема у Федерацији??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.05.2019 05:47

Истоцни "бизнисмени"су дресирани за брзу пљацку народа,а западни за дугороцну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

31.05.2019 05:57

Ма хајте...човјек нас је мало преварио.Није крај свјета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21-век-васкрсење

31.05.2019 06:21

Добар знак за грађане РС , да више није исто као прије . платформа криминала се заљуљала , а криминална хоботница осјетно повлачи пипке, овом желим исту судбину ко и олигарха који на Косову доби батине. а невјероватна подударност , хапшење Срба и пребијени олигарх са наведеном ситуацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бухаха

31.05.2019 06:59

Неста није у реду цим и он напуста РС. Сигурно је нека криза у питању. Додик це имате одговор за његов одлазак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једним потезом

31.05.2019 07:02

Није то ни била у плану никаква инбwстиција, него манипулација у сврху избора, криминалне пљацке и реакција на политику запада због уведених мјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да нам буде јасно

31.05.2019 07:29

Нема и не може бити напретка са оваквим системом гдје Партије воде предузећа, постављају руководство, узимају кредите. То у свијету нигдје не постоји и то води у економско ропство а послије и политицко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

31.05.2019 07:31

Опљацкали мафијаси Русију па сад досли да се и овде мало омасте заједно са локалним криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли иституција?

31.05.2019 07:55

Ста ради полиција, тузиластво и суд у РС?! Постоји ли РС?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

31.05.2019 08:39

Погодите ста је заједницко измедју Цомсара, Павгорда, Батагона, Рафинерија Брод-Модрица ...............и јос јос других криминалних "фирми"??? Засто се у све уплео један цовјек из СНСДа????? Хљеба ,хљеба це мо позељети ,али хљеба бити неце. Треба одавде "палити",али ОДМАХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ове

31.05.2019 19:22

Ове фирме це бити упамцене за вјек вјекова као и у Србији додју опљацкају и оду у талу са политицком мафијом

Name

Ре

01.06.2019 11:58

Зна ли ико једну успјесну ВЕЛИКУ фирму ???

Name

Никифоров

01.06.2019 16:29

Колико видим из рс.ће побећи и вируси а да неће паметан човек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

01.06.2019 16:48

Хахахахахахахаххааахххххх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.06.2019 17:09

ко те није видио није те ни зајебо...покуписе људи лову,а ти дери наске,ал само их довлаци и уговарај за дзаба.Па ,јебо те твој "бизнис", потписујес а 0 % или ти казу...бицел,бице и магла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

02.06.2019 05:41

КОГА БРИГА СТО ОДЕ, ТАЈ СТО ГА ЈЕ ДОВЕО, ДОБИО ЈЕ СВОЈУ КОВЕРТУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако ако..

02.06.2019 06:04

Оде тајкун руски и однесе свој шал. Али, зато, остаде она милошта, полугица од килице злата. Остаде у посједу ондашњег прецедника, садашњег прецедавајућег. Сићова за њих и фамилије им. Ако ако и треба тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики4

02.06.2019 08:17

Напуста се брод који тоне!

ОДГОВОРИТЕ