Ruski oligarh napušta Srpsku

Kompanija „Comsar Energy“ koja je u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova odustaje od projekata u Republici Srpskoj u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM. Kako bi mu olakšala odluku „Elektroprivreda RS“ će od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i nepokrenut rudnik uglja. ERS bi koncesije Serdarovu, prema upravo završenoj procjeni koju je sam naručio, trebala da plati više od 180 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 30.05.2019 | 22:34
Ruski oligarh napušta Srpsku
Sve je izgledalo bajkovito 23. juna 2014. godine kada su tadašnji predsjednik RS  Milorad Dodik i Serdarov polagali kamen temeljac za gradnju HE „Mrsovo“ uz pompezna obećanja i obostrane pohvale.

„Ovo je značajan početak velikog posla na izgradnji hidroelektrane čiji će kapacitet biti 36,8 megavata i koji će koštati 200 miliona maraka. Moram da istaknem da će izgradnja ići značajno ubrzanim tempom, jer je sva sredstva obezbijedila kompanija Rašida Sardarova. Vlada Republike Srpske je na ovom projektu potpuno angažovana i radi sve da stvori neophodne tehničke uslove za rad“, ushićeno je tada govorio Dodik.Do danas HE nije izgrađena, kao što nije ni TE „Ugljevik 3“, niti je pokrenuta eksploatacija uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“ za koje je Vlada RS naprasno dala koncesije Serdarovu prije šest godina na osnovu prethodnog Dodikovog ličnog obećanja.

Probijanje rokova i nepoštovanje koncesionih pravila nije bilo dovoljan razlog za raskid ugovora sa ruskim milijarderom, već je odlučeno da Srpska po paprenoj cijeni otkupi njegove koncesije i zatvorene hotele „Comsar“ u Rudom i Ugljeviku.

Iako se za koncesije „Comsara“ interesovala jedna poljsko-kineska kompanija, u priču se uključuje „Elektroprivreda RS“ i pismo namjere sa potpisom vršioca dužnosti direktora Luke Petrovića već je dostavljeno „Comsaru“.

Serdarov hitno naručuje procjenu vrijednosti od jedne domaće kompanije po metodologiji koja njemu najviše odgovara. Prema našim informacijama, nezvanično potvrđenim iz dva izvora, banjalučka revizorska firma je imovinu i ulaganja „Comsara“ procijenila na čak 94 miliona evra.

Saznajemo i da je zatražena još jedna procjena od druge revozorske kuće, pa bi ta cifra mogla da bude i znatno veća, kao i prije nekoliko godina kada je “Comsar” naručio procjenu po kojoj livade na kojima su trebali biti izgrađeni energetski objekti vrijede oko 130 miliona evra.

Serdarov je u Srpskoj ukupno registrovao pet firmi za različite djelatnosti, od ugostiteljstva do trgovine i proizvodnje električne energije. One imaju neznatan promet, ali i milionski gubitak.

ERS: Razmatramo preuzimanje koncesija u vlasništvu „Comsara“
Direktor firme „Comsar RS“ Siniša Majstorović nije želio da komentariše informacije da ERS kupuje njihove koncesije.

„Ne mogu da komentarišem ništa u vezi sa tom temom“, rekao je kratko Majstorović.

Na pitanje da li je Vlada donijela odluku u vezi sa zahtjevom „Comsara“ za produženje koncesionog perioda za TE „Ugljevik 3“, Majstorović je rekao da su „zahtjevi upućeni i da su aktivni“.

„Namjera „Comsara“ kao privrednog društva u Republici Srpskoj je da nastavi investicije u RS“, rekao je on.

Iako u „Comsaru“ ponavljaju samo da „nastavljaju poslovati“, portal CAPITAL je uspio dobiti potvrdu od ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića i vršioca dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ Luke Petrovića da se planira kupovina Serdarovih koncesija.„Elektroprivreda RS` u sklopu svojih investiciono-razvojnih planova razmatra mogućnost dobijanja koncesija iz oblasti energetike koje nisu realizovane, a jedna od tih koncesija se odnosi i na vlasništvo firme „Comsar Energy“ koja u svom koncesionom pravu ima i hidroelektranu i termoelektranu“, saopštili su za CAPITAL iz ERS-a.

Nekoliko dana kasnije Luka Petrović nam je u izjavi čak potvrdio da ERS neće na ovom stati, već planira i nekim domaćim privatnicima isplatiti njihove neostvarene izlete u energetski sektor.

ERS je već uputila zahtjev Komisiji za koncesije RS za uvid u sve nerealizovane investicije i investicije od kojh su koncesionari odustali.

„Naišli smo na ozbiljne projekte, kao što je ’Comsar’ koji u svom vlaništvu ima koncesiju za TE ’Ugljevik 3’, snage čak 600 megavata, odnosno dva puta po 300 megavata, i HE ’Mrsovo’ od 38 megavata instalisane snage. Među ozbiljnim investicijama od kojih su koncesionari odustali ili su im oduzete je i vjetropark ’Trusina’ koji se zajedno sa ’Hrgudom’ pokazao kao najveći potencijal za vjetroelektrane. Takođe, postoji niz manjih hidroenergetskih objekata u RS koje smo dobili od Komisije za koncesije i koje analiziramo te ćemo, u skladu sa našim potencijalima i finansijskim mogućnostima, pristupiti i mogućoj kupovini koncesija koje su otpale ili su još aktivne“, kazao je Petrović.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je istakao da postoji inicijativa za otkup koncesija u vlasništvu Rašida Serdarova koju „Elektroprivreda RS“ razmatra.„ERS je javno preduzeće koje ima svoje organe i koje pokreće neka pitanja, vodi aktivnosti, ali na kraju traži saglasnost od Vlade RS za investicije veće vrijednosti. Ukoliko oni pripreme tu inicijativu i procijene da za njih ima interesa da preuzmu takvu koncesiju, mi ćemo to razmatrati“, rekao je Đokić.

On je istakao i da Ugljeviku treba novi blok, jer je postojeći pri kraju tehnološkog vijeka. Kazao je da je RS odsumporavanjem, koje će biti završeno 1. novembra ove godine, a u koje je investirano oko 80 miliona evra, značajno pomogla i zaštitila Termoelektranu „Ugljevik“, ali da je novi blok, ipak, potreban.

„Njoj je na taj način i produžen radni vijek najkasnije do 2036. godine. To je veoma povoljno za rad te elektrane, ali njoj treba i novi blok i da na taj način očuvamo i energetsku bezbjednost i energetsku stabilnost, jer termoelektrane daju najviše energije i najstabilnije snabdijevanje“, rekao je Đokić i dodao da je „Comsar“ u proteklom periodu investirao mnogo novca u pripremu projekata.

Ministar ne objašnjava koji je interes ERS da Serdarovu da blizu 200 miliona umjesto da zatraži koncesiju i taj novac iskoristi za početak izgradnje novog bloka termoelektrane u Ugljeviku ili Gacku.

 Serdarov je uvezao u BiH jedan od najskupljih automobila, blindirani mercedes koji je koristio Milorad Dodik. MUP RS je zvanično potvrdio informacije da je od „Comsar Energy Hidro“ iznajmio ovaj automobil za potrebe VIP ličnosti, a nakon što je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić novinarima otkrio ugovor prema kojem MUP mjesečni zakup mercedesa plaća 2.000 KM plus PDV, odnosno da su za pet godina troškovi rentiranja premašili 120.000 KM.Bez posljednica probijeni svi rokovi 

Da realizacija koncesionih ugovora ne ide onako kako je planirano davno je utvrdila Komisija za koncesije RS.

„Koncesionar ne ispunjava svoje obaveze u skladu sa ugovorom o koncesiji za TE ’Ugljevik 3’.U toku 2017. godine najveće aktivnosti su se odnosile na pregovore sa strateškim partnerima i kupcima električne energije. Niska nepovoljna cijena električne energije značajno je usporila aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje termoelektrane, a time i otvaranja rudnika“, pravdan je ruski investitor u izvještaju Komisije za koncesije za 2017. godinu.Kada je u pitanju HE „Mrsovo“ u izvještaju je navedeno da je u toku je izgradnja pristupnih puteva.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić potvrdio nam je da se na obećanoj termoelektrani već godinama ništa ne radi, zbog čega podržava da ERS preuzme tu investiciju.

„Ja sam i 2011. i 2012. godine upozoravao da ovaj projekat neće ići, iako su obećanja bila da ćemo već 2013. godine ovdje imati novu termoelektranu. Ne ulazeći u cijenu koju će ERS dati za te koncesije, sa stanovišta opštine Ugljevik i njenih građana, smatram da to ne bi bila loša opcija“, istakao je Perić.

Kaže da je „Comsar“ u Ugljeviku uradio put od oko dva kilometra i nekoliko baraka za smještaj radnika, ali da se godinama nikakvi drugi, konkretni radovi, na terenu ne vide.

Rajak:  Ozbiljna država bi odavno raskinula ugovorU Ugljeviku „Comsar“ je jedino uspio da kupi, luksuzno renovira i zatvori hotel, slično kao i u Rudom gdje se, uz ugašen hotel, zarastao u travu nalazi kamen temeljac za hidroelektranu koji su položili Serdarov i Dodik 2014. godine.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak kaže za CAPITAL da je „Comsar“ u proteklom periodu imao značajna ulaganja u ovu opštinu, ali da se u zadnje tri godine ništa ne dešava, a svi rokovi za izgradnju su odavno probijeni.

„Postavljen je kamen temaljac za hidroelektranu, urađeni su određeni pripremni radovi, sagrađen je most preko rijeke Lim koji će omogućiti radove na drugoj obali, urađen je kamenolom i pristupni put i tu se stalo. Nikakvih radova nema već treću godinu. Mi smo od „Comsara“ dobili zvaničnu informaciju da traže strateškog partnera za nastavak investicije i ta priča nam se ponavlja već tri godine“, kazao je Rajak i dodao da je čuo da se i „Elektroprivreda RS“ spominje kao potencijalni partner.

Kazao je i da su rokovi koje je prema ugovoru „Comsar“ imao da izgradi hidroelektranu davno istekli, te da im Vlada tajno izlazi u susret i produžava rokove.

„Ozbiljna država bi sa neozbiljnim koncesionarom raskinula ugovor i tražila drugog. Nama su vezane ruke, a trpimo značajnu štetu zbog tog stanja“, rekao je Rajak.

Hoteli „Comsar“ u Rudom i Ugljeviku zatvoreni, ostale firme u milionskim gubicima
Prema zvaničnim podacima sve firme Rašida Serdarova u RS 2018. godinu završile su u gubitku, a najveći minus od 1,4 miliona KM imao je „Comsar RS“. Slijedi ga „Comsar energy hidro“ sa gubitkom od 588.359 KM.

Hotel „Comsar Rudo“ u 2018. godini je imao gubitak od 284.972 KM i već mjesecima su mu blokirani svi računi. Hotelu „Comsar Ugljevik“ računi su blokirani krajem septembra 2018. godine, a prošlu godinu je završio sa gubitkom od 234.526 KM.

„Comsar energy trading“ Banjaluka je takođe prošlu godinu završilo u minusu od 81.000 KM.

Sva preduzeća su u prošloj godini smanjila i broj radnika.Sva preduzeća su u potpunom ili većinskom vlasništvu „Comsar Energy Group limited“ koja je registrovana na Kipru, ostrvskoj državi i jednoj od brojnih svjetskih offshore zona koje nude potpunu anonimnost vlasnicima firmi i bankovnih računa.

Načelnik opštine kaže da „Hotel Comsar“ u Rudom već tri mjeseca ne radi, da ima velika dugovanja i da im je struja isključena.

“Ta dugovanja je uglavnom napravio „Comsar“. Kako ne bi dozvolili da nam jedini hotel bude zatvoren, mi smo ponudili da izmirimo dugovanja i da ga uzmemo u zakup u narednih pet godina, ali oni na to nisu pristali, odnosno tražili su mnogo novca“, naglasio je Rajak.

Ista situacija je, prema riječima načelnika Ugljevika, i sa hotelom u toj opštini koji je takođe zatvoren prije nekoliko mjeseci. Perić kaže da je objekat u dobrom stanju, ali da se vjerovatno sa njim nije dobro upravljalo i da je to razlog zatvaranja.

Inače, firma „Comsar Energy“ je prošle godine zatražila od Vlade RS da se koncesija koju su dobili za izgradnju i korišćenje termoelektrane “Ugljevik 3” produži za dodatnih 15 godina, inače će odustati od investicije.

Pored zahtjeva da se koncesija produži sa 30 na 45 godina, uz obrazloženje da je na 30 godina investicija neisplativa zbog niske cijene električne energije, Serdarov je slao signale i da će smanjili prvobitno planiranu snagu TE „Ugljevik 3“.

Ko je Rašid Serdarov?

 Rašid Sardarov je rođen 27. jula 1955. godine u ruskoj republici Dagestan. Geologiju je diplomirao sa 23 godine, a zatim sa terenskim timovima proveo 12 godina, istražujući za državni geološki institut naftu i gas širom Azije. Prve milione zaradio je u Orenburgu, ruskoj oblasti na granici sa Kazahstanom. Tu je dobio koncesiju za eksploataciju gasnog kondenzata koji se može prerađivati u naftni plin za pogon vozila te benzin i lako loživo ulje. Sirovine je prerađivao u rafineriji državne kompanije „Gazprom“ sve dok nije izgradio vlastitu rafineriju te u Moskvi 2003. godine osnovao firmu „Južno-uralska industrijska kompanija“, koja se bavi vađenjem i preradom nafte i gasa. Suvlasnica firme je supruga Mariana Ljubim Bogatyrjevna. Serdarov 2005. širi poslovanje na evropski kontinent, osnivajući niz kompanija od kojih je neke u međuvremenu i likvidirao.

Niz privilegija i ustupaka

Vlada RS je već izlazila u susret „Comsaru“ kada je početkom 2016. godine dala saglasnost za zaključivanje tri skandalozna aneksa ugovora sa kompanijom „Comsar Energy“ kojima je, između ostalog,  potpisala da će „do poslednjeg dana odugovlačiti sa primjenom evropskih propisa koji bi mogli da nanesu štetu koncesionaru“, produžila rokove izgradnje, preuzela obaveze koje su nadležnosti BiH te dala odobrenje kompaniji „Comsar Energy“ da upiše pravo vlasništva i svojine nad nepokretnostima.

Nedugo nakon toga, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić zatražio je izmjene tih štetnih aneksa, ali nije poznato da li su potpisani.

„Comsar“ je takođe, mnogo ranije, uputio Vladi i zahtjev za produženje koncesije za hidroelektranu „Mrsovo“, i to sa 30 na 50 godina.

ERS isplaćuje Serdarovu nešto što je već bilo njeno i na čemu je radila decenijama. Idejno rješenje za izgradnju HE „Mrsovo“ staro je trideset godina i „Elektroprivreda“ je na osnovu njega napravila plan izgradnje hidroelektrane vlastitim novcem. Tri godine prije nego što će doći Serdarov, Republika Srpska, Srbija i Italija su potpisale međunarodni sporazum o prodaji energije po povlaštenoj cijeni. Italiji je nedostajalo električne energije iz obnovljivih izvora pa je bila spremna kupovati od Srbije i RS. Prema Sporazumu, Srbija i RS trebale su same ili uz pomoć investitora graditi 24 hidroelektrane, među njima i „Mrsovo“. Italija se, s druge strane, obavezala da će u prvih 15 godina rada ovih hidroelektrana plaćati struju 155 evra po megavatsatu (MWh), što je bilo skoro četiri puta više od tržišne cijene. ERS je izradila plan za početak gradnje HE „Mrsovo“, na idejno rješenje i predstudiju ekonomske opravdanosti troši oko 75.000 KM. Međutim, godinu dana poslije Dodik se sastaje sa Serdarovim i uz TE „Ugljevik“ daje mu i koncesiju na HE „Mrsovo“, koju ERS sada od njega otkupljuje, ne računajući njen gubitak prihoda koje bi imala prethodnih godina da je sama izgradila.
Dolaskom na čelo „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović je najavio velike promjene unutar ERS, reorganizaciju i investicije od dvije milijarde maraka, ali bez detalja kako to planira uraditi, niti izvorima finansiranja.

Neke informacije su isplivale u javnosti kada je CAPITAL objavio da je Uprava ERS naredila matičnom preduzeću, svim zavisnim preduzećima i direkcijama da idu u otkup akcija od malih akcionara, posebno onih koji su protiv odluka uprave ERS-a, s ciljem sprovođenja reorganizacije u kojoj će doći do otpuštanja radnika.

(Capital)

Komentari / 74

Ostavite komentar
Name

Zr

30.05.2019 22:46

Rafinerija"Brod" ne radi,Serdarov ode.. Mora da ce Dodo u NATO!?

ODGOVORITE
Name

Rasid Serdarov

30.05.2019 23:30

Opet nasa braca sveti Rusi,..nasi strateski partneri. Nema veze sve cemo mi to platiti.

Name

Luda Vlada

30.05.2019 23:49

Potpuni ludaci koji se samo zaduzuju i razbacuju narodne pare.Kakva suluda drzava pa ovo nigdje nema. Jel to Dodik sebi prebacio 200 miliona.Kakav Serdarov.

Name

Kinezi suzdrzani

31.05.2019 04:47

A Kinezi suzdrzani u savjetu bezbjednosti jer ih je Burle izdigo oko izgradnje auto puta B .Luka Prijedor.Mislim na bonska ovlastenja

Name

VALTER

31.05.2019 08:37

Na ove prostore još ni jedan ozbiljan strani investitor sa poslovnim referencama nije došao.Svi vidimo da se radi o klasičnim prevarama i pljačkanju budžeta i onda se kao čudimo šta se dešava

Name

re

31.05.2019 08:38

Šta će biti sa osnovanom frimom KOmsar enerdži Republike Srpske sa sedištem u Banja Luci i novcem poredskih koji su izvukli iz budžeta? Šta će Komsar enerdći limited sa Kipra uraditi sa onim barakama koje je izgradio oko termoelktrane u Ugljeviku, Šta će biti sa onim što je Komsar pokupovao i donirao po Ugljeviktu, poput kupovine hotela Energetik.

Name

Veber

31.05.2019 08:56

Sve je to igra sa narodom u velikom stolu, kakav ruski oligarh. U pitanju je pranje novca izvučenog iz RS, sa nakon navodnom stranom investicijom u izgradnju elektrane. Znalo se i od ranije da postojeći kapaciteti rudnika nisu dovoljni ni za još jedan blok termoelktrane od 300MW a kamoli da se grade dva bloka po 300MW. Ali, bitno je ovom narodu pričati priče, držati ga u obećanjima, mora nečim naroda bez posla da se zamajava, mora nešto izvučenog novca iz RS u ofšor zone da se ovde pere, navodnim investicijama nekakvog Komsara sa Kipra, koji nikada ništa slično nije nigde radio. Čak i kada bi postojao strani investitor kao u Stanarima, to bi bio državni kriminal najvećih razmera, i to bi moralo da se spreči. ALi videli smo, narod je podlegao tome, niko otimanje rudnika u Stanarima nije sprečio, nije se pobunio, radnici u Ugljeviku su nekakvim navonim protestom ogranizovanim od pojedinaca koji su sebi hteli da dignu cenu, samo isfolirali onu pobunbi i protest. Videli smo da se to odmah stišalo. A iz vlade RS je stigla navodna pretnja da radnici termoelektrane ne smeju da se bune i protestiju protiv toga što vlada RS daje stranom invetitoru naš rudnik, jer su onda radnici protiv toga da se još neki radnici zaposle i da kao i oni imaju posao. Trebalo bi sve one koji se bave ovakim organizovanim zamajavanjem naroda i prevarama zabraniti bavljenje politikom, i procesurirati ih za sve što su uradili. Nažalost narod u ovoj državi je doveden do takvog nivoa bede, očajanja, jada i čemere, da bi čak i jedno ovako kocesiono otmanje našeg prirodnor resusrsa pozdravio, sa nadom da će se zaposliti, a neće, jeri videli smo da su Stanare gradili Kinezi a ne Srbi, da je zaposlen minimalan broj radnika, uz asistenciju stranaca kao stručnjaka, nama su iu stranoinveticionim elektranama dati samo nestručni poslovi, dok stručne rade stručnjaci iz stranih koporacija.

Name

re Valter

31.05.2019 09:30

Kako to izgleda kada strani investitor zaposeda naše prirodne resurse, otima od naroda, ograđuje žicom i proglašava okupacionom zonom kojoj nemaju pristupa čak ni inspekcije i drugi državni organi, imamo primer da vidimo u Stanarima gde je stranicma još 2004 godine dat naš rudnik da na njemu sebi gradi termoelektranu i struju izvozi u Evropsku Uniju. Imali smo sreće što nam ostali rudnici i reke na taj način nisu oteti, samo što ti strani inivetiroi i špeklenti, nisu baš spremni mnogo da inivetiraju u banana državu, oni bi radije sve živo da otimaju da uzimaju gotovu izgrađenu elektroprivredu, zato se elektroprivreda ovako nemilosrdni i svim sredstvima uništava, zato se toliko kriminalizuje, zato se toliki novac rasipa i pljačka, zato se gura i još veće gubitke, samo da bi se na kraju reklo, e sada mora da nađemo strateškog partnenra i da to prodamo. Na to se na kraju krajevea ide, a to će verovatno kupiti domaća mafija, da novcem koji su odavde 25 godina izvlačili, na ofšor zone sa firmama koje su tamo regiguistrovali, nešto poput priče sa Arapima i Beogradom na vodi, koji se gradi novcem sa ofšor zona.

Name

Apis

31.05.2019 09:32

Dodik je sve režirao kao i do sada i ubuduće.

Name

re

31.05.2019 09:56

Naš problem je u tome što kad stranci vide da si ovca od naroda, da se ne buniš, i kakve izdajnike i dileletante od političara imaš, oda kažu ovu su poptuno ludi ko im je na vlasti, ajmo im sve uzeti. To je naša nesreća, što imamo ovu nesretnu vlast koje je razorila privedu, naučne projektne institute, i što se država ne bavi naukom i provredom, nego parazitira i pljčka narod što je još o dresursa ostalo da bude opljačano. Kakve crne strane inveticije, te oranizacije, novinari, portali i televizije koje pričaki i glorifikuju strani investiticije, stranu otimačinu svega postoćeg ovde preko koncesija su dobro plaćeni da promovišu strane investicije. Nama su potreba domaće investiicje, investicije države u izgradnju privrede.

Name

Re

31.05.2019 11:11

Jel to onaj što je Dodikovim unucima dao kilogram zlata?

Name

re.re

31.05.2019 14:16

Comsar energy odleprsao sa 180 milki za majcicu Rusiju, kao i vlasnici rafinerije sa 622 milke duga poreznog.

Name

re

31.05.2019 16:56

Šta čeka tužilaštvo zašto ne poduže optužnice protiv odgovornih za ovaj težak privredni kriminal?

Name

Vec

31.05.2019 17:21

Potkovani.

Name

Pleme P.

01.06.2019 16:23

Na celu kompanije Comsar u Svajcarskoj (Cugu, zamislite) je izvjesni Perovic. Neki drugi Perovic je sef predstavnistva RS u Moskvi. Perovica je malo, jedno pleme. I vise od polovine bili u DeBe. Pa ti sad vidi. Pametnom dosta.

Name

Dribler/Mesi

01.06.2019 16:46

Da je u pitanju nova pljacka drzave u korist nekoga iz vrha vlasti (slicno slucaju Batagon - Birac) potvrdjuje podatak da drzava i privatnog lica (firme) otkupljuje koncesije koje po ugovoru o koncesijama koje je zakljucila Vlada RS (u ime drzave) jednostavno TREBA DA ODUZME, A NE DA PLACA. Comsar nije ispunio ugovorne obaveze i, prema propisima RS i ugovoru o koncesijama, koncesija MORA DA MU SE ODUZME. Posto je Comsar ocigledno u vlasnistvu nekog politicara iz vrha, neko se sjetio da neizvrsavanje obaveze iz koncesionog ugovora pretvori u dobit. Slicno kao i prica Batagon - Birac. Kaldera Elektrodistribucija Pale. Odkud to da je na celu Comsara u Cugu - svajcarska g. Perovic. Zar Serdarev, ako je stvarni vlasnik Comsara, nije imao nekog drugog da postavi. I onda prije dva dana cujemo da je RS sigurno mjesto ulaganja

Name

Re

01.06.2019 18:39

Je li nam to Rasid brat?? Ljudi ne budite ovce... za pare je Miletu i Radid brat

Name

teodora

02.06.2019 07:55

LINDA ZAJMOVI ŠTEDITE MENE KADA NISU NADA {mrslindarobertloanfirm@gmail.com} Pozdrav svima na ovom forumu, ja sam Teodora živi u SAD-u, ne mogu vjerovati da Bog stvarno postoji sve dok nisam bio otkupljen i spašen od financijskog ropstva .. Bio sam u financijskoj krizi i morao sam platiti neke račune. Pokušao sam potražiti pomoć od banaka, ali bezuspješno, također sam pokušao potražiti pomoć s interneta samo da bih upoznao prevarante koji su se pretvarali da su privatni zajmodavci i odustali od mojih 5000 eura i nisu dobili moj kredit, dok me Bog ne upozna Linda Robert preko prijatelja koji je spašen iz financijskih problema i zajam od 80.000,00 € dobio mu je Linda Robert, tako da sam mu uzeo njegov savjet i kontaktirao Moore Loan Company i za samo tjedan dana odobren je moj zajam od 50.000,00 €. me.so moj savjet svima koji traže zajam uz nisku kamatnu stopu od 3%. l radim ovo jer sam tako sretna što sam iz financijskog ropstva i opet sam puna radosti i života je lako sve zahvaljujući Bogu i Lindi Robert , Možete kontaktirati tvrtku Linda Loan putem adrese {mrslindarobertloanfirm@gmail.com} ILI Tekst WhatsApp: +1 (334) 203-7399

Name

Da

30.05.2019 22:47

Kakav otkup koncesija,koncesija se oduzima ko ne ispunjava uslove iz koncesionog ugovora,a ocigledno ovaj to ne ispunjava! Ponovo lopovija!

ODGOVORITE
Name

ko ce kome

30.05.2019 23:35

Ako nece svoj svome ,nemoj tako pa braca smo .

Name

re.Da

30.05.2019 23:36

Ovo je unaprijed osmisljen scenario. Ista matrica se ponavlja, izvlacenje para preko Kipra. Kad majcica Rusija zagrli kosti pucaju, rus uzima koliko zeli, on ne daje. Svemir i glupost nas srba su beskonacni, bolje ne zasluzujemo.

Name

re

31.05.2019 21:34

Ovaj musliman rus Rasid nije mogao u Federaciji proci ni pod razno, braca mu dala crveni karton, nakon toga Dodik ga dovodi u RS a znao je da mu nisu bosnjaci dali da ko fol investira, provalili ga, rudonja glupi ga uz proviziju svjesno uvodi da opustosi RS i noga. To se znalo u startu. E moji glupi srbi ccccccc

Name

007

30.05.2019 22:48

Sta je to 180 miliona za jaku i modernu RS?

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2019 07:15

Sad ce majka Srbija da priskoci I da to plati?

Name

Miromo

30.05.2019 22:49

Kad dođe investitor trebate mu viditi kakva mu je krvna gripa i namjera a ne zalijepe se za njega Ibize provjere i onda kuku lele ostadoše dugovi

ODGOVORITE
Name

Hare

31.05.2019 05:33

I kad Burla rekne u RS sve funkcionise bas je Burlo

Name

Gergely

30.05.2019 23:01

Nista novo sve po starom.Stare teme nova lica.

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.05.2019 23:08

Ma ljudi dje to ima.

ODGOVORITE
Name

Ironija

30.05.2019 23:08

S čijim milionima ćete otkupiti koncesije nesreće nad nesrećama. Ojadiste ovaj narod. A predsednik vlade najavljuje povećanje Penzija za 2%. Neka vam BOG sudi!

ODGOVORITE
Name

Objavio

30.05.2019 23:10

Vi mislite neko je lud ulagati u Srpsku sa ovakvom vladom i ovako destruktivnog politikom. Zalosno

ODGOVORITE
Name

Uh

30.05.2019 23:12

LEB TI JEBEM..STAJE RECI

ODGOVORITE
Name

RiTE Ugljevik

30.05.2019 23:12

Kradja i otimacina cista

ODGOVORITE
Name

borac

02.06.2019 15:42

čini ti se

Name

Banjalucanin

30.05.2019 23:14

Sta reci a da vec nije receno za ovu bitangu seosku dezertera i satorsko rikalo

ODGOVORITE
Name

Mile

30.05.2019 23:17

hahahahahaha Ne idi Rašide!

ODGOVORITE
Name

u svetu

30.05.2019 23:19

...postoji jedno carsvo...u njemu caruje drugarstvo... u njemu je sve lepo...u njemu je sve vedro, u njemu se sve raduje Za Dodika i otadzbinu....SPREMNI Potpis mala unuka Pejina

ODGOVORITE
Name

Blajburska SNSD-HDZ koalicija

31.05.2019 00:45

Za Blajbursko drugarstvo spremni!

Name

Paja

30.05.2019 23:21

Ljudi ovo treba sve pozatvarati...

ODGOVORITE
Name

Dedo

30.05.2019 23:27

Vladaj Milee, ruke ti se pozlatile.. al ne zaboravi nakosit trave, da pasemo... nismo odavno.

ODGOVORITE
Name

re

31.05.2019 14:21

Ne treba nam kositi, mi sami pasemo po livadi.

Name

Zare

30.05.2019 23:34

Još jedna pljačka naroda...

ODGOVORITE
Name

Peki

30.05.2019 23:57

Sta nam ovi banditi iz vlasti nece proturiti.NARODE,omladino probudi se iz sna skidaj ovu olos s vlasti.Pokradose,unistise,opuytosise,pobise,poslase daleko iz RS.Za 10 godina bicemo migrantska zemlja.

ODGOVORITE
Name

re Peki

31.05.2019 21:38

Moj brale Dodik sad Iran i Teheran uvede u RS, a sa Sarajevom nisu uspostavili avioliniju, to puno govori. Dovodi ruske muslimane kojim Federacija ne da ni prismrditi, budali je jasno sta Rudonja radi.

Name

Brko

31.05.2019 00:08

Kladim se da će nam ovo već sutra na TVu prikazivati kao potpuni uspjeh i investiciju vlade koju su super izveli hahaha

ODGOVORITE
Name

Rudonja

31.05.2019 00:17

Nisam ja kriv nista materemi,krivo je politicko Sarajevo.Vi znate moj narode sve sto je pokradeno i unisteno ma sve krivo Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

Nermin

31.05.2019 00:23

Nesto se sprema. Ako niste primjetili da u ovom mjesecu. Da je ovo vec trca tuska firma koja napusta RS. Ali sa milionima a kredite ve narod placati.

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2019 13:48

Tu si upravu... Nesto se valja iz brda ... svi bjeze i odnose pare ...sto se uzelo uzelo ... ovo je zavrsni cin

Name

Rspd sys

31.05.2019 00:34

Totalni raspad sistema. Narod u apatiji. Bjezi ko moze. Nema niko snage da se suprotstavi ludilu. Ludilo sve veće i ludje. Lagano sve tone.

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.05.2019 01:26

Ovo je da covjek ne povjeruje. Dali mu, a sad od njega hoce da kupe od njega ono sto su mu dali, kao i mnoge druge propale projekte. Marica ce da radi kad-tad i u ovom slucaju.

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2019 13:51

Mogu samo ponistiti koncesiju, a ne do od njega kupuju sto su mu dali ... Na prvu, nema logike, al na drugu...valjda su toliko sigurni da smo ovce pa mogu kako oce..

Name

Geography

31.05.2019 01:45

Al se krade, i to na veliko

ODGOVORITE
Name

Revizor

31.05.2019 02:02

Cisto pranje para.

ODGOVORITE
Name

Oligarh

31.05.2019 06:07

On je tu samo bio samo zbog pranja novca za nase novopecene oligarhe. Ja tebi ti meni.

ODGOVORITE
Name

Mile:

31.05.2019 06:43

Hapsi kriminalce sve do jednog!

ODGOVORITE
Name

Dodo

31.05.2019 07:03

Ma vi ne razumijete. To je ozbiljan posao i ozbiljne stvari. Mrs tamo stoko!

ODGOVORITE
Name

Ja

31.05.2019 07:13

Ista stvar je i u Srbiji. Dodju malo, pokupe sta mogu i nestanu. Tako se Vucic i Dacic odrzavaju na vlasti. Isto radi i ovaj ovde

ODGOVORITE
Name

Dragan Md

31.05.2019 07:42

Kako to da takvih pljački nema u Federaciji??

ODGOVORITE
Name

Milan

31.05.2019 07:47

Istocni "biznismeni"su dresirani za brzu pljacku naroda,a zapadni za dugorocnu.

ODGOVORITE
Name

Plan b

31.05.2019 07:57

Ma hajte...čovjek nas je malo prevario.Nije kraj svjeta.

ODGOVORITE
Name

21-vek-vaskrsenje

31.05.2019 08:21

Dobar znak za građane RS , da više nije isto kao prije . platforma kriminala se zaljuljala , a kriminalna hobotnica osjetno povlači pipke, ovom želim istu sudbinu ko i oligarha koji na Kosovu dobi batine. a nevjerovatna podudarnost , hapšenje Srba i prebijeni oligarh sa navedenom situacijom.

ODGOVORITE
Name

buhaha

31.05.2019 08:59

Nesta nije u redu cim i on napusta RS. Sigurno je neka kriza u pitanju. Dodik ce imate odgovor za njegov odlazak.

ODGOVORITE
Name

Jednim potezom

31.05.2019 09:02

Nije to ni bila u planu nikakva inbwsticija, nego manipulacija u svrhu izbora, kriminalne pljacke i reakcija na politiku zapada zbog uvedenih mjera.

ODGOVORITE
Name

Da nam bude jasno

31.05.2019 09:29

Nema i ne može biti napretka sa ovakvim sistemom gdje Partije vode preduzeća, postavljaju rukovodstvo, uzimaju kredite. To u svijetu nigdje ne postoji i to vodi u ekonomsko ropstvo a poslije i politicko.

ODGOVORITE
Name

Goran

31.05.2019 09:31

Opljackali mafijasi Rusiju pa sad dosli da se i ovde malo omaste zajedno sa lokalnim kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Ima li istitucija?

31.05.2019 09:55

Sta radi policija, tuzilastvo i sud u RS?! Postoji li RS?!

ODGOVORITE
Name

Idemo u propast

31.05.2019 10:39

Pogodite sta je zajednicko izmedju Comsara, Pavgorda, Batagona, Rafinerija Brod-Modrica ...............i jos jos drugih kriminalnih "firmi"??? Zasto se u sve upleo jedan covjek iz SNSDa????? Hljeba ,hljeba ce mo pozeljeti ,ali hljeba biti nece. Treba odavde "paliti",ali ODMAH .

ODGOVORITE
Name

Ove

31.05.2019 21:22

Ove firme ce biti upamcene za vjek vjekova kao i u Srbiji dodju opljackaju i odu u talu sa politickom mafijom

Name

Re

01.06.2019 13:58

Zna li iko jednu uspjesnu VELIKU firmu ???

Name

Nikiforov

01.06.2019 18:29

Koliko vidim iz rs.će pobeći i virusi a da neće pametan čovek.

ODGOVORITE
Name

Milorad

01.06.2019 18:48

Hahahahahahahahhaaahhhhhh

ODGOVORITE
Name

Mile

01.06.2019 19:09

ko te nije vidio nije te ni zajebo...pokupise ljudi lovu,a ti deri naske,al samo ih dovlaci i ugovaraj za dzaba.Pa ,jebo te tvoj "biznis", potpisujes a 0 % ili ti kazu...bicel,bice i magla.

ODGOVORITE
Name

Glamoc

02.06.2019 07:41

KOGA BRIGA STO ODE, TAJ STO GA JE DOVEO, DOBIO JE SVOJU KOVERTU!

ODGOVORITE
Name

Ako ako..

02.06.2019 08:04

Ode tajkun ruski i odnese svoj šal. Ali, zato, ostade ona milošta, polugica od kilice zlata. Ostade u posjedu ondašnjeg precednika, sadašnjeg precedavajućeg. Sićova za njih i familije im. Ako ako i treba tako.

ODGOVORITE
Name

Miki4

02.06.2019 10:17

Napusta se brod koji tone!

ODGOVORITE