Креће велико НБА финале!

Да ли је Дурант неопходан Голден Стејту? И кога ће да чува Ленард? Торонто против Голден Стејта у првом мечу серије за шампионско прстење. . .

Кошарка 30.05.2019 | 22:20
Креће велико НБА финале!
Одбројавање је дошло до краја, велики спектакл почиње. Ноћас у три сата по нашем времену креће НБА финале, серија између Торонта и Голден Стејта, две екипе које су заслужено дошле до борбе за прстен – Вориорси су ту где смо и очекивали да буду, а Репторси су испливали као најбољи на лудом Истоку који је ове сезоне у плеј-офу понудио мноштво узбуђења.

У ову серију Голден Стејт улази као јасан фаворит без обзира што је Кевин Дурант и даље повређен те га сигурно неће бити на располагању најмање за једну, вероватно за више утакмица, а можда и целу серију. Без њега су Вориорси победили у свих пет утакмица па су широм света почеле расправе о томе да ли је Дурант уопште потребан Голден Стејту. Одговор на то је и више него јасан – јесте. Чињеница је да су Вориорси без њега оку угоднији, да играју лепшу кошарку и да нас опет одушевљавају лакоћом постизања поена и понављања пик'н'рол акција, али Дурант је изузетно ефикасан и поуздан кошаркаш, један од најбољих на свету. Јасно је да је тренер Стиве Кер морао да се прилагоди њему, односно да су Вориорси морали да “позивају“ акције из изолације за Дуранта, али то је потпуно нормално када имате на располагању играча који је један од најбољих стрелаца на планети и човека којег не може много људи да чува. Уосталом, да је Дурант на паркету у ноћашњој утакмици, онда би Кавај Ленард морао да се од почетка утакмице бави њиме и прилично се исцрпи на дефанзивној страни паркета, а овако је за очекивати да ће се најбољи играч Торонта у фази обране ипак мало одмарати, барем на почетку утакмице.

То је де факто и главно питање уочи ове утакмице, односно серије – кога ће Кавај да чува? За очекивати је да ће Дени Грин бити задужен за Клеја Томпсона јер је Грин јако добар у трчању кроз блокове за противницима, а неки аналитичари прижељкују да виде Ленарда на Стефу Карију од почетка утакмице. Кавајможе да чува Стефа и то ће се током серије сигурно често догађати, али на почетку ће он ипак бити на Андреу Игоудали, односно глумиће својеврсног “либера“ који ће помагати саиграчима јер Игоудала нема више неку нападачку улогу. Ленард би се тако мало штедео у обрани да би био још опаснији у нападу, а Торонто ће се ионако посветити преузимању у дефанзиви што раде током целог плеј-офа. Како је Голден Стејт, односно Стив Керр на преузимању “написао докторат“, онда ћемо током целе серије гледати како ће се тимови доводити у оне најбоље ситуације за њих – да Кари игра против Марка Гасола или Сержа Ибаке, односно да Ленард игра против Карија. То су највеће слабости обе екипе у фази обране, али знају то и тренери па ћемо да видимо како ће се прилагодити томе.

Серија ће бити важна и због учинка играча с клупе. Торонто је против Милвокија добио Нормана Пауела и Фреда Ванвлита, а ако њих двојица наставе с рафалном паљбом као у тој серији, онда су Репторси у великој предности што се клупе тиче. Наиме, повредама Дуранта и Демаркуса Казинса, Вориорси су остали без довољно опција па с клупе немају некога на кога се могу поуздати. Могу да се надају бљеску Алфонза Мекинија или “буђењу“ Шона Ливингстона, али више од тога не могу. Но, колико год играчи с клупе могу да помогну у оваквим утакмицама, толико серију ипак добијају најважнији играчи. А ту Голден Стејт стоји боље – њихова ударна тројка је јако расположена, Дрејмонд Грин ужива у оваквом систему и без обзира на сјајне игре Каваја Ленарда, ипак су Вориорси у предности.

Уочи почетка плеј-офа мало ко је мислио како ће Серж Ибака имати важнију улогу у момчади Торонта, али кошаркаш из Конгоа са шпанским пасошем је прво против Филаделфије био врло добар, а затим слично наставио и против Милвокија. Додуше, у серији против Бакса је имао великих осцилација, а сада би требало да уследи његов пад у игри, односно повратак у реалност. Голден Стејт је екипа која концепцијски не одговара идеји да Ибака и Марк Гасол играју заједно па ће тренер Ник Нурс морати да их раздвоји. С обзиром да је Гасолипак важнији играч очекујемо да ће се минутажа Ибаки смањити, а самим тим и његова продуктивност. С обзиром да нас чека тек прва утакмица у серији тешко је предвидети све ротације које ће тренери правити, мало је ризично и прогнозирати ово, али све мирише на овакав расплет догађаја.

Нема више “плеј-оф Лаурија“. Односно, већим делом овогодишњег плеј-офа га није било, а и да се сада појави не би однео толико пажње колико ју је имао претходних година. Лаури се напокон ослободио притиска плеј-офа и игра добру кошарку, а вероватно му је у томе помогла чињеница да ове сезоне уместо с Демаром Дерозаном игра с Кавајом Ленардом који привлачи сву пажњу противничких одбрана и нема никаквих питања око тога код кога треба да буде лопта у пресудним тренуцима утакмице. Лаури више не мора да се оптерећује притиском важности утакмице и може да се посвети помагању Ленарду на што бољи начин, а то је у серији против Милвокија радио одлично. Ефикасан у нападу, добар у обрани – то је онај Лаури који треба овом Торонту. Хоће ли успети да настави с играма у истом ритму остаје нам тек да видимо, али у сваком случају не можемо да очекујемо превише асистенција од њега. Од 10 последњих утакмица Лаурије тек два пута имао најмање седам асистенција, а иако је у доста преосталих утакмица “плесао на граници“ преласка те маргине, остајао је испод ње. Лаури ће ноћас имати доста посла у обрани, мораће да нешто убаци и у нападу, али од њега се не очекује да претерано разиграва саиграче. Ионако Торонто велики број напада “врти“ кроз изолације за Ленарда.

Стеф Кари је врућ, и те како врућ. Од када се Кевин Дурант повредио, Кари је редом убацивао 33, 36, 37, 36 и 37 поена. У тих пет утакмица је на просеку од 46,6% укупног шута, односно 41,7% за три. А да не помињемо 7,6 скокова и 6,6 асистенција. За очекивати је да на Карију део времена ипак проведе Лаури који је био добар у обрани у серији против Милвокија, али Бакси у својим редовима ипак немају Карија.

Андре Игуодала није ту да даје кошеве. Имао је овај ветеран сезона у Филаделфији када је био на просеку од готово 20 поена по утакмици, али ти дани су ствар далеке прошлости. Откако је дошао у Голден Стејт, Игоудала је добио другу улогу, пре свега дефанзивну, а како иду и године - а 35 му је на леђима - тако је изгубио и на експлозивности која му је некада доносила предност над противничким играчима. Но, као што смо написали, то није никакав проблем ни за Игоудалу ни за Голден Стејт све док Андре и даље може да заустави или барем успори најбоље противничке играче, а може. Ноћас ће он имати тежак задатак јер ће већим делом утакмице бити задужен за Каваја Ленарда па сигурно неће бити концентрисан на напад. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар