Kreće veliko NBA finale!

Da li je Durant neophodan Golden Stejtu? I koga će da čuva Lenard? Toronto protiv Golden Stejta u prvom meču serije za šampionsko prstenje. . .

Košarka 30.05.2019 | 22:20
Kreće veliko NBA finale!
Odbrojavanje je došlo do kraja, veliki spektakl počinje. Noćas u tri sata po našem vremenu kreće NBA finale, serija između Toronta i Golden Stejta, dve ekipe koje su zasluženo došle do borbe za prsten – Voriorsi su tu gde smo i očekivali da budu, a Reptorsi su isplivali kao najbolji na ludom Istoku koji je ove sezone u plej-ofu ponudio mnoštvo uzbuđenja.

U ovu seriju Golden Stejt ulazi kao jasan favorit bez obzira što je Kevin Durant i dalje povređen te ga sigurno neće biti na raspolaganju najmanje za jednu, verovatno za više utakmica, a možda i celu seriju. Bez njega su Voriorsi pobedili u svih pet utakmica pa su širom sveta počele rasprave o tome da li je Durant uopšte potreban Golden Stejtu. Odgovor na to je i više nego jasan – jeste. Činjenica je da su Voriorsi bez njega oku ugodniji, da igraju lepšu košarku i da nas opet oduševljavaju lakoćom postizanja poena i ponavljanja pik'n'rol akcija, ali Durant je izuzetno efikasan i pouzdan košarkaš, jedan od najboljih na svetu. Jasno je da je trener Stive Ker morao da se prilagodi njemu, odnosno da su Voriorsi morali da “pozivaju“ akcije iz izolacije za Duranta, ali to je potpuno normalno kada imate na raspolaganju igrača koji je jedan od najboljih strelaca na planeti i čoveka kojeg ne može mnogo ljudi da čuva. Uostalom, da je Durant na parketu u noćašnjoj utakmici, onda bi Kavaj Lenard morao da se od početka utakmice bavi njime i prilično se iscrpi na defanzivnoj strani parketa, a ovako je za očekivati da će se najbolji igrač Toronta u fazi obrane ipak malo odmarati, barem na početku utakmice.

To je de fakto i glavno pitanje uoči ove utakmice, odnosno serije – koga će Kavaj da čuva? Za očekivati je da će Deni Grin biti zadužen za Kleja Tompsona jer je Grin jako dobar u trčanju kroz blokove za protivnicima, a neki analitičari priželjkuju da vide Lenarda na Stefu Kariju od početka utakmice. Kavajmože da čuva Stefa i to će se tokom serije sigurno često događati, ali na početku će on ipak biti na Andreu Igoudali, odnosno glumiće svojevrsnog “libera“ koji će pomagati saigračima jer Igoudala nema više neku napadačku ulogu. Lenard bi se tako malo štedeo u obrani da bi bio još opasniji u napadu, a Toronto će se ionako posvetiti preuzimanju u defanzivi što rade tokom celog plej-ofa. Kako je Golden Stejt, odnosno Stiv Kerr na preuzimanju “napisao doktorat“, onda ćemo tokom cele serije gledati kako će se timovi dovoditi u one najbolje situacije za njih – da Kari igra protiv Marka Gasola ili Serža Ibake, odnosno da Lenard igra protiv Karija. To su najveće slabosti obe ekipe u fazi obrane, ali znaju to i treneri pa ćemo da vidimo kako će se prilagoditi tome.

Serija će biti važna i zbog učinka igrača s klupe. Toronto je protiv Milvokija dobio Normana Pauela i Freda Vanvlita, a ako njih dvojica nastave s rafalnom paljbom kao u toj seriji, onda su Reptorsi u velikoj prednosti što se klupe tiče. Naime, povredama Duranta i Demarkusa Kazinsa, Voriorsi su ostali bez dovoljno opcija pa s klupe nemaju nekoga na koga se mogu pouzdati. Mogu da se nadaju bljesku Alfonza Mekinija ili “buđenju“ Šona Livingstona, ali više od toga ne mogu. No, koliko god igrači s klupe mogu da pomognu u ovakvim utakmicama, toliko seriju ipak dobijaju najvažniji igrači. A tu Golden Stejt stoji bolje – njihova udarna trojka je jako raspoložena, Drejmond Grin uživa u ovakvom sistemu i bez obzira na sjajne igre Kavaja Lenarda, ipak su Voriorsi u prednosti.

Uoči početka plej-ofa malo ko je mislio kako će Serž Ibaka imati važniju ulogu u momčadi Toronta, ali košarkaš iz Kongoa sa španskim pasošem je prvo protiv Filadelfije bio vrlo dobar, a zatim slično nastavio i protiv Milvokija. Doduše, u seriji protiv Baksa je imao velikih oscilacija, a sada bi trebalo da usledi njegov pad u igri, odnosno povratak u realnost. Golden Stejt je ekipa koja koncepcijski ne odgovara ideji da Ibaka i Mark Gasol igraju zajedno pa će trener Nik Nurs morati da ih razdvoji. S obzirom da je Gasolipak važniji igrač očekujemo da će se minutaža Ibaki smanjiti, a samim tim i njegova produktivnost. S obzirom da nas čeka tek prva utakmica u seriji teško je predvideti sve rotacije koje će treneri praviti, malo je rizično i prognozirati ovo, ali sve miriše na ovakav rasplet događaja.

Nema više “plej-of Laurija“. Odnosno, većim delom ovogodišnjeg plej-ofa ga nije bilo, a i da se sada pojavi ne bi odneo toliko pažnje koliko ju je imao prethodnih godina. Lauri se napokon oslobodio pritiska plej-ofa i igra dobru košarku, a verovatno mu je u tome pomogla činjenica da ove sezone umesto s Demarom Derozanom igra s Kavajom Lenardom koji privlači svu pažnju protivničkih odbrana i nema nikakvih pitanja oko toga kod koga treba da bude lopta u presudnim trenucima utakmice. Lauri više ne mora da se opterećuje pritiskom važnosti utakmice i može da se posveti pomaganju Lenardu na što bolji način, a to je u seriji protiv Milvokija radio odlično. Efikasan u napadu, dobar u obrani – to je onaj Lauri koji treba ovom Torontu. Hoće li uspeti da nastavi s igrama u istom ritmu ostaje nam tek da vidimo, ali u svakom slučaju ne možemo da očekujemo previše asistencija od njega. Od 10 poslednjih utakmica Laurije tek dva puta imao najmanje sedam asistencija, a iako je u dosta preostalih utakmica “plesao na granici“ prelaska te margine, ostajao je ispod nje. Lauri će noćas imati dosta posla u obrani, moraće da nešto ubaci i u napadu, ali od njega se ne očekuje da preterano razigrava saigrače. Ionako Toronto veliki broj napada “vrti“ kroz izolacije za Lenarda.

Stef Kari je vruć, i te kako vruć. Od kada se Kevin Durant povredio, Kari je redom ubacivao 33, 36, 37, 36 i 37 poena. U tih pet utakmica je na proseku od 46,6% ukupnog šuta, odnosno 41,7% za tri. A da ne pominjemo 7,6 skokova i 6,6 asistencija. Za očekivati je da na Kariju deo vremena ipak provede Lauri koji je bio dobar u obrani u seriji protiv Milvokija, ali Baksi u svojim redovima ipak nemaju Karija.

Andre Iguodala nije tu da daje koševe. Imao je ovaj veteran sezona u Filadelfiji kada je bio na proseku od gotovo 20 poena po utakmici, ali ti dani su stvar daleke prošlosti. Otkako je došao u Golden Stejt, Igoudala je dobio drugu ulogu, pre svega defanzivnu, a kako idu i godine - a 35 mu je na leđima - tako je izgubio i na eksplozivnosti koja mu je nekada donosila prednost nad protivničkim igračima. No, kao što smo napisali, to nije nikakav problem ni za Igoudalu ni za Golden Stejt sve dok Andre i dalje može da zaustavi ili barem uspori najbolje protivničke igrače, a može. Noćas će on imati težak zadatak jer će većim delom utakmice biti zadužen za Kavaja Lenarda pa sigurno neće biti koncentrisan na napad. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar