Илиев: Хејтери, гдје сте сада? Је л' добро памтите?

Доскорашњи спортски директор Партизана Ивица Илиев одговорио на разне критике: "Освојили смо 5 од могућих 7 трофеја, у дербијима смо били бољи, од продаје играча зарада клуба је била више од 20 милиона евра. И ни то вам не ваља?!"

Фудбал 30.05.2019 | 21:24
Илиев: Хејтери, гдје сте сада? Је л' добро памтите?
Био је на удару многих, био је критикован, неретко су га исмевали, подругивали му се. Али, доскорашњи спортски директор Партизана Ивица Илиев, који је поднео оставку у априлу на ту функцију, има са чим да изађе пред јавност и да, како он воли да каже, после подвлачења црте, погледа свима у очи.

Поготово "злобнима, лицемерима, ботовима и 'хејтерима'". А има их, каже, и међу новинарима. 

У интервјуу за ТВ Партизан, Илиев је подвукао црту о свом троипогодишњем ангажману у Партизану, "трансфер-бомбама", успесима, трофејима... и о играчима и тренерима, за које је рекао да су "хероји".

"Играчи су показали невероватан карактер, могу да их назовем и херојима, јер кроз шта су све они прошли, шта су све доживели, то обезвређивање њихових имена... Зорану Тошићу је био нанет велики злочин. Када је долазио (враћао се у Патизан) цела Србија се клањала, у готово свим анкетама 'кога бисте од бивших играча волели да видите у тиму', његово име се помињало, а човек је доживео да се онако прича и пише о њему (негативно, прим. аут.)", рекао је Илиев.

Након подношења оставке у више него турбулентном периоду по Партизан, када је титула већ била изгубљена, други тренер у сезони Зоран "Бата" Мирковић такође се растао од црно-белих, Илиев је сачекао да сезона буде завршена. А Партизан је успео да се издигне из блата и да подигне пехар намењен најбољем у Купу Србије. И то после врло тешког жреба и сталних гостовања.

Илиев је сада одлучио да се осврне на свој рад, на квалитет играча, на оцене разних, па и бивших играча и легенди клуба, некадашњих функционера. 

"О стварима се прича на почетку и када се нешто оствари онда показујете своје знање, а на крају се подвлачи црта и анализира учињено. Све између је лицемерје, злоба, љубомора, жеља и лични интерес. Постоје одређене интересне групације које преко својих канала покушавају и урушавају. Овде народ зна све о то је знање из кафане, те чувене кафанске приче, типа: 'Е, чуо сам од овог или оног, све знам'. То је изгледа у нама, у нашем народу: све знамо, а уствари ништа не знамо. И увек чујемо оно што желимо, а никада другу страну", направио је Илиев дијагнозу па не само љубитеља фудбала, већ и целог друштва.

Осврнуо се на некадашње легенде клуба, величине, који се јављају и воле да коментаришу стање у клубу и притом дају, како је рекао, популистичке изјаве и оно што народ воли да чује.

"Навијачи Партизана имају много песама које би сад могле да се употребе, типа: 'Добро памтим све'. Изгледа да овде више нико не памти. Па, онда ону 'Ако не будеш први ти'... Шта ћемо са тим?", приметио је Илиев и наставио:

"Све те величине које се јављају с вермене на време, они јесу величине јер су много урадили у своје време, али било је и негативних резултата у њиховим периодима. Нека се сете и тога када причају. Када се буду износили аргументи, верујте ми, много више ће бити негативних када им се буде поменуло њихово време", кренуо је Илиев у контранапад.

Након што је прошло неко време од како је поднео оставку, а врло је вероватно да ће његов посао наследити Саво Милошевић, који ће бити нека врста тим-менаџера (и тренер и спортски директор), Илиев је, каже, "хладне главе", пред очима и ушима јавности, анализирао оно што је урадио.

"У последње 3, 4 године много тога је било протв нас, клуба, свега што радимо, обезвређивали су се успеси. Медији су ти који праве јавно мњење, а ту је било разних ботова, хејтера. Причам о спортским медијима. Нновинарство и људе из те сфере изузетно поштујем, али многи који раде по порталима су ботови, који пишу и причају износећи личне ставове и јавно износе неку своју нетрпељивост из неких својих разлога", каже Илиев.

О ИГРАЧИМА

Постојећи тим Партизана претрпео је многе критике. Чак је и председник Фудбалског свеза Србије Славиша Кокеза себи дозволио да говори о квалитету црно-белих, тачније неквалитету, рекавши да "поједини фудбалери немају квалитет за Партизан, а ни сами не знају како су уопште дошли у Партизан", као и да им "ни Мурињо не би помогао".

"Имамо Владимира Стојковића на голу, који је набољи голман срппсог фудбала у последњих 20 година, Зорана Тошића са сјајном међународном каријером, Данила Пантића који је овде дошао као играч Челсија, Рикардо Гомеш је уз Леонарда најбољи стрелац у сезони у историји клуба... Многи фудбалери су омаловажавани када су долазили, али се видело шта доносе на терену и у финансијском смислу", рекао је Илиев.

Каже да овдашњи народ "воли да сече на средини, на три четвртине", а црта се, истиче, подвлачи на крају.

"У нашој земљи постоје два трофеја, и оба имају сввју тежину. Један за нијансу има већу тежину, али и други има озбиљну тежину, јер се не би се бројали да није тако. Ја као играч задесио сам се 2004. године, када Партизан није узео ниједан трофеј, па 2006, 2007. и 2014. године. дакле, говорим о четири сезоне у којима Партизан није узео ниједан трофеј, а прича се како је ово најгора сезона", порука је Илиева.

КУП СРБИЈЕ

Такође, не сме се сметнути са ума још један фактор - Црвена звезда.

"Са друге стране, играмо у ери Црвене звезде, која је по свим параметрима најбоља, најмоћнија на свим фронтовима Црвена звезда у последњих 25 година. Ја им честитам на свим успесима, скидам капу, али се питам -  како је могуће да Партизан не ваља? Од мог доласка одиграно је  13 дербија - Партизан је добио 4, Звезда 3, а 6 нерешено. Те наше победе су биле у одлучујућим утакмицама, за титулу, финале купа... а порази кад је већ све било одлучено у првенству. Ми смо један, евентуално два дербија одиграли испод нивоа, а остало смо у већини супериорнињи и то играмо против такве Звезде", рекао је Илиев.

Осврнуо се на "пројекције", односно на све што се дешавало ове сезоне у Купу Србије.

"Биле су приче да нисмо јаки да играмо финале... Добили смо никад тежи жреб, и та два клуба која су била пројектована да играју финале сходно својим квалитетима, а имају огроман квалитет, ми смо ми све то побеђивали и били доминантни. Како то да ово у Партизану онда не ваља", запитао се Илиев.

ТРОФЕЈИ, "БОМБЕ", ЗАРАДА

У ери Илиева као спортског директора Партизан је освојио 5 од 7 могућих. 

"Када сам дошао за спортског директора тада је већ било 26 бодова разлике за Црвену звезду и требало је да се игра још пола сезоне, али титула је већ била изгубљена. Дакле, у тој сезони био је у игри један трофеј. А онда смо освојили пет од 7 могућих. Никада у историји ниједан клуб није узео четири везана купа. Па смо освојили шесту 'дуплу круну' у истроји клуба, играли смо шесто пролеће у Европи. Ни то не ваља!", гласи нови одговор Илиева критичарима.

Илиев ће остати упамћен и по јаким, храбрим и смелим најавама. Подсетио је на једну од њих.

"Ако се сећате ја сам најавио унапред да ће Партизан проћи групу. Сви су се смејали. Када смо прошли, нико није рекао: 'Е, извини, погрешили смо'. И не треба (дами се извињавају). Када сам причао о 'бомбама', то је било са жељом да скренем пажњу са екипе". 

Захваљујући Илиеву, Партизан је зарадио више од 20 милиона евра од продаје играча док је био спортски директор. И то без предстојећег прелазног рока.

"Хајмо о тим играчима-странцима: Евертон, Леонардо,Тавамба, Сума, Рикардо. Од 5 играча која су доведена да праве разлику ко је није правио? Није правио Сума из разних разлога. То је 80% успешности, а у Србији се сви хватају за тог једног и критикују. Да ли је то зато што сам антипатичан, никоме се не додворавам, не причам оно што народ или медији желе да чују. Не, ја радим за добробит клуба. Нето зарада клуба је више од 20 милиона евра само на продаји играча. А видећете какав је квалитет Партизана и у овом прелазном року, Запад не можете да преварите", каже Илиев.

Одбацио је и тврдње појединих да Партизан није довољно форсирао млађе играче.

"Дерби су добили два играча који су 2001. годиште,  дебитовао је један који је 2003. годиште, имамо суперталентованог дечка 2002. годиште. Када смо дошли тада стварно није било млађих из Омладинске школе, али за то је био потребан рад. Када је клуб стао на ноге, клуб је почео да реновира омладинску школу. За све је потребно време", каже Илиев, одајући признање Сави Милошевићу за поједине потезе као када је против Радничког у Нишпу у реваншу полуфинала Купа Србије међу стартере убацио и голобрадог Лазара Павловића.

"Ни рођени отац не би убацио малог Лазара у тим, а Саво је то урадио. једини је био на кугли земаљској који би се одлучио за тај потез и победио и погодио. Саво је у једном интервјуу рекао сјану ствар: 'Па зато смо овде, ми треба да видимо пре свих других'. А народ критикује у старту...", каже Илиев.

О ОСТАВЦИ

"Тренутак када сам у априлу донео одлуку о оставци био је да би се смириле страсти. У том тренутку у сезони позиција спортског директора има можда најмањи утицај на игру, јер се мој посао завршава последњег дана прелазног рока. Али, у сваком случају, срећан сам због играча, који су показали, поготово у највећим утакмицама, квалитет, карактер, оданост Партизану и поносам сам што сам све време бранио ставове и мишљење о њима". 

Илиев се захвалио и свим тренерима са којима је сарађивао.

"Нико није грубо отеран из клуба, све су биле њихове жеље, иза сваког тренера смо стајали до краја и желели смо да баш тај буде дугогодишњи тренер. Имао сам сјајну сарадњу са управом која је дозвољавала да урадим све што сам замислио".

За крај, захвалност и навијачима:

"Ми не можемо да променимо мишљење мањег али гласног дела јавног мњења. Захваљујем се на подршци великом броју навијача Партизана, који су свесни и интелигенти и виде кроз шта смо све пролазили и колико смо се давали за ове трофеје и успехе и колико су тешко остварени. То на крају показује квалитет играча и људи из струке. Капа доле Сави Милошевићу, толико оспорованом, критикованом, исмејаваном, а на крају је направио такве ствари да сви који су хтели да га обезвреде уствари су себе обезвредили", рекао је Илиев.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар