Iliev: Hejteri, gdje ste sada? Je l' dobro pamtite?

Doskorašnji sportski direktor Partizana Ivica Iliev odgovorio na razne kritike: "Osvojili smo 5 od mogućih 7 trofeja, u derbijima smo bili bolji, od prodaje igrača zarada kluba je bila više od 20 miliona evra. I ni to vam ne valja?!"

Fudbal 30.05.2019 | 21:24
Iliev: Hejteri, gdje ste sada? Je l' dobro pamtite?
Bio je na udaru mnogih, bio je kritikovan, neretko su ga ismevali, podrugivali mu se. Ali, doskorašnji sportski direktor Partizana Ivica Iliev, koji je podneo ostavku u aprilu na tu funkciju, ima sa čim da izađe pred javnost i da, kako on voli da kaže, posle podvlačenja crte, pogleda svima u oči.

Pogotovo "zlobnima, licemerima, botovima i 'hejterima'". A ima ih, kaže, i među novinarima. 

U intervjuu za TV Partizan, Iliev je podvukao crtu o svom troipogodišnjem angažmanu u Partizanu, "transfer-bombama", uspesima, trofejima... i o igračima i trenerima, za koje je rekao da su "heroji".

"Igrači su pokazali neverovatan karakter, mogu da ih nazovem i herojima, jer kroz šta su sve oni prošli, šta su sve doživeli, to obezvređivanje njihovih imena... Zoranu Tošiću je bio nanet veliki zločin. Kada je dolazio (vraćao se u Patizan) cela Srbija se klanjala, u gotovo svim anketama 'koga biste od bivših igrača voleli da vidite u timu', njegovo ime se pominjalo, a čovek je doživeo da se onako priča i piše o njemu (negativno, prim. aut.)", rekao je Iliev.

Nakon podnošenja ostavke u više nego turbulentnom periodu po Partizan, kada je titula već bila izgubljena, drugi trener u sezoni Zoran "Bata" Mirković takođe se rastao od crno-belih, Iliev je sačekao da sezona bude završena. A Partizan je uspeo da se izdigne iz blata i da podigne pehar namenjen najboljem u Kupu Srbije. I to posle vrlo teškog žreba i stalnih gostovanja.

Iliev je sada odlučio da se osvrne na svoj rad, na kvalitet igrača, na ocene raznih, pa i bivših igrača i legendi kluba, nekadašnjih funkcionera. 

"O stvarima se priča na početku i kada se nešto ostvari onda pokazujete svoje znanje, a na kraju se podvlači crta i analizira učinjeno. Sve između je licemerje, zloba, ljubomora, želja i lični interes. Postoje određene interesne grupacije koje preko svojih kanala pokušavaju i urušavaju. Ovde narod zna sve o to je znanje iz kafane, te čuvene kafanske priče, tipa: 'E, čuo sam od ovog ili onog, sve znam'. To je izgleda u nama, u našem narodu: sve znamo, a ustvari ništa ne znamo. I uvek čujemo ono što želimo, a nikada drugu stranu", napravio je Iliev dijagnozu pa ne samo ljubitelja fudbala, već i celog društva.

Osvrnuo se na nekadašnje legende kluba, veličine, koji se javljaju i vole da komentarišu stanje u klubu i pritom daju, kako je rekao, populističke izjave i ono što narod voli da čuje.

"Navijači Partizana imaju mnogo pesama koje bi sad mogle da se upotrebe, tipa: 'Dobro pamtim sve'. Izgleda da ovde više niko ne pamti. Pa, onda onu 'Ako ne budeš prvi ti'... Šta ćemo sa tim?", primetio je Iliev i nastavio:

"Sve te veličine koje se javljaju s vermene na vreme, oni jesu veličine jer su mnogo uradili u svoje vreme, ali bilo je i negativnih rezultata u njihovim periodima. Neka se sete i toga kada pričaju. Kada se budu iznosili argumenti, verujte mi, mnogo više će biti negativnih kada im se bude pomenulo njihovo vreme", krenuo je Iliev u kontranapad.

Nakon što je prošlo neko vreme od kako je podneo ostavku, a vrlo je verovatno da će njegov posao naslediti Savo Milošević, koji će biti neka vrsta tim-menadžera (i trener i sportski direktor), Iliev je, kaže, "hladne glave", pred očima i ušima javnosti, analizirao ono što je uradio.

"U poslednje 3, 4 godine mnogo toga je bilo protv nas, kluba, svega što radimo, obezvređivali su se uspesi. Mediji su ti koji prave javno mnjenje, a tu je bilo raznih botova, hejtera. Pričam o sportskim medijima. Nnovinarstvo i ljude iz te sfere izuzetno poštujem, ali mnogi koji rade po portalima su botovi, koji pišu i pričaju iznoseći lične stavove i javno iznose neku svoju netrpeljivost iz nekih svojih razloga", kaže Iliev.

O IGRAČIMA

Postojeći tim Partizana pretrpeo je mnoge kritike. Čak je i predsednik Fudbalskog sveza Srbije Slaviša Kokeza sebi dozvolio da govori o kvalitetu crno-belih, tačnije nekvalitetu, rekavši da "pojedini fudbaleri nemaju kvalitet za Partizan, a ni sami ne znaju kako su uopšte došli u Partizan", kao i da im "ni Murinjo ne bi pomogao".

"Imamo Vladimira Stojkovića na golu, koji je nabolji golman srppsog fudbala u poslednjih 20 godina, Zorana Tošića sa sjajnom međunarodnom karijerom, Danila Pantića koji je ovde došao kao igrač Čelsija, Rikardo Gomeš je uz Leonarda najbolji strelac u sezoni u istoriji kluba... Mnogi fudbaleri su omalovažavani kada su dolazili, ali se videlo šta donose na terenu i u finansijskom smislu", rekao je Iliev.

Kaže da ovdašnji narod "voli da seče na sredini, na tri četvrtine", a crta se, ističe, podvlači na kraju.

"U našoj zemlji postoje dva trofeja, i oba imaju svvju težinu. Jedan za nijansu ima veću težinu, ali i drugi ima ozbiljnu težinu, jer se ne bi se brojali da nije tako. Ja kao igrač zadesio sam se 2004. godine, kada Partizan nije uzeo nijedan trofej, pa 2006, 2007. i 2014. godine. dakle, govorim o četiri sezone u kojima Partizan nije uzeo nijedan trofej, a priča se kako je ovo najgora sezona", poruka je Ilieva.

KUP SRBIJE

Takođe, ne sme se smetnuti sa uma još jedan faktor - Crvena zvezda.

"Sa druge strane, igramo u eri Crvene zvezde, koja je po svim parametrima najbolja, najmoćnija na svim frontovima Crvena zvezda u poslednjih 25 godina. Ja im čestitam na svim uspesima, skidam kapu, ali se pitam -  kako je moguće da Partizan ne valja? Od mog dolaska odigrano je  13 derbija - Partizan je dobio 4, Zvezda 3, a 6 nerešeno. Te naše pobede su bile u odlučujućim utakmicama, za titulu, finale kupa... a porazi kad je već sve bilo odlučeno u prvenstvu. Mi smo jedan, eventualno dva derbija odigrali ispod nivoa, a ostalo smo u većini superiorninji i to igramo protiv takve Zvezde", rekao je Iliev.

Osvrnuo se na "projekcije", odnosno na sve što se dešavalo ove sezone u Kupu Srbije.

"Bile su priče da nismo jaki da igramo finale... Dobili smo nikad teži žreb, i ta dva kluba koja su bila projektovana da igraju finale shodno svojim kvalitetima, a imaju ogroman kvalitet, mi smo mi sve to pobeđivali i bili dominantni. Kako to da ovo u Partizanu onda ne valja", zapitao se Iliev.

TROFEJI, "BOMBE", ZARADA

U eri Ilieva kao sportskog direktora Partizan je osvojio 5 od 7 mogućih. 

"Kada sam došao za sportskog direktora tada je već bilo 26 bodova razlike za Crvenu zvezdu i trebalo je da se igra još pola sezone, ali titula je već bila izgubljena. Dakle, u toj sezoni bio je u igri jedan trofej. A onda smo osvojili pet od 7 mogućih. Nikada u istoriji nijedan klub nije uzeo četiri vezana kupa. Pa smo osvojili šestu 'duplu krunu' u istroji kluba, igrali smo šesto proleće u Evropi. Ni to ne valja!", glasi novi odgovor Ilieva kritičarima.

Iliev će ostati upamćen i po jakim, hrabrim i smelim najavama. Podsetio je na jednu od njih.

"Ako se sećate ja sam najavio unapred da će Partizan proći grupu. Svi su se smejali. Kada smo prošli, niko nije rekao: 'E, izvini, pogrešili smo'. I ne treba (dami se izvinjavaju). Kada sam pričao o 'bombama', to je bilo sa željom da skrenem pažnju sa ekipe". 

Zahvaljujući Ilievu, Partizan je zaradio više od 20 miliona evra od prodaje igrača dok je bio sportski direktor. I to bez predstojećeg prelaznog roka.

"Hajmo o tim igračima-strancima: Everton, Leonardo,Tavamba, Suma, Rikardo. Od 5 igrača koja su dovedena da prave razliku ko je nije pravio? Nije pravio Suma iz raznih razloga. To je 80% uspešnosti, a u Srbiji se svi hvataju za tog jednog i kritikuju. Da li je to zato što sam antipatičan, nikome se ne dodvoravam, ne pričam ono što narod ili mediji žele da čuju. Ne, ja radim za dobrobit kluba. Neto zarada kluba je više od 20 miliona evra samo na prodaji igrača. A videćete kakav je kvalitet Partizana i u ovom prelaznom roku, Zapad ne možete da prevarite", kaže Iliev.

Odbacio je i tvrdnje pojedinih da Partizan nije dovoljno forsirao mlađe igrače.

"Derbi su dobili dva igrača koji su 2001. godište,  debitovao je jedan koji je 2003. godište, imamo supertalentovanog dečka 2002. godište. Kada smo došli tada stvarno nije bilo mlađih iz Omladinske škole, ali za to je bio potreban rad. Kada je klub stao na noge, klub je počeo da renovira omladinsku školu. Za sve je potrebno vreme", kaže Iliev, odajući priznanje Savi Miloševiću za pojedine poteze kao kada je protiv Radničkog u Nišpu u revanšu polufinala Kupa Srbije među startere ubacio i golobradog Lazara Pavlovića.

"Ni rođeni otac ne bi ubacio malog Lazara u tim, a Savo je to uradio. jedini je bio na kugli zemaljskoj koji bi se odlučio za taj potez i pobedio i pogodio. Savo je u jednom intervjuu rekao sjanu stvar: 'Pa zato smo ovde, mi treba da vidimo pre svih drugih'. A narod kritikuje u startu...", kaže Iliev.

O OSTAVCI

"Trenutak kada sam u aprilu doneo odluku o ostavci bio je da bi se smirile strasti. U tom trenutku u sezoni pozicija sportskog direktora ima možda najmanji uticaj na igru, jer se moj posao završava poslednjeg dana prelaznog roka. Ali, u svakom slučaju, srećan sam zbog igrača, koji su pokazali, pogotovo u najvećim utakmicama, kvalitet, karakter, odanost Partizanu i ponosam sam što sam sve vreme branio stavove i mišljenje o njima". 

Iliev se zahvalio i svim trenerima sa kojima je sarađivao.

"Niko nije grubo oteran iz kluba, sve su bile njihove želje, iza svakog trenera smo stajali do kraja i želeli smo da baš taj bude dugogodišnji trener. Imao sam sjajnu saradnju sa upravom koja je dozvoljavala da uradim sve što sam zamislio".

Za kraj, zahvalnost i navijačima:

"Mi ne možemo da promenimo mišljenje manjeg ali glasnog dela javnog mnjenja. Zahvaljujem se na podršci velikom broju navijača Partizana, koji su svesni i inteligenti i vide kroz šta smo sve prolazili i koliko smo se davali za ove trofeje i uspehe i koliko su teško ostvareni. To na kraju pokazuje kvalitet igrača i ljudi iz struke. Kapa dole Savi Miloševiću, toliko osporovanom, kritikovanom, ismejavanom, a na kraju je napravio takve stvari da svi koji su hteli da ga obezvrede ustvari su sebe obezvredili", rekao je Iliev.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar