Срби у ФБиХ траже конститутивност

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Савезу српских удружења у ФБиХ Ђорђе Радановић сматра да скупштине три контона у ФБиХ треба да самостално, без међународног фактора, усагласе своје уставе са Уставом ФБиХ да би била обезбијеђена конститутивност српског народа.  

Босна и Херцеговина 30.05.2019 | 12:13
Срби у ФБиХ траже конститутивност
– Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ увијек је инсистирао на измјенама кантоналних устава јер је потребно да се српски језик и ћирилица уведу као службени језици у кантонима у којим то није урађено, као и да српски народ коначне добије конститутивност у тим кантонима – рекао је данас Радановић Срни.

Он је истакао да то треба да ураде домаћи органи, а не неки други, посебно не неко из међународне заједнице. 

Радановић је нагласио да је потребно да Тужилаштво БиХ покрене истраге против одговорних људи у кантонима који не проводе одлуке Уставног суда БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко позвао је јуче скупштине Посавског, Херцеговачко-неретванског и Западнохерцеговачког кантона да одмах спроведу одлуку Уставног суда ФБиХ и измијене кантоналне уставе чије поједине одредбе крше ентитетски Устав јер не признају конститутивност српског народа, као ни језике Срба и Бошњака као службене, нити ћирилицу као једно од два службена писма.

Уставни суд ФБиХ, који је у мају утврдио да неколико одредаба устава ова три кантона крше Устав ФБиХ, наложио је да кантоналне скупштине измијене своје уставе у року од шест мјесеци, али то није учинила ниједна.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пендула

30.05.2019 10:59

Срби су у федерацији масовно гласали за Цовица , и опет навуцени на танак лед никад се опаметити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема везе

30.05.2019 11:31

Па висе воле Цовица од Бакира. У Сарајеву су цак и војводе имали своје улице.У Мостару Цовиц промјенио Трг Алексе Сантица за једног устаског добровољца.Срби као и увијек на погресне се кладе

Name

Ддт

30.05.2019 13:52

Средио је то Миле у Мостару са својим пријатељем тако сто у градској управи ради 5 Срба,у министарствима 2-3 и у јавним предузецима десетак.Излазе конкурси али од њих нема ниста,посто и када сте далеко најбољи на тестирању од посла нема ниста.Али зато кад додју избори Миле одрзи предавање и сви гласају за Цовица и ХДЗ.