Srbi u FBiH traže konstitutivnost

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Savezu srpskih udruženja u FBiH Đorđe Radanović smatra da skupštine tri kontona u FBiH treba da samostalno, bez međunarodnog faktora, usaglase svoje ustave sa Ustavom FBiH da bi bila obezbijeđena konstitutivnost srpskog naroda.  

Bosna i Hercegovina 30.05.2019 | 12:13
Srbi u FBiH traže konstitutivnost
– Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH uvijek je insistirao na izmjenama kantonalnih ustava jer je potrebno da se srpski jezik i ćirilica uvedu kao službeni jezici u kantonima u kojim to nije urađeno, kao i da srpski narod konačne dobije konstitutivnost u tim kantonima – rekao je danas Radanović Srni.

On je istakao da to treba da urade domaći organi, a ne neki drugi, posebno ne neko iz međunarodne zajednice. 

Radanović je naglasio da je potrebno da Tužilaštvo BiH pokrene istrage protiv odgovornih ljudi u kantonima koji ne provode odluke Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je juče skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da odmah sprovedu odluku Ustavnog suda FBiH i izmijene kantonalne ustave čije pojedine odredbe krše entitetski Ustav jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni jezike Srba i Bošnjaka kao službene, niti ćirilicu kao jedno od dva službena pisma.

Ustavni sud FBiH, koji je u maju utvrdio da nekoliko odredaba ustava ova tri kantona krše Ustav FBiH, naložio je da kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci, ali to nije učinila nijedna.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pendula

30.05.2019 10:59

Srbi su u federaciji masovno glasali za Covica , i opet navuceni na tanak led nikad se opametiti .

ODGOVORITE
Name

nema veze

30.05.2019 11:31

Pa vise vole Covica od Bakira. U Sarajevu su cak i vojvode imali svoje ulice.U Mostaru Covic promjenio Trg Alekse Santica za jednog ustaskog dobrovoljca.Srbi kao i uvijek na pogresne se klade

Name

Ddt

30.05.2019 13:52

Sredio je to Mile u Mostaru sa svojim prijateljem tako sto u gradskoj upravi radi 5 Srba,u ministarstvima 2-3 i u javnim preduzecima desetak.Izlaze konkursi ali od njih nema nista,posto i kada ste daleko najbolji na testiranju od posla nema nista.Ali zato kad dodju izbori Mile odrzi predavanje i svi glasaju za Covica i HDZ.