Почните са његом чим први зубићи никну!

Како сачувати здравље уста и зуба најмлађих: Између оброка деци треба ускратити грицкалице и слаткише, а дозволити им само воће. Сваки млечни зуб треба лечити, јер су они чувари простора за сталне зубе важне за говор и исхрану

Здравље 30.05.2019 | 11:44
Почните са његом чим први зубићи никну!
Савршено здрави зуби и леп осмех нису нешто што се подразумева. За њихов квалитет и изглед неопходно је одговорно понашање од најранијег детињства, односно од момента ницања првих зуба. Да би се очувао овај изузетно важан орган за уситњавање хране у процесу варења, пресудну улогу имају родитељи. Они својим примером треба деци да покажу колико је значајна редовна хигијена. Под слоганом "Весели зубићи" и цела претпрошла недеља била је у знаку здравља уста и зуба, у оквиру које је указивано управо на важност денталне хигијене и усвајања здравих навика. Циљна група су били малишани од треће до шесте године и њихови родитељи.

Колико је важно очување здравља првих зуба и када се са хигијеном почиње, објашњава специјалиста дечје и превентивне стоматологије професор др Мирјана Ивановић са Клинике за дечју и превентивну стоматологију Стоматолошког факултета у Београду:

- Први зуби код деце захтевају истоветну, чак и много већу бригу у односу на зубе одраслих. Правилно одржавање млечних зуба и усне дупље има пресудну важност за каснији изглед и здравље сталних зуба и уста. Ако се превентивне мере не спроводе на ваљан начин, може доћи до појаве каријеса и обољења пародонцијума, односно потпорног апарата зуба, што у каснијем периоду доводи до њиховог губитка. Нажалост, каријес и гингивитис, односно запаљење десни, веома су распрострањена обољења код деце. Присутни су и поремећаји развоја и раста вилице, односно ортодонтске аномалије. У дечјем узрасту су честе и повреде уста и зуба, које се могу завршити губитком једног или више зуба.

* Шта подразумевају превентивне мере?

- Превентивне мере су једноставне и јефтине у односу на мере лечења, уколико до њега дође. Када је реч о свеукупном оралном здрављу, постижу и највећи ефекат. Ове мере пре свега подразумевају здравствено васпитање, као основни део примарне превенције у вртићима и школама. Труднице, такође, у контакту са гинекологом треба да добију препоруку о одласку зубару ради очувања здравља, не само сопствених, већ и зуба будућег детета, јер ће стечене здраве навике пренети на своје потомство. Што се тиче најмлађих, њима још у тренутку ницања зуба треба стварати правилне навике у исхрани, као и о правилном одржавању оралне хигијене.

* Како то изгледа у пракси?

- Да би се зуби сачували од каријеса, малишанима треба ускратити све врсте грицкалица и слаткиша између оброка. У главним оброцима треба да се нађу сви састојци неопходни за правилан раст и развој организма, док се између оброка саветује само воће. Ово је веома важно, јер навике из најранијег детињства прате нас и у одраслом добу, када зубе треба чувати готово на истоветан начин.

* А када се почиње са применом оралне хигијене?

- Да би се зуби сачували од каријеса и обољења пародонцијума, са оралном хигијеном се почиње чим се дете роди. Прва обавеза родитеља је да бебама након храњења обришу млечне остатке на деснима. Заправо, обавеза је лекара да након рођења бебе дају савет родитељима о начину очувања здравља уста и зуба. Родитељи треба да знају и да контролне прегледе детета обаве након ницања првог зуба, а затим после навршене прве године. Са непуних годину дана, када зуби полако почињу да ничу, малишанима треба дати малу меку четкицу да се сами на њу навикавају гурајући је у уста. Паста за зубе треба да има флориде у малим количинама и концентрацији прилагођеној узрасту детета. С обзиром на то да малишани у том узрасту нису у стању детаљно да спроводе оралну хигијену, неопходно је да им родитељи притекну у помоћ, односно све до седме године треба деци да перу зубе. У ствари, најбоље је да хигијену уста и зуба обављају заједно пред огледалом, или да дете пусте да посматра родитеље док перу сопствене зубе. Од седме до дванаесте године родитељи децу треба само да контролишу да ли правилно и редовно перу зубе, односно да ли то раде ујутру и увече пред спавање, када је прање зуба и најважније.

 * Колико су важни млечни зуби?

- Млечни зуби су важни за раст и развој вилице у коју ће се касније сместити стални зуби. Они су чувари простора за сталне зубе са којима треба да се обавља нормална исхрана и говор. Зато сваки млечни зуб са каријесом треба лечити и по сваку цену га сачувати. У случају да не може да се излечи, неопходно га је извадити. Каријес је инфективна болест изазвана одређеним типом бактерија, мада је фактор ризика за кварење зуба и специфичан састав пљувачке, која такође ствара услове за настанак овог обољења. И на гингивитис, који се такође јавља веома рано, треба обратити пажњу јер представља последицу лошег одржавања оралне хигијене. Манифестује се отоком, црвенилом, а некада и крварењем десни. Ако се благовремено не зауставе ови процеси, у каснијем периоду живота долази до појаве различитих облика пародонтопатије.

ПОСЛЕДИЦЕ ЛОШИХ НАВИКА

У раној младости стичу се лоше навике, као што је конзумирање дувана и алкохола, на које у превенцији посебно треба обратити пажњу. Ако се то благовремено не учини, постају значајан фактор ризика, који после 50. године може довести до појаве и оралног карцинома. Зато компликације до којих долази и лош утицај на целокупно здравље представљају значајан здравствени, али и социјални проблем - упозорава др Ивановић.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамини А, Ц, Д и из групе Б, као и минерали калцијум, фосфор и флуор, играју веома важну улогу у здрављу зуба и десни. Мањак витамина А у току развоја зуба доводи до изобличавања и одумирања амелобласта, ћелија које стварају глеђ. Такође је неопходан за обликовање свих зубних ткива. Највише га има у шаргарепи, парадајзу, кељу, свињској џигерици.

Витамин Б је одговоран за усну дупљу, па ако га нема довољно долази до промена и обољења на овом органу. Посебно га има у пивском квасцу, интегралном хлебу, кромпиру, немасној свињетини, појединим тврдим сиревима, као што је ементалер.

Ако нема довољно витамина Ц, долази до промена у телу зуба, дентину, али и у вилици, због чега може доћи до климања и испадања зуба. Такво стање обично прати крварење из десни. Да се то не би догодило, треба јести у већим количинама киви, поморанџе, лимун, першун, паприку...

Витамин Д је неопходан за минерализацију костију и зуба. Ако га нема довољно, долази до разградње костију и зуба. Да се то не би догодило, треба јести јаја, млеко, путер, лосос и рибље уље.

Од минерала посебно је важан калцијум за квалитет дентина. Ако га нема зуби постају крти зуби, лакше ломљиви. Највише га има у млеку и млечним производима, жуманцу, спанаћу, кељу и у ограниченим количинама у чоколади.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар