Počnite sa njegom čim prvi zubići niknu!

Kako sačuvati zdravlje usta i zuba najmlađih: Između obroka deci treba uskratiti grickalice i slatkiše, a dozvoliti im samo voće. Svaki mlečni zub treba lečiti, jer su oni čuvari prostora za stalne zube važne za govor i ishranu

Zdravlje 30.05.2019 | 11:44
Počnite sa njegom čim prvi zubići niknu!
Savršeno zdravi zubi i lep osmeh nisu nešto što se podrazumeva. Za njihov kvalitet i izgled neophodno je odgovorno ponašanje od najranijeg detinjstva, odnosno od momenta nicanja prvih zuba. Da bi se očuvao ovaj izuzetno važan organ za usitnjavanje hrane u procesu varenja, presudnu ulogu imaju roditelji. Oni svojim primerom treba deci da pokažu koliko je značajna redovna higijena. Pod sloganom "Veseli zubići" i cela pretprošla nedelja bila je u znaku zdravlja usta i zuba, u okviru koje je ukazivano upravo na važnost dentalne higijene i usvajanja zdravih navika. Ciljna grupa su bili mališani od treće do šeste godine i njihovi roditelji.

Koliko je važno očuvanje zdravlja prvih zuba i kada se sa higijenom počinje, objašnjava specijalista dečje i preventivne stomatologije profesor dr Mirjana Ivanović sa Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu:

- Prvi zubi kod dece zahtevaju istovetnu, čak i mnogo veću brigu u odnosu na zube odraslih. Pravilno održavanje mlečnih zuba i usne duplje ima presudnu važnost za kasniji izgled i zdravlje stalnih zuba i usta. Ako se preventivne mere ne sprovode na valjan način, može doći do pojave karijesa i oboljenja parodoncijuma, odnosno potpornog aparata zuba, što u kasnijem periodu dovodi do njihovog gubitka. Nažalost, karijes i gingivitis, odnosno zapaljenje desni, veoma su rasprostranjena oboljenja kod dece. Prisutni su i poremećaji razvoja i rasta vilice, odnosno ortodontske anomalije. U dečjem uzrastu su česte i povrede usta i zuba, koje se mogu završiti gubitkom jednog ili više zuba.

* Šta podrazumevaju preventivne mere?

- Preventivne mere su jednostavne i jeftine u odnosu na mere lečenja, ukoliko do njega dođe. Kada je reč o sveukupnom oralnom zdravlju, postižu i najveći efekat. Ove mere pre svega podrazumevaju zdravstveno vaspitanje, kao osnovni deo primarne prevencije u vrtićima i školama. Trudnice, takođe, u kontaktu sa ginekologom treba da dobiju preporuku o odlasku zubaru radi očuvanja zdravlja, ne samo sopstvenih, već i zuba budućeg deteta, jer će stečene zdrave navike preneti na svoje potomstvo. Što se tiče najmlađih, njima još u trenutku nicanja zuba treba stvarati pravilne navike u ishrani, kao i o pravilnom održavanju oralne higijene.

* Kako to izgleda u praksi?

- Da bi se zubi sačuvali od karijesa, mališanima treba uskratiti sve vrste grickalica i slatkiša između obroka. U glavnim obrocima treba da se nađu svi sastojci neophodni za pravilan rast i razvoj organizma, dok se između obroka savetuje samo voće. Ovo je veoma važno, jer navike iz najranijeg detinjstva prate nas i u odraslom dobu, kada zube treba čuvati gotovo na istovetan način.

* A kada se počinje sa primenom oralne higijene?

- Da bi se zubi sačuvali od karijesa i oboljenja parodoncijuma, sa oralnom higijenom se počinje čim se dete rodi. Prva obaveza roditelja je da bebama nakon hranjenja obrišu mlečne ostatke na desnima. Zapravo, obaveza je lekara da nakon rođenja bebe daju savet roditeljima o načinu očuvanja zdravlja usta i zuba. Roditelji treba da znaju i da kontrolne preglede deteta obave nakon nicanja prvog zuba, a zatim posle navršene prve godine. Sa nepunih godinu dana, kada zubi polako počinju da niču, mališanima treba dati malu meku četkicu da se sami na nju navikavaju gurajući je u usta. Pasta za zube treba da ima floride u malim količinama i koncentraciji prilagođenoj uzrastu deteta. S obzirom na to da mališani u tom uzrastu nisu u stanju detaljno da sprovode oralnu higijenu, neophodno je da im roditelji priteknu u pomoć, odnosno sve do sedme godine treba deci da peru zube. U stvari, najbolje je da higijenu usta i zuba obavljaju zajedno pred ogledalom, ili da dete puste da posmatra roditelje dok peru sopstvene zube. Od sedme do dvanaeste godine roditelji decu treba samo da kontrolišu da li pravilno i redovno peru zube, odnosno da li to rade ujutru i uveče pred spavanje, kada je pranje zuba i najvažnije.

 * Koliko su važni mlečni zubi?

- Mlečni zubi su važni za rast i razvoj vilice u koju će se kasnije smestiti stalni zubi. Oni su čuvari prostora za stalne zube sa kojima treba da se obavlja normalna ishrana i govor. Zato svaki mlečni zub sa karijesom treba lečiti i po svaku cenu ga sačuvati. U slučaju da ne može da se izleči, neophodno ga je izvaditi. Karijes je infektivna bolest izazvana određenim tipom bakterija, mada je faktor rizika za kvarenje zuba i specifičan sastav pljuvačke, koja takođe stvara uslove za nastanak ovog oboljenja. I na gingivitis, koji se takođe javlja veoma rano, treba obratiti pažnju jer predstavlja posledicu lošeg održavanja oralne higijene. Manifestuje se otokom, crvenilom, a nekada i krvarenjem desni. Ako se blagovremeno ne zaustave ovi procesi, u kasnijem periodu života dolazi do pojave različitih oblika parodontopatije.

POSLEDICE LOŠIH NAVIKA

U ranoj mladosti stiču se loše navike, kao što je konzumiranje duvana i alkohola, na koje u prevenciji posebno treba obratiti pažnju. Ako se to blagovremeno ne učini, postaju značajan faktor rizika, koji posle 50. godine može dovesti do pojave i oralnog karcinoma. Zato komplikacije do kojih dolazi i loš uticaj na celokupno zdravlje predstavljaju značajan zdravstveni, ali i socijalni problem - upozorava dr Ivanović.

VITAMINI I MINERALI

Vitamini A, C, D i iz grupe B, kao i minerali kalcijum, fosfor i fluor, igraju veoma važnu ulogu u zdravlju zuba i desni. Manjak vitamina A u toku razvoja zuba dovodi do izobličavanja i odumiranja ameloblasta, ćelija koje stvaraju gleđ. Takođe je neophodan za oblikovanje svih zubnih tkiva. Najviše ga ima u šargarepi, paradajzu, kelju, svinjskoj džigerici.

Vitamin B je odgovoran za usnu duplju, pa ako ga nema dovoljno dolazi do promena i oboljenja na ovom organu. Posebno ga ima u pivskom kvascu, integralnom hlebu, krompiru, nemasnoj svinjetini, pojedinim tvrdim sirevima, kao što je ementaler.

Ako nema dovoljno vitamina C, dolazi do promena u telu zuba, dentinu, ali i u vilici, zbog čega može doći do klimanja i ispadanja zuba. Takvo stanje obično prati krvarenje iz desni. Da se to ne bi dogodilo, treba jesti u većim količinama kivi, pomorandže, limun, peršun, papriku...

Vitamin D je neophodan za mineralizaciju kostiju i zuba. Ako ga nema dovoljno, dolazi do razgradnje kostiju i zuba. Da se to ne bi dogodilo, treba jesti jaja, mleko, puter, losos i riblje ulje.

Od minerala posebno je važan kalcijum za kvalitet dentina. Ako ga nema zubi postaju krti zubi, lakše lomljivi. Najviše ga ima u mleku i mlečnim proizvodima, žumancu, spanaću, kelju i u ograničenim količinama u čokoladi.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar