ИТ стручњак који помјера границе

Школовао се у четири европске земље, у једној, у којој је упознао и своју животну сапутницу, остао је да живи. У Бијељини је отворио фирму, а канцеларија му је цијели свијет.  Ово је прича о домаћој верзији Елона Муска, Бијељинцу Игору Перићу који је својим примјером доказао да се све може кад се хоће.

Република Српска 30.05.2019 | 10:45
ИТ стручњак који помјера границе
Игор Перић је ИТ стручњак који је тренутно на докторским студијама из неуро науке. Има 28 година. Уписао је Техничку школу “Михајло Пупин” и ту је све почело. До краја средњошколског образовања био једвоструки учесник свјетске олимпијаде из програмирања за средњошколце, а школу је завршио као ученик генерације и вуковац.

Како је од играња игрица дошао до развоја апликација за иПхоне и иПад, Игор је испричао за НовиГлас.

“Био сам јако млад када сам добио први рачунар и, као и сва дјеца, користио сам га за играње игрица. Међутим, постојала је игрица коју је било јако тешко прећи па сам на интернету нашао алтернативне методе откључавања неких нивоа. Први програм сам написао да ми олакша управо то – играње игрице”, каже кроз осмијех Игор и додаје да је то била прва варница због које ватра и даље гори.



Египатске пирамиде и програмирање

Посебну улогу у томе је, прича Игор, имала професорица програмирања Нада Васиљевић за коју каже да је његова друга мама.

Уз њу сам три године скоро непрестано вјежбао све могуће и немогуће алгоритамске проблеме. Тако смо завршили на пар олимпијада из програмирања – сједили смо на пирамидама у Египту, јахали камиле у Сахари и купали се у Црном мору у Бугарској, све бесплатно.Мислим да сам тада рекао себи да хоћу овако стално”, каже кроз осмијех овај амбициозни младић.



“Тхе wорлд ис yоур оyстер”

С обзиром да је средњу школу завршио као ђак генерације и вуковац, било му је омогућено бесплатно школовање на Слобомир П универзитету. И тамо је као прави радохолик, наставио да ниже успјехе који су му крчили пут за даље.

“Захваљујучи вишеструким учешћима на свјетским такмичењима у иновацијама обезбиједио сам себи бесплатне Мастер студије из области роботике и вјештачке интелигенције на три различита универзитета у Европи – Француска, Шпанија и Шкотска, у свакој земљи по један семестер”, прича Игор.

Након пар европских такмичења из роботике и успјешне праксе на институту за подводну роботику (да, овај млади човјек програмирао је чак и подморнице са брода на површини мора!) добио је понуду да остане на докторским студијама у Шпанији, али Игор је имао другачије планове.

Одлучио сам да упишем докторске студије из области неуронауке на институту за роботику у Њемачкој”, каже Игор.



“Аппле” у Бијељини?

Али, онда је услиједио позив од старих сарадника. Током мастер студија сарађивао је са компанијом из Америке. Поново су га контактирали са жељом да се прошире на европско тржиште и за локацију своје нове фирме изабрали су – Бијељину.

“Читава прича је процвјетала након њихове друге по реду понуде за “фулл тиме” ангажман, када сам одлучио да у други план ставим докторске студије и бацим се у индустрију. Већ сам знао да ме привлаче изазови, да уживам рјешавајући тешке проблеме које нико други не зна да ријеши и то се највише допало мојим будућим послодавцима. Имали су сличну радну етику мојој: “Не стајемо кад смо уморни, него кад је готово”.



Преузео је улогу посредника  и отворио прву фирму у Бијељини која се бави развојем софтвера за иПхоне и иПад.

Поносно истиче и још једну чињеницу коју не зна много људи.

“Имао сам понуде за посао од двије различите ИТ корпорације чије телефоне и интернет претраживач сви користе”.

Ах, та љубав… или боље – аморе

Његова жена је из Шпаније и упознао ју је током мастер студија у тој земљи. Прошле године су своју љубав крунисали браком.

“Тиффанy Рубí Дíаз Хернáндез сам упознао у другом семестру мастер студија у граду на сјеверу Шпаније, Гирони. У склопу предмета “Локална култура” у том семестру имали смо модул “Тандем”, који подразумијева упознавање са додјељеном особом из Шпаније са којом је требало да размијенимо културолошка, лингвистичка и историјска искуства о својим земљама. Рубí је била мој тандем и срећном игром околности размијенили смо и мало више него што је прописано планом и програмом”, кроз осмијех прича Игор.



Након везе која је трајала четири године, грађански брак склопили су у Шпанији, а онај забавнији дио оставили су за Босну.

“Фешту смо правили код нас. Слали смо аутобус по двадесетпет гостију који су из Шпаније долетјели у Београд. С обзиром да су латиноамериканке у Републици Српској релативно ријетка појава, Рубí већ препознају радници у већини наших институција”, каже Игор и додаје да себе сматра јако срећним из више разлога, али највише због тога што му се животни пут укрстио са тако дивном особом тако далеко од њихових родних земаља.



“Већ замишљам размјере кризе идентитета коју ће нам дјеца имати”, завршава ову озбиљну причу шалом.

Ништа без ћевапа

Игор сада живи на релацији Барселона – Бијељина. На питање када би могао да бира, гдје би живио каже – Могу да бирам и живим у Барселони.

У Бијељини је често из три разлога.

“Једним дијелом због породице и пријатеља, другим дијелом због ћевапа а трећим због екипе програмера која ради са нама од ове године”.

У слободно вријеме нађе времена и за спорт, носилац је црног појаса у теквондоу, свира гитару, игра стони тенис и, како каже, помаже људима да уживају док граде своје каријере.



Без обзира на све успјехе, дешава се да сумња у себе, али увијек има подршку.



Дужан сам једно огромно хвала секи Дајани и мами Наташи што су ме трпјеле свих ових година (смијех). Сад без шале – били смо релативно млади када су нам родитељи прошли кроз тежак развод и те године су великим дијелом обликовале оно што сам данас. Све ово је са њима било далеко лакше”.

Рецепт за успјех

Како каже за крај, не постоји универзалан рецепт. Труд није битан ако не даје резултате.

Људи обично прижељкују да раде оно што воле, а не да воле оно што раде. Умјесто да се надам да ћу да имам урођену љубав према ономе што радим, трудио сам се да научим да заволим оно што знам да је добро за моју будућност” поручује на крају Игор.

(Нови Глас)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Родитељ

30.05.2019 07:55

Свака цаст мајсторе! Овакви људи требају бити на насим телевизијама 90% времена и бити узор насој дјеци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

30.05.2019 13:09

Са оваквим фирмама за продају магле ћемо се развити само тако. Не знам коме то треба, вероватно запошљава још двојица са неких приватних факутлет типа Павловић и Апејрон. Шта они производе, и колико то користи народу. Јел може народ од њихових производа и услуга да живи?

Name

ре

30.05.2019 13:43

Засто на овим горе визиткама, папирима писе Игор Периц Босниа, а не писе Република Српска??? Пропаст.

Name

Ре Вибер

30.05.2019 16:11

сто би ти зивио од његовог рада? Лопату у саке и на посао. Следеце године су избори па це ти предсједник пјевати а ти цес узивати уз крметину под сатром.

Name

Идиот

30.05.2019 20:59

Е мој Веберу који си ти идиот и дилетант...везе ти о животу немаш а ни елементарног предзнања о послу којим се овај човјек бави. Схвати сам једну ствар и то ти је истина .ГЛУП СИ..

Name

Приједор

30.05.2019 08:08

Свака част за овог момка. Напокон прочитати нешто лијепо, наспрам овим тешких вијести о сиромаштву, одласцима, неперспективи, бахацену политичара, корупцији и криминалу. Такође сам завршио државни факултет Универзитета у БЛ, дијете сам палог борца, незапослен. Ни мало нисам љубоморан на овог момка. Сретно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

30.05.2019 08:19

Човјек за примјер, шта друго рећи... Имате на једној страни паметног и успјешног младог човјека који се доказао у свијету... На другој страни имате кркане политичаре огрезле у криминалу са купљеним дипломама, као Кајисија на пример... И блентави народ опет иде за овим другима који воде у пропаст... Иначе Бијељина је дала много паметних људи, који су отишли из Бијељине. Имате доктора физике, права итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лондон

30.05.2019 08:24

Сво постовање и само напријед и да будес нас БИЛЛ ГАТТС ПОЗДРАВ И СВЕ НАЈ БОЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лондон

30.05.2019 16:05

за колегу из Лондона: није Гаттс него Гатес. Бар толико се могло науцити родјаце, цак и ако радис у ауто праоници.

Name

Еx

30.05.2019 08:30

Цеститам! Свака цаст! Само да те не крену рекетирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма наравно

30.05.2019 08:33

Требају али не могу доћи на ред од једног талента из Лакташа. Мали је таленат и за хардвер и софтвер и његова је фирма најбоља а зато је бирају и министарства Републике Српске, јавна предузећа, фондови. И толико је добра за ИТ технологије да увијек буду изабрани као најбољи. Уз то је мали и експерт и за кошарку па је постао и предсједник најјаче регионалне лиге. А тек за шопинг ту је ненадмашан. Ако вам треба пословни простор у Шопинг Молу кад газда Мишка само се јавите малом и мало га поткујете. И нема проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташенко

30.05.2019 09:48

Заборавио си да додаш да је и струњачак за производњу јабука.

Name

ре

30.05.2019 13:46

То је нас будуци цувар и спасиоц,...будуци предсједник РС, након Милорада преузима нас Игор!

Name

синип

30.05.2019 08:50

Е то је стручњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мике97

30.05.2019 09:19

Браво царе! А задњом реценицом си нас натјерао све на размисљање :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

30.05.2019 09:36

Превисе знас децко , има да те рокну ови наси :П

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВАКА ЧАСТ

30.05.2019 09:51

ОВО ТРЕБА БИТИ ПРИМЈЕР ДРУГИМА А НЕ КРКАНИ, ПРИМИТИВЦИ, ШАТОРСКЕ КАБАДАХИЈЕ, КРИМИНАЛЦИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

30.05.2019 10:01

Стварно цијеним успјесне и младе карактере који својом памецу и способносцу унапредјују зивоте. Медјутим, ех медјутим... сад це му у Бијељину, "Свемоцни Мићо Трећина" послати инспекцију, да се то види ко из Бијељине има право осим њега, да се појави у вијестима... ко се усуди јос, осим ћомија, да буде млад, успјесан и паметан... е свакодневнице наса насушна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.05.2019 10:19

Ово не би био да је затуцан .Не казе дзабе :Тхе wорлд ис yоур оyстер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо Мароје

30.05.2019 11:24

НАПОКОН НЕШТО НОРМАЛНО,ДИВНО И НАДАСВЕ ФАСЦИНАНТНО!!! МОМЧИНО СВАКА ЧАСТ! ТРЕБА ТЕ АНГАЖОВАТИ У СВЕ ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ,ДА МАЛО ДЈЕЦУ АНИМИРАШ ЗА НЕШТО ПОЗИТИВНО! ДИВНО,ДИВНО,ДИВНО!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

30.05.2019 18:51

Моје дубоко постовање! Много среце, здравља и успјеха у зивоту, од срца ти зелим!

ОДГОВОРИТЕ