Јесу ли јаја уопште здрава?

Јаја доминирају у свим врстама менија и обавезна су у доручку било да је реч о брзој храни или такозваном "здравом" оброку. Али да ли јаја подижу холестер? Треба ли да једете омлет од беланаца или могу и жуманца? Или је важно да су органска јаја, и да ли су она хранљивија?

Здравље 29.05.2019 | 15:35
Јесу ли јаја уопште здрава?
Научници су дуго расправљали о здравственим користима и ризицима од јаја, а контроверзе се настављају. Недавна студија објављена у магазину ЈАМА повезала је холестерол у јајима са повећаним ризиком од кардиоваскуларних обољења и ране смрти, чак и када их једемо у мањим количинама, преноси "Тајм".

Има још много тога што треба да се истражи, али научници, ипак, кажу да је и ово што се до сада потврдило кроз студије, показало да је реч о здравој храни и да их не треба избегавати.

На питање да ли су јаја здрава, нутриционисти кажу да их протеини и витамини чине здравом опцијом.

"Рекао бих да су јаја веома здрава, са 13 есенцијалних витамина и минерала", каже дијететичар Бригит Зејтлин.

"Плус, они су добар извор висококвалитетних протеина, а то је оно што наше тело користи за изградњу и одржавање јаких, здравих мишића."

Једно веће јаје има око шест грама протеина, али и 72 калорије. Јаја су такође богата хранљивим састојцима као што су биотин, који претвара храну у употребљиву енергију, холин, есенцијални микронутријент који поспешује метаболизам, витамин А, важан за имуни систем, лутеин и зеаксантн, антиоксиданти који штите тело од слободних радикала. Јаја су једина храна која природно садржи витамин Д, који одржава кости јакима, преноси Недељник.

Годинама, жуманце је издвајано као нездраво због свог холестерола: једно веће јаје садржи 186 мг холестерола, а дневне препоручене дозе су мање од 300 мг. Повезивано је са срчаним обољењима, али нова истраживања показују да за већину људи, холестерол у исхрани можда неће значајно утицати на ниво холестерола у крви.

Ипак, друга студија која је трајала 31 годину, показала је да пола јајета дневно, што значи три или четири недељно, повећава ризик од кардиоваскуларних болести за шест процената, а ризик од ране смрти за осам процената. Зато је важно претходно консултовати лекара, али не заборавите, додају стручњаци, да су користи од жуманца довољна да их не искључујете из исхране (и то због гвожђа, фолата, витамина, лутеина и зеаксантина). Нутритивна вредност беланца своди се на неке Б витамине и протеине, због чега многи стручњаци охрабрују једење целог јајета. Такође, омлет ће бити укуснији када се укључи жуманце, а губи се скоро половина количине протеина у јајету када се оно баци, наводе стручњаци.

Не треба заборавити ни да је холестерол у исхрани од 2015. нешто што се не сматра оним што подиже холестерол у крви. “Фактори ризика су вероватније повезани са болестима срца и укључују генетику, седелачки начин живота, као и животни стил који укључује пушење и конзумирање алкохола.”

Кувана јаја су добра за вас јер чине протеин лакше сварљивијим и повећавају искористивост биотина, али можете да их једете на толико различитих начина, додаје Зејтлин.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар