Подршке БиХ на путу према ЕУ

Комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан представо је данас нови извјештај о земљама које су желе постати чланицама Европске унији укључујући и Босну и Херцеговину. Хан је истакао да БиХ мора провести реформе, те да је ЕУ мишљења да подржава БиХ у корацима на путу ка ЕУ.

Босна и Херцеговина 29.05.2019 | 12:25
Подршке БиХ на путу према ЕУ
"Превише смо пута разматрали стратегију за Западни Балкан и хтјели смо успоставити фер политику проширења. Позван сам да вам представим, а у међувремену је колегиј усвојио тај пакет па вам могу рећи шта је у том пакету. Овогодишњи пакет води рачуна о напретку на Балкану и обухвата свеукупну комуникацију и напретку земаља према чланству. Стални ангажман укључује конкретне напретке, као и први самит у 15 година", казао је Хан на почетку обраћања.

"Неке од земаља су оствариле историјске резултате и самим тим оставиле изазов. Морамо рећи шта је добро тамо гдје има доброг. Неке земље су урадиле јако пуно, то се односи на Албанију и Сјеверну Македонију и препоручити ће се Вијећу да отвори преговоре. Не затварамо очи за остала питања, кандидати морају постићи одрживе резултате на одређеним подручјима", казао је Хан.

"Основни циљ политике ЕУ је да настави увозити стабилност те постоји потреба да Западни Балкан постигне већи прогрес на помирењу. Трећи изазов јесте економија. Још постоје значајне слабости, земље морају наставити са реформама и ријешити незапосленост. Кључни фактор за подизање стандарда живота је регионална интеграција", поручио је Хан.

Хан је додао да су Албанија и Сјеверна Македонија испуниле реформе које су зацртале.

"Истакао бих важну ствар: Иако ЕУ постаје највећи трговински партнер Западног Балкана, морамо узети у обзир пословање Кине на Балкану. Драго ми је да су Албанија и Сјеверна Македонија искористиле могућност. Албанија проводи реформу правосуђа, Сјеверна Македонија је наставила са амбициозном агендом и то је примјер како се јачају добросусједски односи и показује моћ европске перспективе. Обје земље су испуниле реформе које су зацртали".

"Црна Гора и Србија морају дјеловати са већом одлучношћу, морају имплементирати реформе владавине права и то је најважнији условна путу ка ЕУ. Дијалог Београда и Приштине, мора допринијети стварању стабилнијег окружења. Тарифе које је Косово наметнуло на тарифе треба измијенити. Што се тиче апликације БиХ, Комисија је дала мапу пута за реформе на плану демократије, владавине права и реформу јавне управе. По први пут се разматра ситуација у БиХ у односу на стандарде. Прекретница може бити мишљење ЕУ које показује да подржава БиХ у њеним корацима. Вијеће ће донијети одлуку и ту ће се третирати све реформе на нивоу БиХ", казао је Хан.

Цхристиан Дан Преда се обратио након Хана те казао да је задовољан да је обављено Мишљење за БиХ које је позитивно и да се нада ће Европско вијеће препознати да БиХ треба добити кандидатски статус.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Опрез са ЕУ

29.05.2019 11:21

Док ми додјемо до ЕУ систем це се распасти! За нас је највазније питање економски развој и запосљавање, а запосљавање иде за сада само када радимо у ЕУ земљама - од тога имају земље еx-yу само пада наталитета и ниста друго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

29.05.2019 11:35

Има један " Мит о обећаној земљи "који је укорјењен у људску подсвијест... као и Мит о злазном добу ил мит о пророку који води народ из робства... разни митови модерног доба имају ту основу, да човијек вјерује и да му та вјера даје наду и вољу... Госин Хан нисмо ми толико глупи да не знамо шта причаш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо вец у ЕУ

29.05.2019 11:35

Празне прице слусамо вец одавно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре

29.05.2019 12:04

Све убрзавају за пријем БиХ у ЕУ, због бурлини Руса.

Name

Поп

29.05.2019 11:40

Једина је подрска да ви наметнете закон 9 поријеклу имовине.и тако бих сви Додиково.Бакирови и Драганови људи пали заједно са њима.а ви их подрзајете.овдје се краде лопатом а корупција и у дјецијим вртицима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вец 20 година празна прица!

29.05.2019 11:57

Која будала јос вјерује у празна обецања комисара ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ива

29.05.2019 12:25

КОЈИ БОЛАН ПУТ У ЕУ,ВИДИС ЛИ ТИ СТА ЈЕ КОД НАС У ТУЗИЛАСТВУ.КРИМИНАЛ ЈЕЛ ТО УСЛОВ ЗА ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

29.05.2019 13:23

Ахахаха....у рукавицама се клепају милиони и милијарде, народу ни коске не бацају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.05.2019 18:22

И нека финансијска подрска, не само вербална, би добро досла, за обавезном назнаком за утросење средстава у нпр. субвенције за самозапосљавање или тако несто слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стање је сада такво

29.05.2019 20:31

Ниста од ЕУ, хаос у којем смо одговара и њима и овим.

ОДГОВОРИТЕ