Podrške BiH na putu prema EU

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predstavo je danas novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Han je istakao da BiH mora provesti reforme, te da je EU mišljenja da podržava BiH u koracima na putu ka EU.

Bosna i Hercegovina 29.05.2019 | 12:25
Podrške BiH na putu prema EU
"Previše smo puta razmatrali strategiju za Zapadni Balkan i htjeli smo uspostaviti fer politiku proširenja. Pozvan sam da vam predstavim, a u međuvremenu je kolegij usvojio taj paket pa vam mogu reći šta je u tom paketu. Ovogodišnji paket vodi računa o napretku na Balkanu i obuhvata sveukupnu komunikaciju i napretku zemalja prema članstvu. Stalni angažman uključuje konkretne napretke, kao i prvi samit u 15 godina", kazao je Han na početku obraćanja.

"Neke od zemalja su ostvarile istorijske rezultate i samim tim ostavile izazov. Moramo reći šta je dobro tamo gdje ima dobrog. Neke zemlje su uradile jako puno, to se odnosi na Albaniju i Sjevernu Makedoniju i preporučiti će se Vijeću da otvori pregovore. Ne zatvaramo oči za ostala pitanja, kandidati moraju postići održive rezultate na određenim područjima", kazao je Han.

"Osnovni cilj politike EU je da nastavi uvoziti stabilnost te postoji potreba da Zapadni Balkan postigne veći progres na pomirenju. Treći izazov jeste ekonomija. Još postoje značajne slabosti, zemlje moraju nastaviti sa reformama i riješiti nezaposlenost. Ključni faktor za podizanje standarda života je regionalna integracija", poručio je Han.

Han je dodao da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile reforme koje su zacrtale.

"Istakao bih važnu stvar: Iako EU postaje najveći trgovinski partner Zapadnog Balkana, moramo uzeti u obzir poslovanje Kine na Balkanu. Drago mi je da su Albanija i Sjeverna Makedonija iskoristile mogućnost. Albanija provodi reformu pravosuđa, Sjeverna Makedonija je nastavila sa ambicioznom agendom i to je primjer kako se jačaju dobrosusjedski odnosi i pokazuje moć evropske perspektive. Obje zemlje su ispunile reforme koje su zacrtali".

"Crna Gora i Srbija moraju djelovati sa većom odlučnošću, moraju implementirati reforme vladavine prava i to je najvažniji uslovna putu ka EU. Dijalog Beograda i Prištine, mora doprinijeti stvaranju stabilnijeg okruženja. Tarife koje je Kosovo nametnulo na tarife treba izmijeniti. Što se tiče aplikacije BiH, Komisija je dala mapu puta za reforme na planu demokratije, vladavine prava i reformu javne uprave. Po prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na standarde. Prekretnica može biti mišljenje EU koje pokazuje da podržava BiH u njenim koracima. Vijeće će donijeti odluku i tu će se tretirati sve reforme na nivou BiH", kazao je Han.

Christian Dan Preda se obratio nakon Hana te kazao da je zadovoljan da je obavljeno Mišljenje za BiH koje je pozitivno i da se nada će Evropsko vijeće prepoznati da BiH treba dobiti kandidatski status.

(N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Oprez sa EU

29.05.2019 11:21

Dok mi dodjemo do EU sistem ce se raspasti! Za nas je najvaznije pitanje ekonomski razvoj i zaposljavanje, a zaposljavanje ide za sada samo kada radimo u EU zemljama - od toga imaju zemlje ex-yu samo pada nataliteta i nista drugo!

ODGOVORITE
Name

izraelac

29.05.2019 11:35

Ima jedan " Mit o obećanoj zemlji "koji je ukorjenjen u ljudsku podsvijest... kao i Mit o zlaznom dobu il mit o proroku koji vodi narod iz robstva... razni mitovi modernog doba imaju tu osnovu, da čovijek vjeruje i da mu ta vjera daje nadu i volju... Gosin Han nismo mi toliko glupi da ne znamo šta pričaš...

ODGOVORITE
Name

Mi smo vec u EU

29.05.2019 11:35

Prazne price slusamo vec odavno!

ODGOVORITE
Name

re -re

29.05.2019 12:04

Sve ubrzavaju za prijem BiH u EU, zbog burlini Rusa.

Name

Pop

29.05.2019 11:40

Jedina je podrska da vi nametnete zakon 9 porijeklu imovine.i tako bih svi Dodikovo.Bakirovi i Draganovi ljudi pali zajedno sa njima.a vi ih podrzajete.ovdje se krade lopatom a korupcija i u djecijim vrticima

ODGOVORITE
Name

Vec 20 godina prazna prica!

29.05.2019 11:57

Koja budala jos vjeruje u prazna obecanja komisara EU?

ODGOVORITE
Name

iva

29.05.2019 12:25

KOJI BOLAN PUT U EU,VIDIS LI TI STA JE KOD NAS U TUZILASTVU.KRIMINAL JEL TO USLOV ZA EU

ODGOVORITE
Name

Jaffa

29.05.2019 13:23

Ahahaha....u rukavicama se klepaju milioni i milijarde, narodu ni koske ne bacaju.

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.05.2019 18:22

I neka finansijska podrska, ne samo verbalna, bi dobro dosla, za obaveznom naznakom za utrosenje sredstava u npr. subvencije za samozaposljavanje ili tako nesto slicno.

ODGOVORITE
Name

Stanje je sada takvo

29.05.2019 20:31

Nista od EU, haos u kojem smo odgovara i njima i ovim.

ODGOVORITE