Социјални партнери сагласни с Владом

Став свих социјалних партнера на Владин приједлог општег колективног уговора коначно би требало да буде познат. Из Савеза синдиката Републике Српске је поручено да је за њих прихватљиво оно што је до сада испреговарано. Да ли то значи да ће послије вишегодишњих безуспјешних састајања социјалних партнера општи колективни уговор коначно бити потписан?

Република Српска 28.05.2019 | 20:07
Социјални партнери сагласни с Владом
Послије више од три године безуспјешног преговарања радници у Републици Српкој коначно би требало да добију општи колективни уговор. Из савеза синдиката Републике Српске кажу да је оно што је из ресорног министарства понуђено у радном документу за њих прихватљиво и да очекују да ће овај документ коначно бити потписан.

У коначној верзији општег колективног уговора се дефинише регрес од најмање 450 конвертибилних марака, као и увећана накнада за рад ноћу од 30 одсто, за прековремени рад 25 процената и на дане државног празника 40 одсто, као и давања у случају смрти и теже болести члана породице и рођења дјетета.

Из Уније удружења послодаваца је за БН раније речено да је текст оквирно прихватљив, али да чекају став Скупштине овог удружења, док су из Конфедерације синдиката поручили да коначну верзију Општег колективног уговора неће подржати.

Након усвајања измјена Закона о раду крајем 2015. године, социјални партнери су више десетина пута покушавали да договоре текст општег колективног уговора, али без икаквог конкретног успјеха.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ре

28.05.2019 21:34

Нема пара, какви уговори нема од тога ниста. Из празне не пуца брале. Стање коме, зивот на апаратима.

ОДГОВОРИТЕ