Socijalni partneri saglasni s Vladom

Stav svih socijalnih partnera na Vladin prijedlog opšteg kolektivnog ugovora konačno bi trebalo da bude poznat. Iz Saveza sindikata Republike Srpske je poručeno da je za njih prihvatljivo ono što je do sada ispregovarano. Da li to znači da će poslije višegodišnjih bezuspješnih sastajanja socijalnih partnera opšti kolektivni ugovor konačno biti potpisan?

Republika Srpska 28.05.2019 | 20:07
Socijalni partneri saglasni s Vladom
Poslije više od tri godine bezuspješnog pregovaranja radnici u Republici Srpkoj konačno bi trebalo da dobiju opšti kolektivni ugovor. Iz saveza sindikata Republike Srpske kažu da je ono što je iz resornog ministarstva ponuđeno u radnom dokumentu za njih prihvatljivo i da očekuju da će ovaj dokument konačno biti potpisan.

U konačnoj verziji opšteg kolektivnog ugovora se definiše regres od najmanje 450 konvertibilnih maraka, kao i uvećana naknada za rad noću od 30 odsto, za prekovremeni rad 25 procenata i na dane državnog praznika 40 odsto, kao i davanja u slučaju smrti i teže bolesti člana porodice i rođenja djeteta.

Iz Unije udruženja poslodavaca je za BN ranije rečeno da je tekst okvirno prihvatljiv, ali da čekaju stav Skupštine ovog udruženja, dok su iz Konfederacije sindikata poručili da konačnu verziju Opšteg kolektivnog ugovora neće podržati.

Nakon usvajanja izmjena Zakona o radu krajem 2015. godine, socijalni partneri su više desetina puta pokušavali da dogovore tekst opšteg kolektivnog ugovora, ali bez ikakvog konkretnog uspjeha.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

re

28.05.2019 21:34

Nema para, kakvi ugovori nema od toga nista. Iz prazne ne puca brale. Stanje kome, zivot na aparatima.

ODGOVORITE