Прича: Лудило Истока...

Пет најбољих тимова не зна како ће изгледати у следећој сезони! Којем ће се царству приклонити Ленард? Преко 200 кошаркаша овог лета у НБА ће имати статус слободног агента, а свакако "најврелији" ће бити Каваји Ленард. те смо вам приредилии комплетан преглед тржишта играча које је пред нама почев од Источне конференције.

Кошарка 29.05.2019 | 00:00
Прича: Лудило Истока...
Све је јасно – Голден Стејт и Торонто ће се борити за титулу првака НБА лиге у серији која почиње у ноћи с четвртка на петак. Вориорси још не знају хоће ли имати на располагању Кевина Дуранта, а Репторси се надају да могу да искористе слабости првака и посљедњих година најбоље екипе НБА лиге.

Победом Торонта у финалу Источне конференције против Милвокија спуштена је завеса на луду сезону на Истоку која је донела пуно узбуђења. Чињеницу да је Леброн Џејмс свој таленат преселио на Запад покушало је да искористи пет екипа – Бостон, Милвоки, Филаделфија, Торонто и Индијана, која се помало изненађујуће прикрала квартету првонаписаних, али која је играма у овој сезони показала да је не смемо прескочити када се прича о врху Истока.

Део тих тимова своје је ростере слагао органски, путем драфта и раста и младих играча, део је трејдовима доводио велике звезде, део је комбиновао прва два начина, али свима је заједничко једно – овог лета имају пуно, пуно посла. Наиме, свака од ових пет екипа до почетка следеће сезоне може да претрпи значајне промене и у нову трку за прстен уђе практично у непрепознатљивом издању. Што ће се догађати у прелазном року, тешко је прогнозирати, али ми вам доносимо преглед стања с уговорима. Када све прочитате, схватићете који нас хаос очекује...

ТОРОНТО РЕПТОРС

Под уговором за следећу сезону: Кајл Лаури (33.500.000), Серж Ибака (23.200.000), Норман Пауел(10.100.000), Фред Ванвлит (9.300.000), О-Џи Ануноби (2.200.000), Пасцал Сијакам (2.300.000);

Слободни играчи: Марк Гасол (играчева опција, 25.900.000), Кавај Ленард (играчева опција, 21.300.000), Дени Грин, Патрик Мекоу (иде за понуду 18.000.000+), Џереми Лин, Џоди Микс...

Масаи Ујири се прошлог лета коцкао, а засад се може рећи како му се то исплатило. Иако није имао никакву гаранцију да ће Ленард остати у Канади и након ове сезоне, главни оперативац Торонта је одлучио да уђе у трејд са Сан Антонио Спарсима не би ли довео можда и најбољег играча лиге у редове Репторса. Знао је да му је минимални циљ финале Истока, али исто тако да му ни наступ у великом НБА финалу, где се Торонто заслужено налази, не гарантује да ће Ленард остати у Торонту. У случају титуле коцкице би се вероватно друкчије сложиле, али како је Голден Стејт фаворит у финалној серији ипак ћемо Торонто за следећу сезону "сложити" кроз претпоставку да ће титулу ипак освојити Вориорси.

Без обзира на то Ујири сада има добру позицију за преговоре с Ленардом. Чињеница је да је већ освојио НБА титулу и да има појединачну титулу МВП-а финала и да би му у теорији друге ствари могле бити важније, али пракса увек показује да сви спортисти желе да буду на врху, да покоре свет. Ленард игра невероватно добро у плеј-офу, као да је мутант Мајкла Џордана и Скотија Пипена и сигурно је да би он сваку екипу могао да учини бољом, али из ове перспективе је јасно да му Торонто у овом тренутку нуди највеће шансе за титулу у следећој сезони осим неких готово немогуће изводивих комбинација да се прикључи Голден Стејту или Хјустону. Све остало, укључујући његов долазак у, рецимо, Клиперсе те довођење још једног суперстара у ту екипу, тражи ново уигравање и слагање екипе док су у Репторсима ствари практично већ сложене. Додуше, све ово што се догађало с Кавајијем у посљедњих годину и по, односно од почетка његових проблема са Спарсима, прилично је нејасно и тешко је знати шта тачно жели човек којем би на прикривању емоција, односно изразу лица завидио и Најт Кинг из Игре престола. Да ли је њему ипак важније играње на великом тржишту од компетентне екипе, остаје да се види.

Од језгра екипе под уговором за следећу сезону нису Ленард, Марк Гасол и Дени Грин. Гасол ће сигурно имати понуда, али сумњам да ће му било ко дати и приближно толике новце колике би имао у Репторсима ако 'покупи' своју опцију. И без обзира на Ленарда, Гасол би могао да се одлучи за останак у Торонту, а у тренутку када би Каваји рекао да остаје у Канади, веројатно би му се и Марк одмах прикључио. У тој ситуацији остаје само Дени Грин, али с обзиром на оно што је показао у плеј-офу, његов останак за било што осим ветеранског минимума био би претеран.

Ујири мора да наговори Ленарда, па макар да 'покупи' своју задњу годину и одгоди коначну одлуку до следећег љета када ће се Торонто сасвим сигурно 'ресетовати', с или без Кавајија. Богати уговори тада истичу Кајлу Лаурију и Сержу Ибаки као и Гасолу и Ленарду (ако они 'покупе' своје опције у актуелном уговору) те ће Ујири имати брдо новца на располагању. Ако би пак успео да наговори Ленарда да потпише дугорочну сарадњу с Репторсима већ овог лета, онда ће следећег имати снажне аргументе за слагање још јаче екипе око њега. Кад имаш таквог играча на ростеру, онда је лакше сложити све око њега. Зна то добро и Ујири којем се коцкање исплатило и сада има добре карте у рукама. Још увек не може славодобитно да покупи све улоге, али је стварно у одличној позицији.

МИЛВОКИ БАКС

Под уговором за сљедећу сезону: Јанис Адетокумбо (25.800.000), Ерик Бледсо (15.600.000), Тони Снел(11.300.000), Ерсан Иљасова (700.000), Ди Џеј Вилсон (2.900.000), Донте Дивенсензо (2.900.000)

Слободни играчи: Крис Мидлтон (играчева опција, 13.000.000), Малколм Брогдон (за понуду 19.000.000+), Џорџ Хил (негарантованих 18.000.000), Никола Миротић, Брук Лопез, Пет Конатон (негарантованих 1.700.000), Стерлинг Браун (негарантованих 1.600.000), Пау Гасол, Тим Фрејзер.

Како се брзо ствари мењају... Пре десетак дана Милвоки је био у сјајној позицији – Бакси су били најбољи у регуларном делу сезоне, лако су прошли Детроит и тек нешто теже Бостон у прве две рунде плеј-офа, а у трећој имали 2-0 против Торонта. Смешило им се финале против Голден Стејта и аналитичари су већ почели да пишу о томе што треба Јанису Адетокумбу и друштву да победе повредама и те како начете Вориорсе. Но, онда су Репторси победили у четири узастопне утакмице па су играчи Милвокија уместо у финале кофере спаковали за одмор.

Пораз од Торонта не би био толико болан да није разоткрио све слабости Бакса. На страну то што Јанис није био на нивоу Кавајија Ленарда, за те ствари је ипак важно плеј-оф искуство и додатни рад на неким сегментима игре до којих ће грчки кошаркаш сигурно доћи. Већи је проблем што се "пратеће особље" показало недостојним својих улога.

Крис Мидлтон фигурира као други играч тима, а иако је већ дуже време јасно да он није способан да буде "друга виолина" шампионске екипе, сада су ваљда и највећи заговаратељи његовог лика и дела добили потврду да је то тако. Мидлетон није у стању да континуирано буде опасан у нападу, посебно када Јаниса нема на паркету, а ни у обрани није сензационалан. Није успео да успори Кавајија па је тренер Мајк Буденхолцер у задњој утакмици противничког најбољег играча "дао" Малколму Брогдону. И то не би би толики проблем да Мидлтон овог лета неће на тржиште. Има он опцију да узме 13 00.000 долара, али он је у лову на максималан уговор којег би могао добити и којег ће му Бакси вероватно дати.

"Прва пратиља" Адетокумбу би могао бити Брогдон с чијим би потпуно здравим наступом можда Бакси сада били у припремама за Голден Стејт. Он је ове сезоне уистину сазрео у оба смера и дефинитивно се ради о сјајном играчу којем такође истиче уговор. А и он ће тражити ако не максималан, онда уговор који неће бити мањи од 15.000.000 долара по сезони. Како сви остали клубови могу Брогдону послати понуду коју Милвоки може изједначити, лако је очекивано да би могло бити оних који ће му понудити и 20.000.000. А онда је на Баксима да изједначе.

Трећи члан ударне петорке који је овог лета требао бити на тржишту, Ерик Бледсо, током сезоне је добио продужење уговора. А управо то би се могло показати и највећом грешком. Играо је Бледсо сјајно у регуларном делу сезоне, али у плеј-офу, а посебно против Торонта, човек је практично нестао с терена. Још горе, играчи Репторса нису уопште обраћали пажњу на њега у обрани, барем када би остао на спољњем шуту којег није могао да убоде. А тај Бледсо је добио уговор до 2023. у распону од 15 до 19.300.000 долара по години.

Као да ови проблеми нису доста, Милвоки мора да пронађе начин да потпише Брука Лопеза који им је концептуално јако важан, уговор Пета Конатона ће брзо постати гарантован, за Николу Миротића сигурно неће имати лове, а питање је и што с Џорџом Хилом од чијих је 18.000.000 за следећу сезону гарантовано бити само милион.

Дефинитивно пуно упитника у слагању ростера за екипу која нам је у последње четири утакмице понудила пуно знакова питања у игри. А све то постаје лагани знак за панику у Милвокију јер неће проћи дуго, а да Јанису истекне уговор. У лето 2021. Грк може да изађе на тржиште. То значи да Бакси имају још две сезоне да покажу како су у стању да око њега саграде шампионску екипу. Ова то није, а лако се може догодити да Јанис остане везан уз њу.

ФИЛАДЕЛФИЈА 76ЕРС

Играчи под уговором: Жоел Ембид (27.500.000), Бен Симонс (8.100.000), Заире Смит (300.000), Џона Болден (1.600.000)

Слободни играчи: Џими Батлер (играчева опција, 19.800.000), Тобијас Херис, Џеј Џеј Редик, Бобан Марјановић, Џонатон Симонс (негарантованих 5.700.000), Мајк Скот, Фуркан Коркмаз, Џејмс Енис(играчева опција, 1.800.000), Ти Џеј Меконел, Амир Џонсон, Грег Монро.

Процес је готов. Завршио се још одабиром Маркелеа Фулца, а на њега су заборавили у тренутку када су у Филаделфију стигли Џими Батлер и Тобијас Херис. Сиксерси су јурнули на све или ништа, а иако баш нису остали на "ништа", пораз од Торонта у полуфиналу Истока их је оставио далеко од "свега". И сада је важно шта ће направити овог љета.

Три члана ударне петорке остају без уговора, а ту је јасан приоритет – задржавање Џимија Батлера. С њим је прилично тешко прогнозирати какве су му намере јер је променио три клуба у задње две године, али можда би управо то могла бити велика помоћ Сиксерсима у његовом задржавању. Наиме, иза Батлера су остали репови и у Чикагу и посебно у Минесоти, а нови одлазак из екипе у којој је био свега пола године сигурно му неће помоћи у стицању популарности. Друга, пуно важнија ствар од ове је чињеница да се Батлер добро уклопио у Сиксерсе – комплементаран је с Ембидом, а публика у Филаделфији је одувек волела херо балл играче, оне који ће без имало срама потегнути најтеже шутеве у најважнијим тренуцима утакмице. Батлерова улога добро је деловала и на Бена Симонса којег све мање доживљавамо као новог Меџица Џонсона, с којим је имиџем дошао у лигу, а све више као побољшаног Раџона Ронда што уопште није лоша улога колико можда некоме на прву звучи.

Све у свему, Филаделфија мора да направи све како би Батлера задржала у тиму, а онда ће бити лако. Или барем лакше. Тобијас Херис ће добити негде 20-ак милиона по сезони, али Сиксерси би одмах требали да одустану од сваке трке за њим јер он није играч за њих што се показало у плеј-офу – крило које стоји у углу и чека лопту на трици можеш да пронађеш и за дупло мању лову. Што се Редика тиче, Сиксерси су га посљедње две године реално преплатили па сам сигуран да ће он дати попуст у новом уговору. Редик је играч који треба свакој екипи на свету, а јасно је да се у Филаделфији добро осећа и чудило би ме да оде из екипе у којој је провео последње две сезоне.

Батлер као најважнија ствар – а што ако он не буде желео да остане? Сиксерси имају доста простора на саларy цапу и најглупља ствар коју би могли урадити је давање великог новца на дугорочни уговор Херису. Неки једногодишњи уговори за њега и Редика су у тој ситуацији ОК јер свима треба да буде јасно да је без Батлера уверљиво најважнији играч екипе Ембид и да око њега треба градити тим. Али, потребно је имати и осигурач за центра јер је питање хоће ли Ембид икада моћи у континуитету да игра пуну минутажу током целе сезоне. Филаделфија има у рукама другог суперстара којег би требала да веже уз Ембида. Ако не успе, онда ће и они бити у лову овог и следећег лета на највеће играче лиге.

БОСТОН СЕЛТИКС

Играчи под уговором: Гордон Хејвард (32.700.000), Маркус Смарт (12.500.000), Џејсон Тејтум(7.800.000), Џејлен Браун (6.500.000), Гершон Јабуселе (3,1 милијун), Роберт Вилијамс (1.900.000).

Слободни играчи: Ал Хорфорд (играчева опција, 30.100.000), Кајри Ирвинг (играчева опција, 21.300.000), Маркус Морис, Арон Бејнс (играчева опција,
5.400.000), Тери Розије (за понуду, 4.200.000+), Семи Оџелеје (негарантованих 1.600.000), Данијел Тајс (за понуду 1.800.000+), Бред Вонамејкер (за понуду 1.600.000+).

Е, ово ће бити јако занимљиво пратити. Без обзира што смо уочи почетка сезоне четири екипе истицали као најбоље на Истоку, ипак је Бостон требао бити испред свих. Нема онога ко Селтиксима није прогнозирао конференцијско финале, а они су на крају лако заустављени од Милвокија с тим да ни током регуларног дела сезоне нису оправдали очекивања. Очигледно је Бостон преварио прошлогодишњи плеј-оф, када су старији играчи били повређени, а млађи одиграли сјајно – једноставно је било превише играча на ростеру који су желели да имају што већу улогу. То се нијеосложило и сада остаје да се види шта ће главни човек клуба, Дени Еинџ урадити овог лета.

Око ростера се потеже само једно питање – Кајри Ирвинг, да или не. Јасно је да је он франшизни играч и онај који ће преузети одговорност у кључним тренуцима утакмице, али има доста оних који сматрају да би Бостон боље играо без њега, односно да кључеве треба дати Џејсону Тејтуму, Џејлену Брауну и Терију Розијеу уз помоћ ветерана Ала Хорфода и Гордона Хејварда. Такав потез би ипак био ризичан јер би Селтиксе тренутно макнуо од статуса изазивача, а не би више било ни приче о довођењу Ентонија Дејвиса тако да је ипак логичније да ће Ејнџ ићи на задржавање Ирвинга.

Али, ту Бостон нема никакве инструменте осим да слуша што ће Кајри да одлучи, хоће ли остати у тиму или отићи у, рецимо, Никсе. О његовој одлуци ће овисити и сви остали кораци у слагању ростера – јасно је да Розијенеће остати у клубу ако Ирвинг остане, а биће занимљиво видети колико ће Кајри чекати са одлуком пошто би се врло лако могло догодити да Розије већ првог дана прелазног рока добије велику понуду од клуба којме треба плеј па ће Бостон морати да одлучи хоће ли такву понуду да изједначи или не. А да у клубу још не знају шта ће бити с Ирвингом.

Ако Ирвинг остане, онда је за очекивати да Бостон крене по Обрву, односно да Њу Орлеансу пошаље пакет са Тејтумом и Брауном па да Селтикси де фацто остану без целог младог дела тима. Бостон има најбољи пакет за Пеликансе, а пропустити да се доведе Дејвис би било бесмислено, колика год цена била.

Уз те велике сумње, Бостон мора да реши и пар малих – Хорфорд ће сигурно "покупити" своју задњу, јако богату годину, могуће је да ће то урадити и Арон Бејнс којег Селтикси требају и биће у проблемима ако им оде, а јако важан део њиховог тима је и Маркус Морис. Али, све је то у сенци приче око Ирвинга и Дејвиса.

ИНДИЈАНА ПЕЈСЕРС

Играчи под уговором: Виктор Оладипо (21.000.000), Мајлс Тарнер (1.800.000), Домантас Сабонис(3.500.000), Даг Мекдермот (7.300.000), Ти Џеј Лиф (2.800.000), Арон Холидеј (2.200.000).

Слободни играчи: Тадиус Јанг, Тајрик Еванс, Бојан Богдановић, Дарен Колисон, Кори Џозеф, Кајл Оквин, Весли Метјуз, Ализ Џонсон (негарантованих 1.400.000), Едмонд Самнер (екипна опција, 1.800.000).

Све екипе на врху Истока имају проблема са слагањем ростера за следећу сезону, али чини се како Индијана има највише посла. Додуше, они под уговорима имају првог (Виктор Оладипо) и другог (Мајлс Тарнер) играча тима око којих граде будућност, али све остало је под знаком питања. Без уговора су три преостала члана петорке те још неколико кључних играча с клупе.

Ко је од слободних играча приоритет? Дојам је како је Индијани најважније да задржи Бојана Богдановића. Хрватски репрезентативац се показао комплементарним с Оладипом и Тарнером, а након повреде Оладипаде фацто је постао најважнији играч. Ако би популарни Бабо пристао на уговор од 15.000.000 долара по сезони, онда би Пејсерси то итекако морали да потпишу.

Нико други на ростеру није толико важан и некакво дугорочно везивање с њима би било контраопродуктивно. Додуше, ако би Тадеус Јанг пристао на неки "пристојан" (до 10.000.000 долара) краткорочни уговор, онда би се исплатило да им остане, али без њега се може. Без Дарена Колисона ће једноставно морати јер он није материјал за стартног плеја екипе која жели да се бори за врх конференције и најважнији задатак Индијане је да доведе бека који би се допуњавао с Оладипом. Ко би то могао да буде, то је велико питање – од слободних играча некако се намеће Тери Розије, али њега ће јурити пола лиге.

Тајрик Еванс је суспензијом олакшао Индијани питање да ли да га задржи, вишак је и Кори Џозеф, а не би било лоше да задрже Веслија Метјуза ако би он пристао на неки коректан уговор.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар