Priča: Ludilo Istoka...

Pet najboljih timova ne zna kako će izgledati u sledećoj sezoni! Kojem će se carstvu prikloniti Lenard? Preko 200 košarkaša ovog leta u NBA će imati status slobodnog agenta, a svakako "najvreliji" će biti Kavaji Lenard. te smo vam priredilii kompletan pregled tržišta igrača koje je pred nama počev od Istočne konferencije.

Košarka 29.05.2019 | 00:00
Priča: Ludilo Istoka...
Sve je jasno – Golden Stejt i Toronto će se boriti za titulu prvaka NBA lige u seriji koja počinje u noći s četvrtka na petak. Voriorsi još ne znaju hoće li imati na raspolaganju Kevina Duranta, a Reptorsi se nadaju da mogu da iskoriste slabosti prvaka i posljednjih godina najbolje ekipe NBA lige.

Pobedom Toronta u finalu Istočne konferencije protiv Milvokija spuštena je zavesa na ludu sezonu na Istoku koja je donela puno uzbuđenja. Činjenicu da je Lebron Džejms svoj talenat preselio na Zapad pokušalo je da iskoristi pet ekipa – Boston, Milvoki, Filadelfija, Toronto i Indijana, koja se pomalo iznenađujuće prikrala kvartetu prvonapisanih, ali koja je igrama u ovoj sezoni pokazala da je ne smemo preskočiti kada se priča o vrhu Istoka.

Deo tih timova svoje je rostere slagao organski, putem drafta i rasta i mladih igrača, deo je trejdovima dovodio velike zvezde, deo je kombinovao prva dva načina, ali svima je zajedničko jedno – ovog leta imaju puno, puno posla. Naime, svaka od ovih pet ekipa do početka sledeće sezone može da pretrpi značajne promene i u novu trku za prsten uđe praktično u neprepoznatljivom izdanju. Što će se događati u prelaznom roku, teško je prognozirati, ali mi vam donosimo pregled stanja s ugovorima. Kada sve pročitate, shvatićete koji nas haos očekuje...

TORONTO REPTORS

Pod ugovorom za sledeću sezonu: Kajl Lauri (33.500.000), Serž Ibaka (23.200.000), Norman Pauel(10.100.000), Fred Vanvlit (9.300.000), O-Dži Anunobi (2.200.000), Pascal Sijakam (2.300.000);

Slobodni igrači: Mark Gasol (igračeva opcija, 25.900.000), Kavaj Lenard (igračeva opcija, 21.300.000), Deni Grin, Patrik Mekou (ide za ponudu 18.000.000+), Džeremi Lin, Džodi Miks...

Masai Ujiri se prošlog leta kockao, a zasad se može reći kako mu se to isplatilo. Iako nije imao nikakvu garanciju da će Lenard ostati u Kanadi i nakon ove sezone, glavni operativac Toronta je odlučio da uđe u trejd sa San Antonio Sparsima ne bi li doveo možda i najboljeg igrača lige u redove Reptorsa. Znao je da mu je minimalni cilj finale Istoka, ali isto tako da mu ni nastup u velikom NBA finalu, gde se Toronto zasluženo nalazi, ne garantuje da će Lenard ostati u Torontu. U slučaju titule kockice bi se verovatno drukčije složile, ali kako je Golden Stejt favorit u finalnoj seriji ipak ćemo Toronto za sledeću sezonu "složiti" kroz pretpostavku da će titulu ipak osvojiti Voriorsi.

Bez obzira na to Ujiri sada ima dobru poziciju za pregovore s Lenardom. Činjenica je da je već osvojio NBA titulu i da ima pojedinačnu titulu MVP-a finala i da bi mu u teoriji druge stvari mogle biti važnije, ali praksa uvek pokazuje da svi sportisti žele da budu na vrhu, da pokore svet. Lenard igra neverovatno dobro u plej-ofu, kao da je mutant Majkla Džordana i Skotija Pipena i sigurno je da bi on svaku ekipu mogao da učini boljom, ali iz ove perspektive je jasno da mu Toronto u ovom trenutku nudi najveće šanse za titulu u sledećoj sezoni osim nekih gotovo nemoguće izvodivih kombinacija da se priključi Golden Stejtu ili Hjustonu. Sve ostalo, uključujući njegov dolazak u, recimo, Kliperse te dovođenje još jednog superstara u tu ekipu, traži novo uigravanje i slaganje ekipe dok su u Reptorsima stvari praktično već složene. Doduše, sve ovo što se događalo s Kavajijem u posljednjih godinu i po, odnosno od početka njegovih problema sa Sparsima, prilično je nejasno i teško je znati šta tačno želi čovek kojem bi na prikrivanju emocija, odnosno izrazu lica zavidio i Najt King iz Igre prestola. Da li je njemu ipak važnije igranje na velikom tržištu od kompetentne ekipe, ostaje da se vidi.

Od jezgra ekipe pod ugovorom za sledeću sezonu nisu Lenard, Mark Gasol i Deni Grin. Gasol će sigurno imati ponuda, ali sumnjam da će mu bilo ko dati i približno tolike novce kolike bi imao u Reptorsima ako 'pokupi' svoju opciju. I bez obzira na Lenarda, Gasol bi mogao da se odluči za ostanak u Torontu, a u trenutku kada bi Kavaji rekao da ostaje u Kanadi, verojatno bi mu se i Mark odmah priključio. U toj situaciji ostaje samo Deni Grin, ali s obzirom na ono što je pokazao u plej-ofu, njegov ostanak za bilo što osim veteranskog minimuma bio bi preteran.

Ujiri mora da nagovori Lenarda, pa makar da 'pokupi' svoju zadnju godinu i odgodi konačnu odluku do sledećeg ljeta kada će se Toronto sasvim sigurno 'resetovati', s ili bez Kavajija. Bogati ugovori tada ističu Kajlu Lauriju i Seržu Ibaki kao i Gasolu i Lenardu (ako oni 'pokupe' svoje opcije u aktuelnom ugovoru) te će Ujiri imati brdo novca na raspolaganju. Ako bi pak uspeo da nagovori Lenarda da potpiše dugoročnu saradnju s Reptorsima već ovog leta, onda će sledećeg imati snažne argumente za slaganje još jače ekipe oko njega. Kad imaš takvog igrača na rosteru, onda je lakše složiti sve oko njega. Zna to dobro i Ujiri kojem se kockanje isplatilo i sada ima dobre karte u rukama. Još uvek ne može slavodobitno da pokupi sve uloge, ali je stvarno u odličnoj poziciji.

MILVOKI BAKS

Pod ugovorom za sljedeću sezonu: Janis Adetokumbo (25.800.000), Erik Bledso (15.600.000), Toni Snel(11.300.000), Ersan Iljasova (700.000), Di Džej Vilson (2.900.000), Donte Divensenzo (2.900.000)

Slobodni igrači: Kris Midlton (igračeva opcija, 13.000.000), Malkolm Brogdon (za ponudu 19.000.000+), Džordž Hil (negarantovanih 18.000.000), Nikola Mirotić, Bruk Lopez, Pet Konaton (negarantovanih 1.700.000), Sterling Braun (negarantovanih 1.600.000), Pau Gasol, Tim Frejzer.

Kako se brzo stvari menjaju... Pre desetak dana Milvoki je bio u sjajnoj poziciji – Baksi su bili najbolji u regularnom delu sezone, lako su prošli Detroit i tek nešto teže Boston u prve dve runde plej-ofa, a u trećoj imali 2-0 protiv Toronta. Smešilo im se finale protiv Golden Stejta i analitičari su već počeli da pišu o tome što treba Janisu Adetokumbu i društvu da pobede povredama i te kako načete Voriorse. No, onda su Reptorsi pobedili u četiri uzastopne utakmice pa su igrači Milvokija umesto u finale kofere spakovali za odmor.

Poraz od Toronta ne bi bio toliko bolan da nije razotkrio sve slabosti Baksa. Na stranu to što Janis nije bio na nivou Kavajija Lenarda, za te stvari je ipak važno plej-of iskustvo i dodatni rad na nekim segmentima igre do kojih će grčki košarkaš sigurno doći. Veći je problem što se "prateće osoblje" pokazalo nedostojnim svojih uloga.

Kris Midlton figurira kao drugi igrač tima, a iako je već duže vreme jasno da on nije sposoban da bude "druga violina" šampionske ekipe, sada su valjda i najveći zagovaratelji njegovog lika i dela dobili potvrdu da je to tako. Midleton nije u stanju da kontinuirano bude opasan u napadu, posebno kada Janisa nema na parketu, a ni u obrani nije senzacionalan. Nije uspeo da uspori Kavajija pa je trener Majk Budenholcer u zadnjoj utakmici protivničkog najboljeg igrača "dao" Malkolmu Brogdonu. I to ne bi bi toliki problem da Midlton ovog leta neće na tržište. Ima on opciju da uzme 13 00.000 dolara, ali on je u lovu na maksimalan ugovor kojeg bi mogao dobiti i kojeg će mu Baksi verovatno dati.

"Prva pratilja" Adetokumbu bi mogao biti Brogdon s čijim bi potpuno zdravim nastupom možda Baksi sada bili u pripremama za Golden Stejt. On je ove sezone uistinu sazreo u oba smera i definitivno se radi o sjajnom igraču kojem takođe ističe ugovor. A i on će tražiti ako ne maksimalan, onda ugovor koji neće biti manji od 15.000.000 dolara po sezoni. Kako svi ostali klubovi mogu Brogdonu poslati ponudu koju Milvoki može izjednačiti, lako je očekivano da bi moglo biti onih koji će mu ponuditi i 20.000.000. A onda je na Baksima da izjednače.

Treći član udarne petorke koji je ovog leta trebao biti na tržištu, Erik Bledso, tokom sezone je dobio produženje ugovora. A upravo to bi se moglo pokazati i najvećom greškom. Igrao je Bledso sjajno u regularnom delu sezone, ali u plej-ofu, a posebno protiv Toronta, čovek je praktično nestao s terena. Još gore, igrači Reptorsa nisu uopšte obraćali pažnju na njega u obrani, barem kada bi ostao na spoljnjem šutu kojeg nije mogao da ubode. A taj Bledso je dobio ugovor do 2023. u rasponu od 15 do 19.300.000 dolara po godini.

Kao da ovi problemi nisu dosta, Milvoki mora da pronađe način da potpiše Bruka Lopeza koji im je konceptualno jako važan, ugovor Peta Konatona će brzo postati garantovan, za Nikolu Mirotića sigurno neće imati love, a pitanje je i što s Džordžom Hilom od čijih je 18.000.000 za sledeću sezonu garantovano biti samo milion.

Definitivno puno upitnika u slaganju rostera za ekipu koja nam je u poslednje četiri utakmice ponudila puno znakova pitanja u igri. A sve to postaje lagani znak za paniku u Milvokiju jer neće proći dugo, a da Janisu istekne ugovor. U leto 2021. Grk može da izađe na tržište. To znači da Baksi imaju još dve sezone da pokažu kako su u stanju da oko njega sagrade šampionsku ekipu. Ova to nije, a lako se može dogoditi da Janis ostane vezan uz nju.

FILADELFIJA 76ERS

Igrači pod ugovorom: Žoel Embid (27.500.000), Ben Simons (8.100.000), Zaire Smit (300.000), Džona Bolden (1.600.000)

Slobodni igrači: Džimi Batler (igračeva opcija, 19.800.000), Tobijas Heris, Džej Džej Redik, Boban Marjanović, Džonaton Simons (negarantovanih 5.700.000), Majk Skot, Furkan Korkmaz, Džejms Enis(igračeva opcija, 1.800.000), Ti Džej Mekonel, Amir Džonson, Greg Monro.

Proces je gotov. Završio se još odabirom Markelea Fulca, a na njega su zaboravili u trenutku kada su u Filadelfiju stigli Džimi Batler i Tobijas Heris. Siksersi su jurnuli na sve ili ništa, a iako baš nisu ostali na "ništa", poraz od Toronta u polufinalu Istoka ih je ostavio daleko od "svega". I sada je važno šta će napraviti ovog ljeta.

Tri člana udarne petorke ostaju bez ugovora, a tu je jasan prioritet – zadržavanje Džimija Batlera. S njim je prilično teško prognozirati kakve su mu namere jer je promenio tri kluba u zadnje dve godine, ali možda bi upravo to mogla biti velika pomoć Siksersima u njegovom zadržavanju. Naime, iza Batlera su ostali repovi i u Čikagu i posebno u Minesoti, a novi odlazak iz ekipe u kojoj je bio svega pola godine sigurno mu neće pomoći u sticanju popularnosti. Druga, puno važnija stvar od ove je činjenica da se Batler dobro uklopio u Sikserse – komplementaran je s Embidom, a publika u Filadelfiji je oduvek volela hero ball igrače, one koji će bez imalo srama potegnuti najteže šuteve u najvažnijim trenucima utakmice. Batlerova uloga dobro je delovala i na Bena Simonsa kojeg sve manje doživljavamo kao novog Medžica Džonsona, s kojim je imidžem došao u ligu, a sve više kao poboljšanog Radžona Ronda što uopšte nije loša uloga koliko možda nekome na prvu zvuči.

Sve u svemu, Filadelfija mora da napravi sve kako bi Batlera zadržala u timu, a onda će biti lako. Ili barem lakše. Tobijas Heris će dobiti negde 20-ak miliona po sezoni, ali Siksersi bi odmah trebali da odustanu od svake trke za njim jer on nije igrač za njih što se pokazalo u plej-ofu – krilo koje stoji u uglu i čeka loptu na trici možeš da pronađeš i za duplo manju lovu. Što se Redika tiče, Siksersi su ga posljednje dve godine realno preplatili pa sam siguran da će on dati popust u novom ugovoru. Redik je igrač koji treba svakoj ekipi na svetu, a jasno je da se u Filadelfiji dobro oseća i čudilo bi me da ode iz ekipe u kojoj je proveo poslednje dve sezone.

Batler kao najvažnija stvar – a što ako on ne bude želeo da ostane? Siksersi imaju dosta prostora na salary capu i najgluplja stvar koju bi mogli uraditi je davanje velikog novca na dugoročni ugovor Herisu. Neki jednogodišnji ugovori za njega i Redika su u toj situaciji OK jer svima treba da bude jasno da je bez Batlera uverljivo najvažniji igrač ekipe Embid i da oko njega treba graditi tim. Ali, potrebno je imati i osigurač za centra jer je pitanje hoće li Embid ikada moći u kontinuitetu da igra punu minutažu tokom cele sezone. Filadelfija ima u rukama drugog superstara kojeg bi trebala da veže uz Embida. Ako ne uspe, onda će i oni biti u lovu ovog i sledećeg leta na najveće igrače lige.

BOSTON SELTIKS

Igrači pod ugovorom: Gordon Hejvard (32.700.000), Markus Smart (12.500.000), Džejson Tejtum(7.800.000), Džejlen Braun (6.500.000), Geršon Jabusele (3,1 milijun), Robert Vilijams (1.900.000).

Slobodni igrači: Al Horford (igračeva opcija, 30.100.000), Kajri Irving (igračeva opcija, 21.300.000), Markus Moris, Aron Bejns (igračeva opcija,
5.400.000), Teri Rozije (za ponudu, 4.200.000+), Semi Odželeje (negarantovanih 1.600.000), Danijel Tajs (za ponudu 1.800.000+), Bred Vonamejker (za ponudu 1.600.000+).

E, ovo će biti jako zanimljivo pratiti. Bez obzira što smo uoči početka sezone četiri ekipe isticali kao najbolje na Istoku, ipak je Boston trebao biti ispred svih. Nema onoga ko Seltiksima nije prognozirao konferencijsko finale, a oni su na kraju lako zaustavljeni od Milvokija s tim da ni tokom regularnog dela sezone nisu opravdali očekivanja. Očigledno je Boston prevario prošlogodišnji plej-of, kada su stariji igrači bili povređeni, a mlađi odigrali sjajno – jednostavno je bilo previše igrača na rosteru koji su želeli da imaju što veću ulogu. To se nijeosložilo i sada ostaje da se vidi šta će glavni čovek kluba, Deni Eindž uraditi ovog leta.

Oko rostera se poteže samo jedno pitanje – Kajri Irving, da ili ne. Jasno je da je on franšizni igrač i onaj koji će preuzeti odgovornost u ključnim trenucima utakmice, ali ima dosta onih koji smatraju da bi Boston bolje igrao bez njega, odnosno da ključeve treba dati Džejsonu Tejtumu, Džejlenu Braunu i Teriju Rozijeu uz pomoć veterana Ala Horfoda i Gordona Hejvarda. Takav potez bi ipak bio rizičan jer bi Seltikse trenutno maknuo od statusa izazivača, a ne bi više bilo ni priče o dovođenju Entonija Dejvisa tako da je ipak logičnije da će Ejndž ići na zadržavanje Irvinga.

Ali, tu Boston nema nikakve instrumente osim da sluša što će Kajri da odluči, hoće li ostati u timu ili otići u, recimo, Nikse. O njegovoj odluci će ovisiti i svi ostali koraci u slaganju rostera – jasno je da Rozijeneće ostati u klubu ako Irving ostane, a biće zanimljivo videti koliko će Kajri čekati sa odlukom pošto bi se vrlo lako moglo dogoditi da Rozije već prvog dana prelaznog roka dobije veliku ponudu od kluba kojme treba plej pa će Boston morati da odluči hoće li takvu ponudu da izjednači ili ne. A da u klubu još ne znaju šta će biti s Irvingom.

Ako Irving ostane, onda je za očekivati da Boston krene po Obrvu, odnosno da Nju Orleansu pošalje paket sa Tejtumom i Braunom pa da Seltiksi de facto ostanu bez celog mladog dela tima. Boston ima najbolji paket za Pelikanse, a propustiti da se dovede Dejvis bi bilo besmisleno, kolika god cena bila.

Uz te velike sumnje, Boston mora da reši i par malih – Horford će sigurno "pokupiti" svoju zadnju, jako bogatu godinu, moguće je da će to uraditi i Aron Bejns kojeg Seltiksi trebaju i biće u problemima ako im ode, a jako važan deo njihovog tima je i Markus Moris. Ali, sve je to u senci priče oko Irvinga i Dejvisa.

INDIJANA PEJSERS

Igrači pod ugovorom: Viktor Oladipo (21.000.000), Majls Tarner (1.800.000), Domantas Sabonis(3.500.000), Dag Mekdermot (7.300.000), Ti Džej Lif (2.800.000), Aron Holidej (2.200.000).

Slobodni igrači: Tadius Jang, Tajrik Evans, Bojan Bogdanović, Daren Kolison, Kori Džozef, Kajl Okvin, Vesli Metjuz, Aliz Džonson (negarantovanih 1.400.000), Edmond Samner (ekipna opcija, 1.800.000).

Sve ekipe na vrhu Istoka imaju problema sa slaganjem rostera za sledeću sezonu, ali čini se kako Indijana ima najviše posla. Doduše, oni pod ugovorima imaju prvog (Viktor Oladipo) i drugog (Majls Tarner) igrača tima oko kojih grade budućnost, ali sve ostalo je pod znakom pitanja. Bez ugovora su tri preostala člana petorke te još nekoliko ključnih igrača s klupe.

Ko je od slobodnih igrača prioritet? Dojam je kako je Indijani najvažnije da zadrži Bojana Bogdanovića. Hrvatski reprezentativac se pokazao komplementarnim s Oladipom i Tarnerom, a nakon povrede Oladipade facto je postao najvažniji igrač. Ako bi popularni Babo pristao na ugovor od 15.000.000 dolara po sezoni, onda bi Pejsersi to itekako morali da potpišu.

Niko drugi na rosteru nije toliko važan i nekakvo dugoročno vezivanje s njima bi bilo kontraoproduktivno. Doduše, ako bi Tadeus Jang pristao na neki "pristojan" (do 10.000.000 dolara) kratkoročni ugovor, onda bi se isplatilo da im ostane, ali bez njega se može. Bez Darena Kolisona će jednostavno morati jer on nije materijal za startnog pleja ekipe koja želi da se bori za vrh konferencije i najvažniji zadatak Indijane je da dovede beka koji bi se dopunjavao s Oladipom. Ko bi to mogao da bude, to je veliko pitanje – od slobodnih igrača nekako se nameće Teri Rozije, ali njega će juriti pola lige.

Tajrik Evans je suspenzijom olakšao Indijani pitanje da li da ga zadrži, višak je i Kori Džozef, a ne bi bilo loše da zadrže Veslija Metjuza ako bi on pristao na neki korektan ugovor.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar